Kursa kods Medi5008
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozareVeselības un sporta zinātne
Zinātnes apakšnozareUzturzinātne
Kopējais stundu skaits kursā81
Lekciju stundu skaits20
Semināru un praktisko darbu stundu skaits12
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits49
Kursa apstiprinājuma datums12.12.2011
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Kursa mērķis – nodrošināt studentiem iespējas praktiski izprast un apgūt veselīga uztura ieteikumus un ieteicamās uzturvielu devas, kas izstrādāti pamatojoties uz PVO un Latvijas Republikas Veselības ministrijas rekomendācijām un izvērtēt veselīga uztura būtisko nozīmi slimību profilaksē.
Studiju kursa uzdevumi ir:
1) īstenot pētniecībā balstītas studijas, sekmējot izpratni par hronisku neinfekciozu slimību profilaksi;
2) izklāstīt informāciju zināšanu apguvei par pārtikas produktu sastāvdaļām un to ietekmi uz cilvēka veselību.
Zināšanas:
1) izprot hroniskās neinfekciozās slimības – mūsdienās galvenais saslimšanas un mirstības cēlonis, to saistība ar uztura izvēli; tiešā un netiešā saistība starp slimībām un uzturu, uzturs kā riska faktors vai veselību veicinošs faktors;
2) izprot uztura profilakses un terapijas iespējas gan mūsdienās, gan arī vēsturiskā aspektā;
Prasmes:
3) patstāvīgi izvērtē populārākās diētas un uztura ieteikumus, balstoties uz zinātniskajiem pētījumiem uzturzinātnē;
4) izveido un analizē sava uztura ēdienkartes, lai izvērtētu iespējamos riskus veselībai.
Kompetences:
5) novērtē uztura ēdienkartes atbilstību normatīvo aktu un veselīga uztura ieteikumu prasībām;
6) atpazīst zinātniski pamatotus uztura ieteikumus no pseidozinātniskajiem;
7) interpretē pētījuma datus uzturzinātnē un identificē pārtikas produktos esošās uzturvielas, kas var būt noteiktos apstākļos veselībai vēlamas vai nevēlamas.
Lekcijas:
1. Diētas, kas izstrādātas un darbojās Latvijā, to salīdzinājums ar Eiropas un pasaules valstu praksē pielietotajām. L4 S4
2. Veselīga uztura ieteikumi Latvijā pieaugušajiem, bērniem un vecākiem cilvēkiem. L4 S4
3. Vienas dienas ēdienkartes izveide. L2 S2
4. Dažādu diētu salīdzinājums. L2 S2
5. Veģetārisms, citas nekārtnās diētas. L2 S2
6. Uzturs dažādu slimību profilaksē. L2 S2
Semināri:
1. seminārs. Dažādās valstīs ieteiktās uztura piramīdas, to izvērtējums.
2. seminārs. Saprast sabalansētas ēdienkartes nozīmi veselam pieaugušajam.
3. seminārs. Praktisko iemaņu nostiprināšana, sastādot ēdienkarti veselam cilvēkam, ņemot par pamatu savu ēdienkarti.
4. seminārs. Piemēri, kā izveidot ēdienkarti pacientiem ar aptaukošanos.
5. seminārs. Nostiprināt sapratni par galvenajiem principiem, kādi ievērojami slimību profilaksei biežāk sastopamajām saslimšanām Latvijā.
Praktisko darbu un semināru apmeklējums ir obligāts. Studentu sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1) sekmīgi nokārtoti 2 starppārbaudījumi – 30%;
2) aizstāvētas 4 prezentācijas – 50%;
3) noslēguma pārbaudījums (rakstisks eksāmens) – 40%.
Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus:
1) patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām un starppārbaudījumiem;
2) studēt ar kursa apguvi saistīto literatūru;
3) gatavošanās gala pārbaudījumam (rakstisks darbs).
Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1) sekmīgi nokārtoti 2 starppārbaudījumi – 30%;
2) aizstāvētas 4 prezentācijas – 50%;
3) noslēguma pārbaudījums (rakstisks eksāmens) – 40%.
1. Zariņš, Z., Neimane, L., Bodnieks, E. 92018) Uztura mācība. 7. izd. Akadēmiskais apgāds.
1. Mann, J., Trustwell, A.S. (2012) Essentials of human nutrition. 4th edit. Oxford University Press.
2. Mahan, L.K., Escott-Stump, S., Raymond, J.L. (2017) Krause’s Food & the Nutrition Care Process. 14th edit. Elsevier.
3. Encyclopediae of Human Nutrition (2013) Edit. B. Caballero, L. Allen, A. Prenticve. 3th edit. Elsevier.
4. Thomas, B., Bishop, J. (2013) Manual of Dietetic Practice. John Wiley & Sons.
5. Lutz, C.A., Mazur, E., Litch, N. (2014) Nutrition and diet therapy. 6th edit. F.A.Davis.
6. Souci, S.W., Fachmann, W., Kraut, H. (2008) Composition and Nutrition Tables. 7th edit. MedPharm Scientific Publishers.
7. Gandy, J. (2014) Manual of Dietetic practice. 5th edit. Wiley.
1. http://www.penutrition.com/index.aspx
2. https://www.bda.uk.com/
3. http://www.efsa.europa.eu/
4. http://www.eatrightpro.org/
5. http://www.vm.gov.lv/lv/
Izvēles kurss starpaugstskolu maģistra studiju programmas Uzturzinātne maģistrantiem pilna laika studijās.
Kursa autore - RSU Rehabilitācijas fakultātes lektore Lolita Vija Neimane.