Kursa kods PārZ3009

Kredītpunkti 2.25

Pārtikas procesi un iekārtas

Zinātnes nozareCitas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas

Zinātnes apakšnozarePārtikas procesi un iekārtas

Kopējais stundu skaits kursā60

Kursa apstiprinājuma datums11.10.2011

Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts

Kursa izstrādātāji

author prof.

Ruta Galoburda

Dr. sc. ing.

author prof.

Tatjana Ķince

Dr. sc. ing.

author doc.

Elīna Sturmoviča

Dr. sc. ing.

Kursa anotācija

Students, izstrādājot kursa darbu, izvēlas visas iekārtas, kas būtu nepieciešamas izvēlētā pārtikas produkta ražošanai, veidojot mašīnu-aparātu shēmu. Izpēta un apraksta iekārtu konstrukcijas, noskaidro konstruktīvās atšķirības, pielietojumu un piemērotību konkrēta tehnoloģiskā uzdevuma veikšanai. Kursa darbu ilustrē ar iekārtu shēmām, apkopo iekārtu tehniskos rādītājus.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

• zināšanas par iekārtu darbības principiem, tehniskajiem rādītājiem;
• prasmes izvēlēties iekārtas konkrēta produkta ražošanas procesa nodrošinājumam, izstrādāt mašīnu-aparātu shēmu;
• kompetence - pamatot iekārtu izvēli konkrēta tehnoloģiska uzdevuma veikšanai.

Kursa saturs(kalendārs)

1 Darbs bibliotēkā.
2 Darbs bibliotēkā, shēmu izvēle.
3 Tehnoloģisko shēmu veidošana konkrēta produkta ražošanai.
4 Shēmā ietilpstošo iekārtu apraksts, skiču veidošana.
5 Iekārtu apraksta precizēšana, tehnisko rādītāju apkopošana.
6 Materiālu bilances aprēķins.
7 Siltuma bilances aprēķins.
8 Darbs bibliotēkā.
9 Iekārtu konstruktīvie aprēķini.
10 Palīgiekārtu izvēle un aprēķins.
11 Aprēķinu pārbaude.
12 Konsultācijas darba nobeigšanai.
13 Kursa darba noformēšana.
14 Kursa darba pārbaude.
15 Kursa darba aizstāvēšana.
16 Kursa darba aizstāvēšana.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Jābūt izstrādātam, atbilstoši prasībām noformētam un pie mācībspēku komisijas publiski aizstāvētam kursa darbam.

Obligātā literatūra

1. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. L. Dukaļskas redakcijā. Jelgava: LLU PTF, 2000. 524 lpp.
2. Galoburda R., Rakčejeva T. Gaisa, ūdens un dažādu pārtikas produktu raksturlielumi: Tabulas inženiertehnisko studiju priekšmetu kursam. Jelgava: LLU PTF, 2009. 40 lpp.
3. Fellows P.J. Food Processing Technology. Cambridge, England: Woodhead Publishing Ltd., 2000. 575 p.
4. Metodiskie norādījumi kursa darbu, diplomprojekta, bakalaura un zinātniskā darba izstrādei. Jelgava: LLU PTF, 2004. 49 lpp.

Papildliteratūra

1. Dukaļska L., Galoburda R. Pārtikas tehnoloģijas procesi un aparāti. Jelgava: LLU, 1999. 288 lpp.
2. Chemical Engineering for the Food Industry. Ed. by P.J.Fryer, D.L.Pyle, C.D. Rielly. London, etc., 1997. 462 p.
3. Dairy Processing Handbook. Lund: Tetra Pak Processing Systems AB, 1995. 436 p.

Piezīmes

Obligāts otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmai "Pārtikas produktu tehnoloģija" un bakalaura studiju programmas "Pārtikas zinības" pilna un nepilna laika studentiem.