Kursa kods Medi5005
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozareMedicīna (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā81
Lekciju stundu skaits12
Semināru un praktisko darbu stundu skaits12
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits57
Kursa apstiprinājuma datums12.01.2024
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Kursa mērķis – nodrošināt iespējas studentiem pilnveidot izpratni par uztura nepanesamības, alerģisko un pseidoalerģisko reakciju mehānismiem, klīniskajām izpausmēm un to atšķirībām.
Studiju kursa uzdevumi ir:
1) apgūt pārtikas alerģijas molekulāros pamatus un diagnostikas principus;
2) iepazīt pārtikas alerģijas un pseidoalerģisko reakciju ārstēšanas un profilakses pasākumus;
3) iepazīties ar probiotiku, prebiotiku, nepiesātināto taukskābju un pārtikas piedevu ietekmi uz alerģisko un/vai pseidoalerģisko reakciju attīstību;
4) iepazīties ar galvenajiem pārtikas alerģijas zinātniskās pētniecības virzieniem nākotnē.
Zināšanas:
1) izprot pārtikas alerģijas, pseidoalerģisko reakciju un pārtikas nepanesamības patoģenēzi, klīniskās izpausmes, diagnostikas metodes, kā arī profilaksi un ārstēšanu;
2) raksturo prebiotiku, probiotiku, nepiesātināto taukskābju un pārtikas piedevu ietekmi uz alerģiskām un pseidoalerģiskām reakcijām;
Prasmes:
3) patstāvīgi izvērtē klīnisko informāciju, testu un analīžu rezultātus un sastāda diētu pacientiem ar pārtikas alerģiju vai pseidoalerģiskām reakcijām;
4) patstāvīgi sastāda primārās un sekundārās profilakses plānu personai ar augstu pārtikas alerģijas risku.
Kompetences:
5) students spēj būt par dalībnieku multidisciplinārā konsīlijā, lai konsultētu par uztura ieteikumiem pārtikas nepanesamības vai alerģijas gadījumā.
Lekcijas:
1. Pārtikas alerģijas un nepanesamības jēdziens, veidi un mehānismi. Biežāk sastopamie pārtikas alergēni un to struktūra. Molekulārie alergēni un krustotās alerģijas reakcijas. L4
2. Pārtikas alerģijas klīniskās izpausmes un diagnostikas testi. L4
3. Pārtikas alerģijas ārstēšana un profilakse: izslēgšanas diētas, tolerances veicināšana, primārā un sekundārā profilakse. L4
4. Pārtikas alerģijas diagnostika – klīnisko gadījumu analīze. S4
5. Pārtikas alerģijas ārstēšana – klīnisko gadījumu analīze, ārstnieciskās diētas sastādīšana. S4
6. Pseidoalerģiskas reakcijas, to izraisītāji. Probiotikas, prebiotikas, nepiesātinātās taukskābēs, un to ietekme uz alerģijas profilaksi. L4
7. Prezentācija un apspriešana katram studentam par vienu izvēlētu kursa tēmu, rakstisks tests ar jautājumiem un atbilžu variantiem. S8
Semināri:
1. seminārs. Prezentācija un apspriešana katram studentam par vienu izvēlētu kursa tēmu, rakstisks tests ar jautājumiem un atbilžu variantiem. S8
Lekciju un semināru apmeklējums nav obligāts. Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1) sekmīgi demonstrēta klīnisko gadījumu analīze – 20%;
2) 1 prezentācija par izvēlēto tēmu, kas saistīta ar pārtikas alerģiju, nepanesamību vai pseidoalerģiskām reakcijām – 40%;
3) rakstisks eksāmens – 40%.
Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli.
Studenta patstāvīgi veicamie darba uzdevumi:
1) patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām un klīnisko gadījumu analīzei;
2) sagatavot prezentāciju par izvēlēto tēmu, kas saistīta ar pārtikas alerģiju, nepanesamību vai pseidoalerģiskām reakcijām;
3) gatavošanās gala pārbaudījumam – rakstiskam testam ar jautājumiem un atbilžu variantiem.
Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1) sekmīgi demonstrēta klīnisko gadījumu analīze – 20%;
2) 1 prezentācija par izvēlēto tēmu, kas saistīta ar pārtikas alerģiju, nepanesamību vai pseidoalerģiskām reakcijām – 40%;
3) rakstisks eksāmens – 40%.
1. Lozovskis, V. (2009) Praktiskā alergoloģija. LU Akadēmiskais apgāds.
2. EAACI (2014) Food allergy and anaphylaxis guidelines.
3. EACCI (2016) Molecular allergology. User‘s guide.
4. Holgate, S.T., Church, M.K., Brroide, D., Martine, F. (2011) Allergy. 4th Edit. Saunders Ltd.
1. Birmingham, C.L. et al. (2004). Medical Management of Eating Disorders: A Practical Handbook for Healthcare Professionals.
2. Introduction to Eating Disorders (2016). http://www.merckmanuals.com
3. Wonderlich, S. et al. (2005). AED Review of Eating Disorders.
1. Eating Disorders: The Journal of Treatment and Prevention;
2. International Journal of Eating Disorders;
3. http://www.aacap.org/Announcements/AACAP_Comment.htm (Ēšanas traucējumu vadlīnijas);
4. http://www.parentsmedguide.org/physiciansmedguide.htm#17 (Parents MedGuide).
Priekšmets iekļauts starpaugstskolu maģistra studiju programmas Uzturzinātne izvēles daļā 2.semestrī.