Kursa kods Medi6008

Kredītpunkti 3

Bērnu un pusaudžu uzturs

Zinātnes nozareMedicīna (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā81

Lekciju stundu skaits20

Semināru un praktisko darbu stundu skaits4

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits57

Kursa apstiprinājuma datums12.01.2024

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts

Kursa anotācija

Kursa mērķis: ir sniegt zināšanas par bērna attīstību, kā arī anatomiskām, fizioloģiskām un psiholoģiskām īpatnībām dažādos vecuma periodos saistībā ar uztura faktoriem, pievēršot uzmanību kuņģa zarnu trakta uzbūvei un īpatnībām.
Kursa uzdevumi:
1) apgūt grūtnieču un ar krūti barojušu sieviešu, zīdaiņu, mazu bērnu, bērnu un pusaudžu ēdināšanas principus;
2) iepazīties ar veselīga uztura pamatprincipiem dažāda vecuma bērniem (balstoties uz starptautiskām vadlīnijām), kā arī dažādu faktoru (makro- un mikro- uzturvielu) trūkuma radītiem simptomiem;

3) apgūt zināšanas par uztura pamatprincipiem dažādu slimību gadījumā bērna vecumā, kā arī uztura nozīmi slimību profilaksē un ārstēšanā.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zināšanas:
1) izprot bērna vecuma periodus, kā arī orientējas galvenajās īpatnībās un riska faktoros saistībā ar uzturvielu nepieciešamību katrā vecuma periodā;
2) zina bērna fiziskās attīstības un ēdināšanas izvērtēšanas principus;
3) izprot bērna kuņģa zarnu trakta uzbūves īpatnības un faktorus, kas ietekmē uztura izvēli un ēdienkartes sastādīšanu;
4) izprot ēdienkartes sastādīšanas principus grūtniecībās un bērna zīdīšanas laikā, kā arī zīdīšanas veicināšanas iespējas, zīdaiņa ēdināšanas principus, mātes piena aizstājēju lietošanu;
5) izprot mazu bērnu, bērnu un pusaudžu ēdināšanas principus, kā arī uztura normatīvu ēdienkaršu sastādīšanā;
6) izprot prasības ēdienkartes sastādīšanai bērniem ar dažādām kursā aplūkotajām slimībām;
7) zina un izprot dažādu slimību izpausmes bērnu vecumā un uztura nozīmi to ārstēšanā un prevencijā.
Prasmes:
8) patstāvīgi un/vai komandā sastāda vesela bērna ēdienkarti un novērtē tās uzturvērtību;
9) patstāvīgi un/vai komandā sastāda bērna ēdienkarti dažādu patoloģiju gadījumā un novērtē tās uzturvērtību;
10) novērtē mikrouzturvielu un makrouzturvielu trūksmes radītos simptomus bērniem un pusaudžiem.
Kompetences:
11) patstāvīgi un atbildīgi integrē zināšanas par pediatriskām slimībām ar uztura terapiju, kā arī diskutē un kritiski izvērtē dažādu uztura veidu izvēli bērnu slimību gadījumos;

12) veicināt uzturzinātnes nozares aktuālo, komplekso pētniecības problēmu kritisku analīzi un izvērtēšanu.

Kursa saturs(kalendārs)

Lekcijas:
1. Perinatālā, bērnu un pusaudžu saslimstība, mirstība; bērnības periodizācija, to saistība ar uztura faktoriem. L2
2. PVO rekomendācijas bērnu uzturam. Eiropas pediatru gastroenterologu asociācijas vadlīnijas. L2
3. Uzturs hronisku slimību gadījumā bērniem. L2
4. Bērnu vecuma gremošanas sistēmas anatomiski-fizioloģiskās īpatnības. L2
5. Aptaukošanās bērniem. L2
6. Dabīgā ēdināšana. Mākslīgā ēdināšana. Mātes piena aizvietotāji. L2
7. Makrouzturvielu un mikrouzturvielu nozīme dažādos bērnu vecumos; to trūksmes vai ekscesa izraisītas patoloģijas. L2
8. Uzturs grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā. Jaundzimušo ēdināšana. L2
9. Ārstniecisks uzturs ģenētiski pārmantotu vielmaiņas slimību gadījumā I; vispārējs apskats, definīcija, klasifikācija, ārstēšanas principi. L2
10. Ārstniecisks uzturs ģenētiski pārmantotu vielmaiņas slimību gadījumā II; biežāk sastopamās un Latvijā diagnosticētās slimības – ārstēšanas iespējas, uzturvielu aprēķina principi, pacienta apmācība. L2
11. Uzturs alerģijas gadījumā bērniem. L2
12. Uzturs akūtu slimību gadījumā bērniem. L2
13. Uztura psiholoģija pusaudžu vecumā. L2
Semināri:
1. seminārs. Maģistrantu referātu prezentācija. S2
2. seminārs. Maģistrantu referātu prezentācija. S2

3. seminārs. Maģistrantu referātu prezentācija. S2

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Lekciju apmeklējums ne mazāk kā 85%.
Starppārbaudījumi:
1) sekmīgi sagatavots un prezentēts referāts (50%) – tematikās: Mākslīgie maisījumi dažādu slimību gadījumā zīdaiņiem; Uzturs un ēdināšana bērniem ar attīstības un neiroloģiskām problēmām; Pārtikas drošība (potenciālā kontaminācija un ieteikumi bērna uzturam); Gastroezofagāls reflukss bērniem; Alerģijas attīstības prevencija agrīnā vecumā; Veģetārais uzturs bērnu vecumā; Uzturs diabēta pacientiem bērnu vecumā; Anorexia nervosa un uzturs tās aprūpē; Maza svara jaundzimušo ēdināšana; Celiakija un uzturs tās gadījumā; galaktozēmija un uzturs tās aprūpē; Glikogēna uzkrāšanās slimības un uzturs to aprūpē; Uztura speciālista loma metabolo slimību aprūpē bērniem; Sports un uzturs bērnu un pusaudžu vecumā; Mikrobioma nozīme agrīnā vecuma bērnu veselībā; Donora piena lietošana zīdaiņiem; Agrīnās ēdināšanas vēlīnie efekti (ietekme uz dažādu slimību risku mazināšanu vēlākā dzīvē).
Prasības referātam:
• zinātniskās literatūras apskats par izvēlēto tēmu;
• ietvert jaunākos pētījumus šajā jomā, kas publicēti SCI žurnālos (vismaz 15 literatūras avoti);
• prezentēt referāta kopsavilkumu PowerPoint formātā;
• apjoms 8-12 lpp, iesniegts A4 formātā.

2) noslēguma pārbaudījums - sekmīgi nokārtots rakstisks eksāmens – tests (50%).

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Studējošo pastāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai mazākās grupās. Patstāvīgie uzdevumi:
1) studēt ar studiju kursa tēmām saistīto literatūru;
2) sagatavot referātu un tā prezentāciju;

3) gatavoties diskusijai par referātu tematiku.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Studentu sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1) referāts (50%);

2) sekmīgi nokārtots rakstisks eksāmens – 50%.

Obligātā literatūra

1. Kliegman, G. (2019) Nelson textbook of pediatrics. 21st ed. Elsevier.
2. Kleinman, R.E. (2014) Pediatric nutrition. 7th Edit. Eurospan Ltd.
3. Zariņš, Z., Neimane, L., Bodnieks, E. (2018) Uztura mācība. 7. izdevums, LU Akadēmiskais apgāds.

4. Lissauer, T., Carroll, W. (2017) Illustrated textbook of paediatrics. 5th ed., Elsevier Limited.

Papildliteratūra

1. Bērnu slimību riska faktori (2009) I.Rumbas Rozenfeldes redakcijā. LU Akadēmiskais apgāds.
2. Heimburger, D., Ard, J. (2006) Handbook of clinical nutrition. 4th edit. Elsevier.
3. Latvijas ārsts, Doctus
4. National Center for Education in Maternal and Child Health Bright Futures. Nutrition practice. www.brightfutures.ord/nutrition/about.html
5. Academy for Eating Disorders. For professionals working in the area of eating disorders. www.aedweb.org
6. Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders. www.ANAD.org
7. National Eating Disorders Association. www.edap.org
8. Children’s PKU Network. www.pkunetwork.org/PKU.html
9. Fatty acid oxidation disorder communication network. www.fodsupport.org
10. National Organization for Rare Disorders. (NORD) www.rarediseases.org/cgi-bin/nord
11. National Urea Cycle Disorders Foundation. www.NUCDF.org

12. Parents of Galactosemic children, Inc. www.galactosemia.org

Periodika un citi informācijas avoti

1. www.clinicalkey.com
2. American Academy of Pediatrics. www.aap.org.
3. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics
4. Clinical Nutrition

5. Journal of Nutrition, Education and Behaviour.

Piezīmes

Kopīgā maģistra studiju programma Uzturzinātne