Kursa kods PārZ2027

Kredītpunkti 1.50

Higiēna un mikrobioloģija

Zinātnes nozareCitas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas

Zinātnes apakšnozarePārtikas mikrobioloģija

Kopējais stundu skaits kursā40

Lekciju stundu skaits8

Laboratorijas darbu stundu skaits8

Kursa apstiprinājuma datums17.02.2011

Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts

Kursa izstrādātājs

author

Līga Skudra

Dr. sc. ing.

Kursa anotācija

Studenti iegūst zināšanas par pārtikas produktu mikrobioloģiju. Apgūstot mikrobioloģijas pamatus, iepazīsatas ar raksturīgo pārtikas produktu mikrofloru.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Pēc kursa studijām studentam būs:
• Zināšanas un izpratne par mikroorganismu morfoloģiju, fizioloģiju, bioķīmiju, vielu maiņas procesiem un to ietekmējošiem ārējās vides faktoriem.
• Prasme strādāt ar mikroskopēšanas metodēm un metodiku, kā arī analītiski izvērtēt iegūtos rezultātus.
• Kompetence izvēlēties metodes un metodiku mikroorganismu noteikšanai pētamā materiālā.

Kursa saturs(kalendārs)

1 Mikroorganismu morfoloģija un fizioloģija.
2 Fizikālo, ķīmisko un bioloģisko faktoru ietekme uz mikroorganismiem.
3 Olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku pārvērtības mikroorganismu iedarbībā.
4 Zināšanu pārbaude.
5 Piena un gaļas produktu mikroflora un tās ietekme uz produktu kvalitāti.
6 Zivju un olu produktu mikrofloraun tās ietekme uz produktu kvalitāti.
7 Augļu, dārzeņu un to produktu mikrofloraun tās ietekme uz produktu kvalitāti.
8 Graudu, maizes un to produktu mikroflora.
9 Pārtikas toksikozes, toksikoinfekcijas un mikotoksikozes.
10 Zināšanu pārbaude.
11 Apkārtējās vides higiēnas prasības.
12 Sanitārais režīms, pesronāla higiēna.
13 Zināšanu pārbaude.
14 Nemikrobiālas dabas saindēšanās.
15 Uztura higiēna.
16 Zināšanu pārbaude.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Jābūt izstrādātiem un aizstāvētiem laboratorijas darbiem un nokārtotām 3 zināšanu pārbaudēm.

Obligātā literatūra

1. Food science and technology : new research / Lorenzo V. Greco and Marco N. Bruno, editors. New York: Nova Science Publishers, 2008. 482 p.
2. Позняковский В. М. Гигиенические основы питания, безопасность и экспертиза пищевых продуктов : учебник / В.М. Позняковский. 3-е изд., испр. и доп. Новосибирск : Сибирское университетское издательство, 2002. 553 c.
3. Жарикова Г.Г., Козьмина А.О. Микробиология, санитария и гигиена пищевых продуктов :практикум : учебное пособие для студентов, обучающихся по спец. "Товароведение и экспертиза товаров" и "Технология продуктов общественного питания". Москва: ГЕЛАН, 2001. 254 c.
4. Сидоренко О.Д. Микробиология (учебник для студ. вузов, обучающихся по спец. "Технология производства и переработки сельскохозяйственной продукции"). Москва: ИНФРА-М, 2005. 285 c.

Papildliteratūra

1. Encyclopedia of microbiology / editor in chief Moselio Schaechter. 3rd ed. London: Academic Press, 2009. 6 sēj.
2. Taylor & Francis Group CRCnetBASE e-grāmatas

Piezīmes

Obligātais studiju kurss TF studiju programmas "Mājas vide izglītībā" pilna un nepilna laika studijās.