Kursa kods PārZ2055
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozareCitas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozarePārtikas produktu kvalitātes
Kopējais stundu skaits kursā81
Lekciju stundu skaits16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits49
Kursa apstiprinājuma datums14.01.2015
Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
Dr. sc. ing.
Studenti iegūst zināšanas par uzturu un tā nozīmi dzīves kvalitātes nodrošināšanā, izprotot dažādo vecuma grupu uztura vajadzības. Iepazīstas ar dažādām ārstnieciskajām diētām, dažādiem populāriem uztura veidiem un ēšanas traucējumiem. Apgūst prasmes aprēķināt indivīdam nepieciešamo enerģijas daudzumu dienā, izvērtēt dažādu diētu ietekmi uz veselību, kā arī sastādīt veselīga uztura ēdienkarti, veicot uzturvielu un enerģētiskās vērtības aprēķinus, dažādām iedzīvotāju grupām. Analizē un izvērtē dažādu informācijas avotu saturu par uzturu.
• Zināšanas un izpratne par uzturu un tā nozīmi veselības saglabāšanā, kā arī saistošo likumdošanu;
• prasmes aprēķināt indivīdam nepieciešamo enerģijas daudzumu dienā, sastādīt ēdienkarti, veicot uzturvielu un enerģētiskās vērtības aprēķinus, izvērtēt dažādas diētas;
• kompetence: izprot veselīga uztura būtību un ir spējīgs analizēt un izvērtēt dažādus informācijas avotus par uzturu, sniedzot pamatotu viedokli.
1 Cilvēka gremošanas sistēma.
2 Uzturs, tā nozīme dzīves kvalitātes nodrošināšanai.
3 Indivīdam nepieciešamais enerģijas daudzums diennaktī. Fizisko aktivitāšu piramīda un enerģijas patēriņš.
4 Ķermeņa masas indekss. Citas ķermeņa masas izvērtēšanas iespējas.
5 Kas ir diēta, to veidi un izvērtējums.
6 Ēšanas traucējumi: anoreksija un bulīmija. Badošanās, vēsture un izvērtējums.
7 Aptaukošanās - globāla problēma. Statistika, cēloņi, analīze.
8 MK noteikumi Nr. 172. Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas Latvijas iedzīvotājiem. Uztura piramīda.
9 Veselīga uztura ieteikumi pieaugušajiem. Izvērtējums un pielietojums.
10 Veselīga uztura ieteikumi zīdaiņiem un bērniem no 2-18 gadu vecumam.
11 Cukura diabēts. Glikēmiskais indekss. Maizes vienības.
12 Celiakija. Fenilketonūrija.
13 Laktozes nepanesība. Dalītais uzturs.
14 Veģetārisms - par un pret. Vēsture.
15 Vidusjūras zemju uzturs - viens no veselīgākiem uztura veidiem pasaulē.
16 Doktora Atkinsa diēta jeb bezogļhidrātu diēta - apgrieztā uztura piramīda.
Sekmīgi jāuzraksta 5 plānotie kontroldarbi un jānostrādā 8 paredzētie praktiskie darbi.
1. Kozule V. Uzturs. IV daļa. Kompleksās ēdienkartes. Ozolnieki: LLKC, 2002. 116 lpp.
2. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība. Rīga: Rasa ABC, 1998. 391 lpp.
3. Pārkers S. Cilvēka ķermenis. Rīga: Zvaigzne ABC, 2009. 256 lpp.
4. Atkinss R. Doktora Atkinsa revolucionārā diēta. Rīga: Artava, 1999. 446 lpp.
1. Upmanis R. Vingro ar prieku! : ceļvedis veselīgam dzīvesveidam. Rīga: Jumava, 2005. 144 lpp.
2. Kalorijas. Rīga: Jumava, 2000. 92 lpp.
3. Rubana I.M. Uzturs fiziskā slodzē. Rīga: RaKa, 2010. 200 lpp.
1. Veselība: populārzinātnisks žurnāls ģimenei. Rīga: Aģentūra Agro apgāds, 2001- ISSN 1407-804X.
2. Veselības ministrijas mājas lapa: Veselīga uztura ieteikumi Veselības ministrijas izstrādātie veselīga uztura ieteikumi [tiešsaiste] [skatīts 06.01.2015.]. Pieejams: http://www.vm.gov.lv/lv/tava_veseliba/veselibas_ministrijas_izstradatie_veseliga_uztura_ieteikumi
3. Eiropas pārtikas informācijas padomes mājas lapa. http://www.eufic.org
Obligātais kurss PTF akadēmiskai bakalaura studiju programmai "Pārtikas zinības" un profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmai "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība".