Kursa kods Medi5005

Kredītpunkti 3

Uztura nepanesamība un alerģijas

Zinātnes nozareMedicīna (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā81

Lekciju stundu skaits12

Semināru un praktisko darbu stundu skaits12

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits57

Kursa apstiprinājuma datums12.01.2024

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts

Kursa anotācija

Kursa mērķis – nodrošināt iespējas studentiem pilnveidot izpratni par uztura nepanesamības, alerģisko un pseidoalerģisko reakciju mehānismiem, klīniskajām izpausmēm un to atšķirībām.
Studiju kursa uzdevumi ir:
1) apgūt pārtikas alerģijas molekulāros pamatus un diagnostikas principus;
2) iepazīt pārtikas alerģijas un pseidoalerģisko reakciju ārstēšanas un profilakses pasākumus;
3) iepazīties ar probiotiku, prebiotiku, nepiesātināto taukskābju un pārtikas piedevu ietekmi uz alerģisko un/vai pseidoalerģisko reakciju attīstību;

4) iepazīties ar galvenajiem pārtikas alerģijas zinātniskās pētniecības virzieniem nākotnē.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zināšanas:
1) izprot pārtikas alerģijas, pseidoalerģisko reakciju un pārtikas nepanesamības patoģenēzi, klīniskās izpausmes, diagnostikas metodes, kā arī profilaksi un ārstēšanu;
2) raksturo prebiotiku, probiotiku, nepiesātināto taukskābju un pārtikas piedevu ietekmi uz alerģiskām un pseidoalerģiskām reakcijām;
Prasmes:
3) patstāvīgi izvērtē klīnisko informāciju, testu un analīžu rezultātus un sastāda diētu pacientiem ar pārtikas alerģiju vai pseidoalerģiskām reakcijām;
4) patstāvīgi sastāda primārās un sekundārās profilakses plānu personai ar augstu pārtikas alerģijas risku.
Kompetences:

5) students spēj būt par dalībnieku multidisciplinārā konsīlijā, lai konsultētu par uztura ieteikumiem pārtikas nepanesamības vai alerģijas gadījumā.

Kursa saturs(kalendārs)

Lekcijas:
1. Pārtikas alerģijas un nepanesamības jēdziens, veidi un mehānismi. Biežāk sastopamie pārtikas alergēni un to struktūra. Molekulārie alergēni un krustotās alerģijas reakcijas. L4
2. Pārtikas alerģijas klīniskās izpausmes un diagnostikas testi. L4
3. Pārtikas alerģijas ārstēšana un profilakse: izslēgšanas diētas, tolerances veicināšana, primārā un sekundārā profilakse. L4
4. Pārtikas alerģijas diagnostika – klīnisko gadījumu analīze. S4
5. Pārtikas alerģijas ārstēšana – klīnisko gadījumu analīze, ārstnieciskās diētas sastādīšana. S4
6. Pseidoalerģiskas reakcijas, to izraisītāji. Probiotikas, prebiotikas, nepiesātinātās taukskābēs, un to ietekme uz alerģijas profilaksi. L4
7. Prezentācija un apspriešana katram studentam par vienu izvēlētu kursa tēmu, rakstisks tests ar jautājumiem un atbilžu variantiem. S8

Semināri:
1. seminārs. Prezentācija un apspriešana katram studentam par vienu izvēlētu kursa tēmu, rakstisks tests ar jautājumiem un atbilžu variantiem. S8

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Lekciju un semināru apmeklējums nav obligāts. Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1) sekmīgi demonstrēta klīnisko gadījumu analīze – 20%;
2) 1 prezentācija par izvēlēto tēmu, kas saistīta ar pārtikas alerģiju, nepanesamību vai pseidoalerģiskām reakcijām – 40%;

3) rakstisks eksāmens – 40%.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli.
Studenta patstāvīgi veicamie darba uzdevumi:
1) patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām un klīnisko gadījumu analīzei;
2) sagatavot prezentāciju par izvēlēto tēmu, kas saistīta ar pārtikas alerģiju, nepanesamību vai pseidoalerģiskām reakcijām;

3) gatavošanās gala pārbaudījumam – rakstiskam testam ar jautājumiem un atbilžu variantiem.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1) sekmīgi demonstrēta klīnisko gadījumu analīze – 20%;
2) 1 prezentācija par izvēlēto tēmu, kas saistīta ar pārtikas alerģiju, nepanesamību vai pseidoalerģiskām reakcijām – 40%;

3) rakstisks eksāmens – 40%.

Obligātā literatūra

1. Lozovskis, V. (2009) Praktiskā alergoloģija. LU Akadēmiskais apgāds.
2. EAACI (2014) Food allergy and anaphylaxis guidelines.
3. EACCI (2016) Molecular allergology. User‘s guide.

4. Holgate, S.T., Church, M.K., Brroide, D., Martine, F. (2011) Allergy. 4th Edit. Saunders Ltd.

Papildliteratūra

1. Birmingham, C.L. et al. (2004). Medical Management of Eating Disorders: A Practical Handbook for Healthcare Professionals.
2. Introduction to Eating Disorders (2016). http://www.merckmanuals.com
3. Wonderlich, S. et al. (2005). AED Review of Eating Disorders.

Periodika un citi informācijas avoti

1. Eating Disorders: The Journal of Treatment and Prevention;
2. International Journal of Eating Disorders;
3. http://www.aacap.org/Announcements/AACAP_Comment.htm (Ēšanas traucējumu vadlīnijas);
4. http://www.parentsmedguide.org/physiciansmedguide.htm#17 (Parents MedGuide).

Piezīmes

Priekšmets iekļauts starpaugstskolu maģistra studiju programmas Uzturzinātne izvēles daļā 2.semestrī.