Kursa kods Medi5008

Kredītpunkti 3

Uzturs slimību profilaksē

Zinātnes nozareVeselības un sporta zinātne

Zinātnes apakšnozareUzturzinātne

Kopējais stundu skaits kursā81

Lekciju stundu skaits20

Semināru un praktisko darbu stundu skaits12

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits49

Kursa apstiprinājuma datums12.12.2011

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts

Kursa anotācija

Kursa mērķis – nodrošināt studentiem iespējas praktiski izprast un apgūt veselīga uztura ieteikumus un ieteicamās uzturvielu devas, kas izstrādāti pamatojoties uz PVO un Latvijas Republikas Veselības ministrijas rekomendācijām un izvērtēt veselīga uztura būtisko nozīmi slimību profilaksē.
Studiju kursa uzdevumi ir:
1) īstenot pētniecībā balstītas studijas, sekmējot izpratni par hronisku neinfekciozu slimību profilaksi;

2) izklāstīt informāciju zināšanu apguvei par pārtikas produktu sastāvdaļām un to ietekmi uz cilvēka veselību.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zināšanas:
1) izprot hroniskās neinfekciozās slimības – mūsdienās galvenais saslimšanas un mirstības cēlonis, to saistība ar uztura izvēli; tiešā un netiešā saistība starp slimībām un uzturu, uzturs kā riska faktors vai veselību veicinošs faktors;
2) izprot uztura profilakses un terapijas iespējas gan mūsdienās, gan arī vēsturiskā aspektā;
Prasmes:
3) patstāvīgi izvērtē populārākās diētas un uztura ieteikumus, balstoties uz zinātniskajiem pētījumiem uzturzinātnē;
4) izveido un analizē sava uztura ēdienkartes, lai izvērtētu iespējamos riskus veselībai.
Kompetences:
5) novērtē uztura ēdienkartes atbilstību normatīvo aktu un veselīga uztura ieteikumu prasībām;
6) atpazīst zinātniski pamatotus uztura ieteikumus no pseidozinātniskajiem;
7) interpretē pētījuma datus uzturzinātnē un identificē pārtikas produktos esošās uzturvielas, kas var būt noteiktos apstākļos veselībai vēlamas vai nevēlamas.

Kursa saturs(kalendārs)

Lekcijas:
1. Diētas, kas izstrādātas un darbojās Latvijā, to salīdzinājums ar Eiropas un pasaules valstu praksē pielietotajām. L4 S4
2. Veselīga uztura ieteikumi Latvijā pieaugušajiem, bērniem un vecākiem cilvēkiem. L4 S4
3. Vienas dienas ēdienkartes izveide. L2 S2
4. Dažādu diētu salīdzinājums. L2 S2
5. Veģetārisms, citas nekārtnās diētas. L2 S2
6. Uzturs dažādu slimību profilaksē. L2 S2

Semināri:
1. seminārs. Dažādās valstīs ieteiktās uztura piramīdas, to izvērtējums.
2. seminārs. Saprast sabalansētas ēdienkartes nozīmi veselam pieaugušajam.
3. seminārs. Praktisko iemaņu nostiprināšana, sastādot ēdienkarti veselam cilvēkam, ņemot par pamatu savu ēdienkarti.
4. seminārs. Piemēri, kā izveidot ēdienkarti pacientiem ar aptaukošanos.
5. seminārs. Nostiprināt sapratni par galvenajiem principiem, kādi ievērojami slimību profilaksei biežāk sastopamajām saslimšanām Latvijā.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Praktisko darbu un semināru apmeklējums ir obligāts. Studentu sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1) sekmīgi nokārtoti 2 starppārbaudījumi – 30%;
2) aizstāvētas 4 prezentācijas – 50%;

3) noslēguma pārbaudījums (rakstisks eksāmens) – 40%.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus:
1) patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām un starppārbaudījumiem;
2) studēt ar kursa apguvi saistīto literatūru;

3) gatavošanās gala pārbaudījumam (rakstisks darbs).

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1) sekmīgi nokārtoti 2 starppārbaudījumi – 30%;
2) aizstāvētas 4 prezentācijas – 50%;

3) noslēguma pārbaudījums (rakstisks eksāmens) – 40%.

Obligātā literatūra

1. Zariņš, Z., Neimane, L., Bodnieks, E. 92018) Uztura mācība. 7. izd. Akadēmiskais apgāds.

Papildliteratūra

1. Mann, J., Trustwell, A.S. (2012) Essentials of human nutrition. 4th edit. Oxford University Press.
2. Mahan, L.K., Escott-Stump, S., Raymond, J.L. (2017) Krause’s Food & the Nutrition Care Process. 14th edit. Elsevier.
3. Encyclopediae of Human Nutrition (2013) Edit. B. Caballero, L. Allen, A. Prenticve. 3th edit. Elsevier.
4. Thomas, B., Bishop, J. (2013) Manual of Dietetic Practice. John Wiley & Sons.
5. Lutz, C.A., Mazur, E., Litch, N. (2014) Nutrition and diet therapy. 6th edit. F.A.Davis.
6. Souci, S.W., Fachmann, W., Kraut, H. (2008) Composition and Nutrition Tables. 7th edit. MedPharm Scientific Publishers.

7. Gandy, J. (2014) Manual of Dietetic practice. 5th edit. Wiley.

Periodika un citi informācijas avoti

1. http://www.penutrition.com/index.aspx
2. https://www.bda.uk.com/
3. http://www.efsa.europa.eu/
4. http://www.eatrightpro.org/

5. http://www.vm.gov.lv/lv/

Piezīmes

Izvēles kurss starpaugstskolu maģistra studiju programmas Uzturzinātne maģistrantiem pilna laika studijās.
Kursa autore - RSU Rehabilitācijas fakultātes lektore Lolita Vija Neimane.