Kursa kods Medi5003

Kredītpunkti 3

Uztures un vielmaiņas novērtēšana

Zinātnes nozareMedicīna (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā81

Lekciju stundu skaits18

Semināru un praktisko darbu stundu skaits6

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits57

Kursa apstiprinājuma datums12.01.2024

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts

Kursa anotācija

Kursa mērķis: nodrošināt studentiem iespējas apgūt uztura un vielmaiņas novērtēšanas metodes, ietverot antropometrijas un ķermeņa kompozīcijas novērtēšanu, un izprast to lomu cilvēka augšanas procesā un dzīvības procesu nodrošināšanā visos vecuma posmos.
Kursa uzdevumi:
1) iepazīstināt ar uztura un vielmaiņas novērtēšanas metodēm, to nozīmi uzturvielu, mikrouzturvielu deficīta agrīnā diagnosticēšanā, kas ļauj savlaicīgi atklāt un novērst malnutrīcijas vai uzturvielu toksicitātes (pārāk liela daudzuma uzņemšanas) risku;

2) apgūt enerģijas līdzsvara nodrošināšanas pamatprincipus un izprast tā izmaiņu nozīmi slimību attīstībā.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zināšanas:
1) izprot malnutrīcijas un sarkopēnijas sastopamību dažādās grupās;
2) izprot malnutrīcijas negatīvo ietekmi uz ārstēšanas rezultātiem;
3) novērtē izmaiņas organismā enerģijas metabolisma traucējumu gadījumā;
4) izprot uztura uzņemšanas enerģijas metabolisma, olbaltumvielu nodrošinājuma, vitamīnu, minerālvielu un mikrouzturvielu izmeklēšanas metodes.
Prasmes:
5) patstāvīgi izvērtē un argumentēti izvēlas uztura uzņemšanas enerģijas metabolisma, olbaltumvielu nodrošinājuma, vitamīnu, minerālvielu un mikrouzturvielu izmeklēšanas metodes pacientu ārstēšanas procesā;
6) patstāvīgi izvērtē un argumentēti izvēlas uztura un vielmaiņas novērtēšanas metodes, to pielietošanu un iegūto rezultātu izmantošanu zinātniskajos pētījumos.
Kompetences:

7) individuāli vai komandā izskaidro mūsdienīgas uztura un vielmaiņas novērtēšanas metodes, to izvērtēšanas īpatnības dažādu vecuma grupu cilvēkiem, ietverot ambulatoros un stacionāros pacientus.

Kursa saturs(kalendārs)

Lekcijas:
1. Uztures un vielmaiņas novērtēšanas nozīme. L4
2. Malnutrīcijas novērtēšanas metodes un to nozīme klīniskajā praksē. L4
3. Uztura monitorings, klīniskie pētījumi uztura jomā. L4
4. Nutricionālais skrīnings, tā nozīme klīniskajā praksē. Laboratoriskās uztura un vielu maiņas novērtēšanas metodes, to novērtēšanas nepieciešamība un pielietojums praksē. L4
5. Biežāk pielietotās uztura uzņemšanas novērtēšanas metodes. L4
6. Medicīniskā uztura nodrošinājuma izvērtēšana, uztura deficīta diagnostika. Laboratoriskās uztura un vielu maiņas novērtēšanas metodes, to novērtēšanas nepieciešamība un pielietojums. L4
7. Antropometriskās metodes, ķermeņa kompozīcijas novērtēšana (ĶMI bērniem un pieaugušajiem, bioelektriskās pretestības novērtēšanas, u.c. metodes). Enerģijas metabolisms. Enerģētiskais līdzsvars. Uz pierādījumiem balstītu uztura pētījumu analīze. L8
Semināri
1. Laboratoriskās uztura un vielu maiņas novērtēšanas metodes, to novērtēšanas nepieciešamība un pielietojums praksē.

2. Laboratoriskās uztura un vielu maiņas novērtēšanas metodes, to novērtēšanas nepieciešamība un pielietojums.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Lekciju un semināru apmeklējums ir obligāts. Kursā ir plānota 3 dienu uztura analīze, zinātniskās publikācijas analīze un prezentācija, noslēguma pārbaudījums (eksāmens).

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Studējošo pastāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai mazākās grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām un starppārbaudījumam (kontroldarbs), gala pārbaudījumam, sagatavot prezentāciju par zinātniskās publikācijas analīzi, veikt 3 dienu uztura analīzi, studēt ar tēmām saistītu literatūru.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Studiju kursa gala atzīmi veido:
1) kontroldarbs – 20%;
2) 3 dienu uztura analīze – 20%;
3) zinātniskās publikācijas analīze – 20%;

4) rakstisks eksāmens – 40%.

Obligātā literatūra

1. Monuz, N., Bernstein, M. (2017) Nutritional assessment. Jones & Barlett Learning.
2. Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy. Part 1. Nutrition Assessment. (2017) 14th edit. Elsevier.
3. Selga, G. (2009) Enterālā ēdināšana. GSE.
4. Zariņš, Z., Neimane, L. (2009) Uztura mācība. LU Akadēmiskais apgāds.
5. Handbook of nutrition and food (2002) Edit. C.D.Berdanier. 3rd edit. CRC Press.

Papildliteratūra

1. Food and nutrients in disease management (2009) Edit. I.Kohlstadt. Taylor & Francis Group.
2. Gibson, R.S. (2005) Principles of nutritional assessment. 2nd edit. Oxford University Press.

3. Essentials of human nutrition (2002) Edit. J.Mann, S.T.Truswell. 2nd ed. Oxford University Press.

Periodika un citi informācijas avoti

1. Clinical Nutrition (Journal of European Society of clinical nutrition).
2. Nutrition (International journal of applied and basic nutritional sciences)
3. Nutrition & Metabolism http://www.nutritionandmetabolsim.com/
4. Nutrition Journal http://nutritionj.com/
5. International Journal of Behaviour Nutrition and Physical Activity http://www.ijbnpa.org/

6. Journal of the International Society of Sports Nutrition http://www.jissn.com/

Piezīmes

Kopīgā maģistra studiju programma Uzturzinātne