Kursa kods PārZ2027
Kredītpunkti 1.50
Zinātnes nozareCitas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozarePārtikas mikrobioloģija
Kopējais stundu skaits kursā40
Lekciju stundu skaits8
Laboratorijas darbu stundu skaits8
Kursa apstiprinājuma datums17.02.2011
Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
Dr. sc. ing.
Studenti iegūst zināšanas par pārtikas produktu mikrobioloģiju. Apgūstot mikrobioloģijas pamatus, iepazīsatas ar raksturīgo pārtikas produktu mikrofloru.
Pēc kursa studijām studentam būs:
• Zināšanas un izpratne par mikroorganismu morfoloģiju, fizioloģiju, bioķīmiju, vielu maiņas procesiem un to ietekmējošiem ārējās vides faktoriem.
• Prasme strādāt ar mikroskopēšanas metodēm un metodiku, kā arī analītiski izvērtēt iegūtos rezultātus.
• Kompetence izvēlēties metodes un metodiku mikroorganismu noteikšanai pētamā materiālā.
1 Mikroorganismu morfoloģija un fizioloģija.
2 Fizikālo, ķīmisko un bioloģisko faktoru ietekme uz mikroorganismiem.
3 Olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku pārvērtības mikroorganismu iedarbībā.
4 Zināšanu pārbaude.
5 Piena un gaļas produktu mikroflora un tās ietekme uz produktu kvalitāti.
6 Zivju un olu produktu mikrofloraun tās ietekme uz produktu kvalitāti.
7 Augļu, dārzeņu un to produktu mikrofloraun tās ietekme uz produktu kvalitāti.
8 Graudu, maizes un to produktu mikroflora.
9 Pārtikas toksikozes, toksikoinfekcijas un mikotoksikozes.
10 Zināšanu pārbaude.
11 Apkārtējās vides higiēnas prasības.
12 Sanitārais režīms, pesronāla higiēna.
13 Zināšanu pārbaude.
14 Nemikrobiālas dabas saindēšanās.
15 Uztura higiēna.
16 Zināšanu pārbaude.
Jābūt izstrādātiem un aizstāvētiem laboratorijas darbiem un nokārtotām 3 zināšanu pārbaudēm.
1. Food science and technology : new research / Lorenzo V. Greco and Marco N. Bruno, editors. New York: Nova Science Publishers, 2008. 482 p.
2. Позняковский В. М. Гигиенические основы питания, безопасность и экспертиза пищевых продуктов : учебник / В.М. Позняковский. 3-е изд., испр. и доп. Новосибирск : Сибирское университетское издательство, 2002. 553 c.
3. Жарикова Г.Г., Козьмина А.О. Микробиология, санитария и гигиена пищевых продуктов :практикум : учебное пособие для студентов, обучающихся по спец. "Товароведение и экспертиза товаров" и "Технология продуктов общественного питания". Москва: ГЕЛАН, 2001. 254 c.
4. Сидоренко О.Д. Микробиология (учебник для студ. вузов, обучающихся по спец. "Технология производства и переработки сельскохозяйственной продукции"). Москва: ИНФРА-М, 2005. 285 c.
1. Encyclopedia of microbiology / editor in chief Moselio Schaechter. 3rd ed. London: Academic Press, 2009. 6 sēj.
2. Taylor & Francis Group CRCnetBASE e-grāmatas
Obligātais studiju kurss TF studiju programmas "Mājas vide izglītībā" pilna un nepilna laika studijās.