Kursa kods LauZ5037

Kredītpunkti 4.50

Dzīvnieku ēdināšanas bioķīmiskie un fizioloģiskie aspekti

Zinātnes nozareDzīvnieku un piena lopkopības zinātne

Zinātnes apakšnozareLopkopība

Kopējais stundu skaits kursā120

Lekciju stundu skaits24

Semināru un praktisko darbu stundu skaits24

Kursa apstiprinājuma datums26.04.2011

Atbildīgā struktūrvienībaDzīvnieku zinātņu institūts

Kursa izstrādātājs

author asoc. prof.

Lilija Degola

Dr. agr.

Kursa anotācija

Barības līdzekļu raksturojums pēc to ķīmiskā , fiziskā un fermentatīvā sastāva. Šo raksturlielumu ietekme uz bioķīmiskiem un fizioloģiskiem preocesiem gremošanas traktā un vielu maiņas norisēm. Ēdināšanas nepilnību radītie vielu maiņas traucējumi, to radītās alimentārās slimības. to profilakse, ārstēšana.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Studenti iegūs zināšanas par barības līdzekļu bioķīmiskiem un fizioloģiskiem procesiem dzīvnieku gremošanas traktā un to ietekmi uz vielu maiņu organismā. Viņi iegūs prasmi novērst ar dzīvnieku ēdināšanu saistītās problēmas. Studenti būs kompetenti izskaidrot ar dzīvnieku ēdināšanu saistītos vielu maiņas traucējumus.

Kursa saturs(kalendārs)

1 Barības vielu klasifikācija pēc ķīmiskā sastāva.
2 Barība un dzīvnieks.
3 Gremošana un absorbcija.
4 Metaboliskie ceļi.
5 Enerģija un tās pārvērtības bioloģiskajās sistēmās.
6 Ogļhidrātu fermentācija spureklī un vielmaiņa.
7 Vielmaiņas traucējumu vai nepilnību radītās vielu maiņas slimības.
8 Proteīns, tā noārdīšanās spureklī un vielmaiņa.
9 Ar proteīnu saistītie vielmaiņas traucējumi.
10 Tauki, to vielmaiņa.
11 Vielmaiņas traucējumu izraisītās parādības
12 Minerālvielu maiņa
13 Alimentārās slimības.
14 Vielmaiņas traucējumi barības vielu trūkuma dēļ.
15 Toksiskās vielas
16 Pārrunas par studiju kursā apskatītajiem jautājumiem.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Patstāvīgais darbs- literatūras konspekts, semināru un praktisko darbu ieskaite, nokārtots eksāmens.

Obligātā literatūra

1. Stuart J.Baum. 1985. Introduction to Organic and Biological Chemistry. The Macmillan Company, Collier - Macmillan Limited, Londond. 463 pp.
2. John Webster. 1992. 2nd ed. Undersstanding the Dairy Cow.BSP Profesional Books. Oxford-Lobndon-Edinburg.357 pp.
3. Menno Thomas. 1998. Physical quality of pelleted feed. Wageningen. Agricultural University, The Netherlands.263 pp.
4. Osītis U. 1998. Barības līdzekļu novērtēšana atgremotāju ēdināšanā. LLKC. Jelgava. 100 lpp.

Papildliteratūra

1. Stuart J. Baum. Introduction to Organic and Biological Chemistry. The Macmillan Company, Collier-Macmillan Limited, London. 1985.

Periodika un citi informācijas avoti

1. LLU Raksti Latvijas Lauksaimniecības universitātes Raksti. Latvijas Lauksaimniecības universitāte. ISSN 1407-4427.
2. Agronomijas vēstis Agronomijas Vēstis: zinātnisko rakstu krājums. Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmija, Latvijas Lauksaimniecības Universitāte, Lauksaimniecības fakultāte. ISBN 9984555895(5). ISSN 1691-3485.
3. Jornal of Animal Science Published by American Society of Animal Science. ISSN (printed): 0021-8812. ISSN (electronic): 1525-3163.

Piezīmes

Lauksaimniecības fakultātes Maģistra studiju programmas "Lauksaimniecība" studiju kurss (A daļa). Obligāts akadēmiskās un profesionālās studiju programmas maģistrantiem apakšprogrammā Lopkopība.