Kursa kods Medi6010
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozareMedicīna (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā81
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits81
Kursa apstiprinājuma datums12.01.2024
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Dr. sc. ing.
Kursa mērķis ir ievadīt studentus patstāvīgā pētniecības darbā, izstrādājot kursa darbu izvēlētajā veselības zinātnes, pārtikas zinātnes, medicīnas zinātnes jomā saistībā ar uzturzinātnes problemātiku.
Kursa darba uzdevumi:
1) pamatot izvēlēto pētījuma tēmu;
2) definēt darba mērķi un uzdevumus;
3) veikt literatūras studijas, sagatavojot maģistra darba literatūras apskatu;
4) sagatavot pētnieciskās darba daļas plānu, izvēloties pētnieciskās un datu apstrādes metodes;
5) aizstāvēt kursa darbu un diskutēt par izvēlēto pētījuma tēmu, tās aktualitāti.
Zināšanas:
1) izvēlētā pētnieciskā virziena teorētiskajās atziņās, pētnieciskajās metodēs, to izvēlē un izvēles pamatojumā.
Prasmes:
2) pētnieciskā darba veikšanā, zinātniskās literatūras studijās un pētniecisko jautājumu formulēšanā;
Kompetences:
3) zinātnisko pētījumu atziņu analizē un kritiskā izvērtēšanā, zinātnisko atziņu apkopošanā, izstrādājot kursa darbu, pētnieciskās tēmas prezentācijā un zinātniskajā diskusijā, aizstāvot paveikto un demonstrējot izvēlētās tēmas pārvaldi, atbilstoši Eiropas augstākās izglītības telpas kvalifikācijas ietvarstruktūras 7. līmenim (maģistra darbs, maģistra darba recenzija, priekšaizstāvēšana, aizstāvēšana)
Patstāvīgais darbs:
1. Zinātniskā darba mērķa, uzdevumu, novitātes un aktualitātes izstrāde un pamatojums (2 h).
2. Pētnieciskā darba plānojums (2 h).
3. Plaģiātisms (2 h).
4. Literatūras apskata sagatavošana (22 h).
5. Patstāvīgais darbs un individuālas konsultācijas ar zinātnisko vadītāju (50 h).
6. Kursa darba aizstāvēšana un zinātniskāa diskusija par pētījuma tēmu (2 h).
Izstrādāt un noformēt, atbilstīgi darbu izstrādes prasībām, kursa darbu, publiski to aizstāvēt, demonstrējot zināšanas, prasmes un kompetences izvēlētajā pētniecības tēmā.
Studējošo pastāvīgais darbs ietver zinātniskās literatūras analīzi par izvēlēto pētniecisko tēmu, kritisku tās vērtēšanu, literatūras apskata izstrādi, kursa darba noformēšanu, prezentācijas sagatavošanu un publisku aizstāvēšanu zinātniskajā seminārā.
Studiju kursa gala atzīmi veido:
1) izstrādātais kursa darbs – 50%;
2) prezentācija un zinātniskā diskusija – 50%.
1. Brown, J.E. (2016). Nutrition through the life cycle. Sixth edition. Cengage Learning.
2. Analysis in Nutrition Research: principles of statistical methodology and interpretation of the results (2018). Edited G. Pounis. Academic Press.
3. Gropper, S.S. (2017). Advanced nutrition and human metabolism. Seventh edition. Cengage Learning.
4. Noformēšanas vadlīnijas PTF studentu darbiem - http://www.ptf.llu.lv/sites/ptf/files/202102/Noformesanas_noteikumi_2020_PTF.pdf
5. Metodiskie norādījumi maģistra darba izstrādei un aizstāvēšanai (2012). Jelgava: LLU. http://www.ptf.llu.lv/sites/ptf/files/2017-04/Metodiskie%20nor%C4%81d%C4%ABjumi%20ma%C4%A3istra%20darba%20izstr%C4%81dei_0.pdf
1. Statistics in food science and nutrition (2013). Edit. A.H. Pripp. Springer.
2. Cargill, M., O’Connor, P. (2009). Writing scientific research articles: strategy and steps. Wiley-Blackwell.
3. Hofmann A.H. (2010). Scientific writing and communication: papers, proposals, and presentations. Oxford University Press, 682 p.
4. Wallace M., Wray A. (2016). Critical reading and writing for postgraduates. SAGE Publications.
1. Science direct datu bāze
2. Web of Science datu bāze
3. SCOPUS datu bāze
4. FOODnetBASE
Kopīgā maģistra studiju programma Uzturzinātne