Kursa kods Medi6009
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozareMedicīna (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā81
Lekciju stundu skaits10
Semināru un praktisko darbu stundu skaits10
Laboratorijas darbu stundu skaits4
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits57
Kursa apstiprinājuma datums12.01.2024
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Kurss padziļina izpratni par profilakses pamatprincipiem, profilakses programmu plānošanu un realizēšanu, arī profilakses programmu novērtēšanu primārās veselības aprūpes uzdevumiem - sabiedrības locekļu dzīves kvalitātes uzlabošanai.
1 Izpratne par profilaksi, profilakses paradoksu, risku un riska izvērtēšanas iespējām.
2 Veselības sistēmas. Veselības izglītības pamatprincipi. Uzvedības maiņas teorijas.
3 Profilakses programmu plānošana, uz pierādījumiem balstītu profilakses programmu plānošana.
4 Pētījumu plānošana profilakses programmu novērtēšanai.
5 Profilakses programmu efektivitātes izvērtēšana.
Studenti praktiski izplāno programmu kādai profilaktiskai tēmai. Studiju kursu beidzot, eksāmens rakstveidā.
1. Nutritional status assessment. A manual for population studies. Ed. by Flaminio Fidanza, 1991.
2. The mini nutritional assessment: MAN, Nutrition in the Elderly, 1997.
3. Cameron M.E., van Staveren W.A. Manual on methods for food consumption studies. Oxford University Press, latest edition.
4. Z.Zariņš, L.Neimane. Uztura mācība. Rīga 2002.
1. H.Kasper. Ernanhrungsmedizin und Dietik. Munchen, Jene, 2000
2. K.Mahan. Krause's Food. Nutrition & Diet therapy. Philadelphia, 2000
1. Web based learning materials
2. Clinical nutrition.
Priekšmets iekļauts starpaugstskolu maģistra studiju programmas Uzturzinātne izvēles daļā 3.semestrī.