Kursa kods Medi5002

Kredītpunkti 3

Uzturpolitika un uzturzinātne

Zinātnes nozareMedicīna (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā81

Lekciju stundu skaits12

Semināru un praktisko darbu stundu skaits12

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits57

Kursa apstiprinājuma datums12.01.2024

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts

Kursa anotācija

Kursa mērķis: nodrošināt studentiem iespēju apgūt zināšanas par Latvijas un Eiropas Savienības tiesību aktiem, kas nosaka prasības pārtikas un uztura jomai, kā arī pilnveidot zināšanas par uzturzinātnes attīstību Latvijā, Eiropas Savienībā un pasaulē, par valsts atbalstu izglītībai un zinātnei jautājumos, kas saistīti ar uzturu.
Kursa uzdevumi:
1) veicināt izpratni par Latvijas un Eiropas Savienības likumdošanas aktu hierarhiju un reglamentējošām jomām;

2) izklāstīt sabiedrības veselības pamatprincipus.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zināšanas:
1) izprot Latvijas un Eiropas Savienības galvenos politikas plānošanas dokumentus, tiesību aktu veidus, hierarhiju un reglamentējošās jomas, valsts pārvaldi, tiesisko aktu regulējumu Latvijā un Eiropas Savienībā uztura jomā, uzturzinātnes vēsturi, nozīmīgākos uzturzinātnes sasniegumus;
2) izskaidro valsts pārvaldes institūciju, pašvaldību un nevalstisko organizāciju lomu veselīga uztura pieejamības nodrošināšanā Latvijas iedzīvotājiem, valsts un indivīda lomu veselību veicinoša dzīvesveida nodrošināšanai sabiedrībā, kā arī atbilstošu speciālistu izglītības iespējas Latvijā un Eiropas Savienībā; Latvijas dalību starptautiskās organizācijās, t.sk. Pasaules Veselības organizācijā, kā arī kompetento institūciju viedokļus un rekomendācijas uztura jautājumos.
Prasmes:
3) analizē pieejamo izglītību uztura jomā Latvijā un citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, uzturzinātnes maģistra darba un tālākās izglītības iespējas;
4) izvērtē valsts pārvaldes uzbūvi, lēmumu pieņemšanu uzturpolitikas jomā, veselības veicināšanas nozīmi veselības saglabāšanā, uzturzinātnes attīstību, galvenos uzturzinātnes attīstības virzienus t.sk. Eiropas Savienībā un pasaulē.
Kompetences:

5) novērtē pārtikas produkta atbilstību normatīvo aktu un veselīga uztura ieteikumu prasībām un konsultē pārtikas ražotājus par nepieciešamajām prasībām pārtikas produktu ražošanā, tajā skaitā produktiem īpašām patērētāju grupām.

Kursa saturs(kalendārs)

Lekcijas:
1. Galvenie politikas plānošanas dokumenti, tiesību akti, kas reglamentē uztura jomu Latvijā un Eiropā, institūcijas, piemērošana. L4, S2, P2
2. Sabiedrības veselības pamatprincipi, rādītāji, uzturs, kā viens no riska faktoriem. L2
3. Uzturzinātne Latvijā. Latvijas, Eiropas Savienības un nevalstisko organizāciju finansējums uzturzinātnes attīstībā. L2
4. Izglītības sistēma Latvijā un Eiropas Savienībā. Komunikatīvo līdzekļu izvēle dažādām mērķauditorijām. Veselīga uztura ieteikumi. L2 S4
5. Pārtikas aprites uzraudzība un kontrole. Reklāma, tās nozīme uz patērētāju izvēli. Pārtikas produktu marķējums. L2 S4
6. Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas. Galvenās uztura sastāvdaļas un enerģijas maiņa. L2 S4
7. Ogļhidrāti, balastvielas, lipīdi, olbaltumvielas. L2
8. Vitamīni. Uzturvielu loma slimību profilaksē. L2
Praktiskie darbi
1. Infografikas veidā tiek gatavota prezentācija noteikumu par uztura normām izpratnei.
2. Veselīga uztura ieteikumu izstrādē (pēc izvēles) dažādām mērķa grupām.
Semināri
1. seminārs. Izpratnes veicināšana par normatīvo aktu prasībām uztura jomā un sagatavoto prezentāciju (infografiku) analīze.
2. seminārs. Seminārs par pārtikas produktu marķējumā norādītās informācijas izvērtēšanu veselīga uztura izvēlei.

3. seminārs. Ēdienkartes sastādīšanas nosacījumi.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Praktisko darbu un semināru apmeklējums ir obligāts. Studentu sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido: sekmīgi nokārtoti 2 starppārbaudījumi; lekcijās un semināros apgūto vielu vērtē pēc starppārbaudījumu rezultāta –- rakstiska testa (50%), kursa noslēguma pārbaudījums - summējošais eksāmens (50%).

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Studējošo pastāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām un starppārbaudījumam (kontroldarbs), gala pārbaudījumam, studēt ar tēmām saistītu literatūru.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Studiju kursa gala atzīmi veido:
1) starppārbaudījumi – 50%;

2) rakstisks eksāmens – 40%.

Obligātā literatūra

1. Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija “Latvija 2030”
2. Latvijas Nacionālais attīstības plāns 2014.-2020. gadam
3. Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2014.-2020. gadam
4. Pārtikas aprites uzraudzības likums
5. Ministru kabineta 2012. gada 13. marta noteikumi Nr. 172 “Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālas aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem”
6. Ministru kabineta 2015. gada 20. oktobra noteikumi Nr. 595 “Prasības informācijas sniegšanai par nefasētu pārtiku”
7. Ministru kabineta 2015. gada 3. marta noteikumi Nr. 115 “Prasības fasētas pārtikas marķējumam”
8. Eiropas Parlamenta un Padomes 2006. gada 20. decembra Regula Nr. 1924/2006 par uzturvērtības un veselīguma norādēm
9. Eiropas Parlamenta un Padomes Regula 1169/2011 par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem

10. Zariņš, Z., Neimane, L., Bodnieks, E. (2018) Uztura mācība. 7. izd. Rīga, LU Akadēmiskais apgāds.

Papildliteratūra

1. Eiropas rīcības plāns bērnu aptaukošanas mazināšanai 2014.-2020.
2. ES stratēģija “Eiropa 2020”
3. PVO stratēģija “Veselība 2020”
4. PVO Globālais rīcības plāns 2013.-2020. gadam neinfekcijas slimību profilaksei un kontrolei

5. PVO pamatnostādnes Eiropas reģionam “Veselība visiem 21. gadsimtā”

Periodika un citi informācijas avoti

1. https://www.pennutrition.com/index.aspx
2. https://www.bda.uk.com/
3. https://www.efsa.europa.eu/
4. http://www.eatrightpro.org/
5. http://www.vm.gov.lv/lv/
6. www.saeima.lv/likumdošana/likumdošana_satversme.html
7. http://www.who.int/ipcs/food/jecfa/en/
8. http://www.vec.gov.lv/sabves.html

Piezīmes

Kopīgā maģistra studiju programma Uzturzinātne