Kursa kods Medi5014

Kredītpunkti 3

Uztura psiholoģija un neirotiskie ēšanas traucējumi

Zinātnes nozareMedicīna (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā81

Lekciju stundu skaits12

Semināru un praktisko darbu stundu skaits12

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits57

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts

Kursa anotācija

Kursa mērķis - sniegt studentiem jaunākos priekšstatus par uztura psiholoģijas īpatnībām pacientiem ar neirotiskiem, uzvedības un depresīviem traucējumiem. Mērķis ir izveidot vienotu stratēģiju ēšanas uzvedības un ķermeņa svara normalizēšanai.
Studiju kursa uzdevumi ir:
1) radīt priekšstatu par neirotisko ēšanas traucējumu etioloģiju, patoģenēzi, klīniskajām izpausmēm un norisi.
2) apskatīt sekojošus neirotisko ēšanas traucējumu klīniskos variantus: neirotiskā anoreksija, neirotiskā bulīmija, atipiskie neirotiskie ēšanas traucējumi, uc.
3) sniegt informāciju par augstākminēto ēšanas traucējumu psihoterapiju un farmakoterapiju;

4) sniegt informāciju par biežāk lietotajām psihoterapijas metodēm, medikamentozo terapiju, somatisko un endokrīno traucējumu korekciju.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zināšanas:
1) zina, ka pastiprinātas uzmanības pievēršana ķermeņa svaram mijiedarbojas ar indivīda psiholoģiskajiem faktoriem, izsaucot virkni ēšanas traucējumu, t.sk. neirotisko anoreksiju, neirotisko bulīmiju, kompulsīvo pārēšanos un citus traucējumus;
2) padziļināti izprot jaunākās atziņas un pieejas par profesionālām ar ēšanas traucējumiem saistītām medicīniskām metodēm;
Prasmes:
3) atpazīst ēšanas traucējumu pazīmes un precīzi novērtē to smaguma pakāpi;
Kompetences:
4) spēj plānot šo pacientu klīnisko izmeklēšanu un speciālistu konsultācijas;

5) pārzin ēšanas traucējumu ārstēšanas principus un to specifiku.

Kursa saturs(kalendārs)

Lekcijas:
1. Ievads par cilvēka ēšanas traucējumiem. L2
2. Predisponējošie faktori ēšanas traucējumiem. L2
3. Ēšanas traucējumu cēloņi. L2
4. Diagnozes kritēriji ēšanas traucējumiem. L2
5. Etioloģija un sekas neirotiskai anoreksijai. L2
6. Faktori, kas veicina neirotisko anoreksiju. L2
7. Neirotiskās anoreksijas ārstēšana. L2
8. Etioloģija un sekas neirotiskai bulīmijai. L2
9. Faktori, kas veicina neirotisko bulīmiju. L2
10. Neirotiskās bulīmijas ārstēšana. L2
11. Kompulsīvās pārēšanās traucējumi. L2
12. Pastiprināta uzmanības pievēršana ķermeņa svaram. L2
13. Ēšanas traucējumu novēršana. L4

Semināri:
1. seminārs. Ēšanas traucējumu parādības un simptomi. Kritēriju maiņa laika gaitā (pieredze, izārstēšanās izredzes, slimnieku rakstura īpašības, utt.). S2

2. seminārs. Ēšanas traucējumu īpatnību attīstība un ārstēšana. S2

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Lekciju apmeklējums nav obligāts. Semināra apmeklējums un aktīva piedalīšanās – obligāta.
Starppārbaudījumi: uzstāšanās seminārā (20%) un semestra darbs (rakstisks referāts) - (30%).

Noslēguma pārbaudījums: rakstisks eksāmens (50%).

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli.
Studenta patstāvīgi veicamie darba uzdevumi:
1) studēt ar studiju kursa tēmām saistīto mācību un zinātnisko literatūru;
2) sagatavot semināriem ziņojumus - izmantojot specializēto zinātnisko literatūru, aprakstīt un analizēt neirotisko ēšanas traucējumu situāciju vai gadījumu;

Patstāvīgā darba uzdevumi tiek veikti atbilstoši pasniedzēja noteiktajiem termiņiem.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Studentu sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1) uzstāšanās seminārā – 20%;
2) izstrādāts semestra darbs (referāts) – 30%;

3) sekmīgi nokārtots rakstisks eksāmens – 50%.

Obligātā literatūra

1. Costin, C. (2007). The Eating Disorder Sourcebook, 3rd ed.
2. Levitt, J.L. et al. (2004). Self-Harm Behaviour and Eating Disorders: Dynamics, Assessment and Treatment.
3. Walsh, T. et al. (2016). Handbook of Assessment and Treatment of Eating Disorders.

4. Yager, J. et al. (2012). Practice Guideline for the Treatment of Patients with Eating Disorders, 3rd ed.

Papildliteratūra

1. Birmingham, C.L. et al. (2004). Medical Management of Eating Disorders: A Practical Handbook for Healthcare Professionals.
2. Introduction to Eating Disorders (2016). http://www.merckmanuals.com

3. Wonderlich, S. et al. (2005). AED Review of Eating Disorders.

Periodika un citi informācijas avoti

1. Eating Disorders: The Journal of Treatment and Prevention;
2. International Journal of Eating Disorders;
3. http://www.aacap.org/Announcements/AACAP_Comment.htm (Ēšanas traucējumu vadlīnijas);

4. http://www.parentsmedguide.org/physiciansmedguide.htm#17 (Parents MedGuide).

Piezīmes

Priekšmets iekļauts starpaugstskolu maģistra studiju programmas Uzturzinātne obligātajā daļā 3.semestrī.