Kursa kods Medi5015

Kredītpunkti 3

Uzturs un mutes veselība

Zinātnes nozareMedicīna (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā81

Lekciju stundu skaits20

Semināru un praktisko darbu stundu skaits4

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits57

Kursa apstiprinājuma datums12.01.2024

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts

Priekšzināšanas

Medi5002, Uzturpolitika un uzturzinātne

Medi5003, Uztures un vielmaiņas novērtēšana

Kursa anotācija

Kursa mērķis: nodrošināt studentiem iespējas iegūt zināšanas par fizioloģiskiem procesiem mutes dobumā un to saistību ar gremošanas traktu, mutes kā vienas no nozīmīgākajām kuņģa-zarnu trakta sastāvdaļām nozīmi barības uzņemšanā, gremošanas un uzsūkšanas procesā.
Kursa uzdevumi:
1) pilnveidot studentu zināšanas un prasmes par uztura lomu mutes veselības nodrošināšanā;

2) pamatot uzturvielu, mikronutrientu deficīta agrīnās atklāšanas iespējas mute dobumā, lai savlaicīgu atklātu un novērstu malnutrīcijas risku.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zināšanas:
1) izprot uztura un mutes veselības savstarpējo saistību, ka uzturs un tā atsevišķas sastāvdaļas var kā pozitīvi, tā negatīvi ietekmēt mutes veselību, kā arī zinās, kā samazināt atsevišķo uztura komponentu negatīvo ietekmi uz mutes dobumu klīniskajā praksē.
Prasmes:
2) prot agrīni atklāt uzturvielu, mikrouzturvielu deficītu mutes dobumā un izmantot dzeramos enterālos ēdināšanas maisījumus un zondes enterālajai ēdināšanai pacientiem, kuriem ir traucēta normāla uztura uzņemšana caur muti (žokļu lūzums, mutes vēža pacienti, u.c.);
3) prasmes mutes ļaundabīgu audzēju agrīnu izpausmju mutes dobumā atklāšanā, kā arī vitamīnu deficīta izpausmju mutes gļotādā diagnostikā.
Kompetences:
4) novērtē mutes dobuma izmaiņas un rezultātus izmanto pacientu vispārējā stāvokļa novērtēšanā un ārstēšanā;

5) individuāli un komandā paredz un izskaidro mutes dobuma izmaiņas ar uzturu saistītos jautājumos un iegūtos rezultātus izmanto pacientu vispārējā stāvokļa novērtēšanā un ārstēšanā.

Kursa saturs(kalendārs)

Lekcijas:
1. Uztura loma zobu kariesa attīstībā. Uztura produkti un augu ekstrakti ar pretkariesa un pretaplikuma aktivitāti. L2
2. Uzturs un periodonta saslimšanas, mutes gļotādas slimības. Halitoze. Kserostomija. L2
3. Slimību un blakus faktoru izsauktie uzturvielu deficīti un izpausmes mutes dobumā. L2
4. Vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu deficītu klīniskās izpausmes mutes dobumā. L2
5. Galvas un kakla ļaundabīgie audzēji, uzturs kā galvas un kakla rajona ļaundabīgo audzēju rašanos sekmējošs faktors. L4
6. Uztura loma galvas un kakla rajona ļaundabīgo audzēju ārstēšanas kompleksajā un turpmākajā dzīvē pēc onkoloģiskās terapijas. L2
7. Enterālā ēdināšana – dzeramo enterālo ēdināšanas maisījumu un zondes enterālās ēdināšanas izmantošana pacientiem, kuriem ir traucēta normāla uztura uzņemšana caur muti. L4
8. Piena produkti un mutes veselība un periodonta slimību attīstības risks. L4
9. Antioksidanti un periodonta slimības. Mikrouzturvielas kā nākotnes periodonta slimību ārstēšanas sastāvdaļa. L2

10. Uz pierādījumiem balstītu pētījumu par uzturu un mutes veselību analīze. L4

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Semināru un lekciju apmeklējums ir obligāts.
Studiju kursa atzīmi veido:
1) kontroldarbs – 25%;
2) zinātniskās publikācijas analīze un prezentācija – 25%;

3) noslēguma pārbaudījums – rakstisks tests (50%).

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai grupās, izdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties noslēguma pārbaudījumam; sagatavot prezentāciju par zinātniskās publikācijas analīzi, studēt ar kursa tēmā saistīto literatūru.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Studiju kursa atzīmi veido:
1) kontroldarbs – 25%;
2) zinātniskās publikācijas analīze un prezentācija – 25%;

3) noslēguma pārbaudījums – rakstisks tests (50%).

Obligātā literatūra

1. Palmer, C.A., Boyd, L.D. (2016) Diet and nutrition in oral health. Pearson Education.
2. Touder-Decker, R. (2014) Nutrition and oral health. Humana press.
3. Selga, G. (2009) Enterālā ēdināšana. GSE.
4. Shills, M.E. et al. (2006) Modern nutrition in health and disease. 10th edit. Williams and Wilkins.
5. Nutrition ad oral medicine (2004) Edit. R. Touger-Decker, D.Sirois, C.Mobley. Springer.
6. Zariņš, Z., Neimane, L., Bodienks, E. (2016) Uztura mācība. LU Akadēmiskais apgāds.
7. Geriatric nutrition (1999) Handbook. Edit. R.Chernoff. The Health Professionals.

Papildliteratūra

1. Mahan, L.K. (2000) Krause’s Food, Nutrition & Diet Therapy.

2. Kasper, H. (2000) Ernährungsmedizin und Dietitik. Jene.

Periodika un citi informācijas avoti

1. Clinical Nutrition. Journal of European Society of Clinical Nutrition.
2. Nutrition. The international journal of applied and basic nutritional science.

3. Nutrition Journal http://www.nutritionj.com

Piezīmes

Obligātais kurss maģistra studiju programmas "Uzturzinātne" pilna laika studijās.
Studiju kursa autors: Guntars Selga, RSU Stomatoloģijas fakultātes docents.