Kursa kods PārZ1004
Kredītpunkti 4.50
Zinātnes nozareCitas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozarePārtikas ķīmija
Kopējais stundu skaits kursā120
Lekciju stundu skaits16
Laboratorijas darbu stundu skaits32
Kursa apstiprinājuma datums12.10.2011
Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
Dr. sc. ing.
Monofunkcionālie organiskie savienojumi pārtikas produktos. Ogļūdeņražu atvasinājumi ar skābekli un slāpekli saturošām funkcionālajām grupām. Karbonilsavienojumi. Karbonskābes un to atvasinājumi. Polifunkcionālie organiskie savienojumi pārtikas produktos. Pārtikas pamatvielas. Ogļhidrāti. Lipīdi. Peptīdi un olbaltumvielas. Fermenti. Vitamīni. Ūdens. Minerālvielas. Pārtikas piedevas.
Zināšanas: zināšanas un izpratne par pārtikas ķīmijas jēdzienu un likumsakarībām saistībā ar Uztura zināšanām mājsaimniecībā
Prasmes: prot izmantot apgūtās zināšanas mājturības un tehnoloģiju/ mājsaimniecības skolotāja mācību darbā, prot veikt inovatīvu vai pētniecisku darbību, formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus par Uztura jomu mājsaimniecībā, tos izskaidrot un argumentēti diskutēt par tiem gan ar speciālistiem, gan ar nespeciālistiem.
Kompetence: Spēj īstenot Uztura tematu izglītības programmas mājturības un tehnoloģiju/mājsaimniecības mācību priekšmeta ietvaros atbilstoši valsts izglītības standartam un programmām. Spēj patstāvīgi iegūt, atlasīt un analizēt informāciju un to izmantot, pieņemt lēmumus un risināt problēmas par Uztura jautājumiem mājsaimniecībā, parādīt, ka izprot profesionālo ētiku, izvērtēt savas profesionālās darbības ietekmi uz sabiedrību.
1 L. Studiju kurss. Organisko savienojumu pamatklases, to nomenklatūra. Piesātinātības, nepiesātinātības jēdziens.
2 L.Spirti, fenoli, ēteri. L.d.Organisko savienojumu piesātinātības un nepiesātinātības kvalitatīva pierādīšana.
3 L. Amīni. L.d.Vienvērtīgo un daudzvērtīgo spirtu ķīmiskās īpašības.
4 L. Karbonilsavienojumi. L.d. Amīni K. Spirti, fenoli, amīni.
5 L. Karbonskābes. L.d. Karbonilsavienojumi.
6 L. Hidroksikarbonskābes. L.d.Karbonskābes .
7 L. Aminoskābes.L.d.Hidroksiskābes.
8 L. Ogļhidrāti.L.d. Monosaharīdi. K.Karbonskābes, Hidroksiskābes.
9 L. Lipīdi. L.d.Disaharīdi.
10 L. Peptīdi. L.d.Lipīdi. K.Ogļhidrāti.
11 L. Vitamīni. L.d.Skābes skaitļa un peroksīdu skaitļa noteikšana taukos.
12 L. Ūdens. L.d. Aminoskābes K. Lipīdi.
13 L. Minerālvielas.L.d.Olbaltumvielu denaturācija .
14 L. Pārtikas piedevas. L.d.Vitamīni.
15 L.d.Dzeramā ūdens cietības noteikšana. Fosforskābes pierādīšana atspirdzinošajos dzērienos. K.Aminoskābes, Peptīdi..
16 Eksāmens. Laboratorijas darbu apkopojums un izvērtējums.
Semestra laikā – regulāri kontroldarbi par programmas tēmām, kas tiek vērtēti 10 ballu sistēmā. Laboratorijas darbu pārbaude un ieskaitīšana. Mājas darbu pārbaude. Referāta novērtējums 10 ballu sistēmā.
1. Morozovs A., Jākobsone I., Mekšs P. Pārtikas ķīmija. Rīga: Latvijas universitāte, 2008.
2. Kūka M. Organisko savienojumu nomenklatūra. Jelgava, LLU. Rīga: Drukātava, 2008.
3. Belitz H.D., Grosch W., Schieberle P. Food Chemistry. Berlin etc.: Springer - Verlag, 2008.
4. Baltess V. Pārtikas ķīmija. Rīga: Latvijas universitāte, 1998.
1. Kūka M. Lipīdi. Jelgava, LLU; Rīga: Drukātava, 2007.
2. Ozola B. Pārtikas toksikoloģija. Jelgava, LLU, Rīga: Drukātava, 2007.
3. Meirovics L. Organiskā ķīmija. Rīga: Zvaigzne, 1992.
1. Journal of Food Science Published by Institute of Food Technologists. ISSN: 0022-1147.
2. Journal of Food Composition and Analysis Published by Elsevier Science. ISSN (printed): 0889-1575. ISSN (electronic): 1096-0481.
3. Journal of Agricultural and Food Chemistry Published by American Chemical Society. ISSN (printed): 0021-8561. ISSN (electronic): 1520-5118.
Obligāts kurss TF profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas „Mājas vide izglītībā” pilna un nepilna laika studiju programmā .