Kursa kods LauZ4271
Kredītpunkti 6
Zinātnes nozareLauksaimniecības zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā162
Lekciju stundu skaits32
Semināru un praktisko darbu stundu skaits32
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits98
Kursa apstiprinājuma datums17.09.2019
Atbildīgā struktūrvienībaDzīvnieku zinātņu institūts
Dr. agr.
Mg. agr.
Ķīmi3015, Bioķīmijas pamati
LauZ3183, Dzīvnieku ēdināšana I
Vete2023, Dzīvnieku anatomija un fizioloģija
Studiju kursa ietvaros studenti apgūst zināšanas par govkopības tautsaimniecisko nozīmi, tās situāciju un attīstības perspektīvām, populārākām govju šķirnēm, govju produktivitāti raksturojošām pazīmēm, tās ietekmējošiem faktoriem, ganāmpulka atražošanas problēmām un to risinājumiem, govju eksterjera vērtēšanas metodēm.
Studenti iegūs teorētiskās zināšanas par dažādu šķirņu govju piemērotību piena un/ vai gaļas ražošanai, audzēšanas un ēdināšanas tehnoloģijām, produkciju un tās kvalitātes vērtēšanas principiem. Zināšanas tiek vērtētas pēc 1., 2., 3. un 4. kontroldarba rezultātiem.
Studenti apgūs prasmes piena un/vai gaļas ražošanas procesa organizēšanā, turēšanas tehnoloģiju piemērotības novērtēšanā dažādu šķirņu, izmantošanas virziena un vecuma grupas dzīvniekiem, nepieciešamo pamatdokumentu aizpildīšanā, iegūtās produkcijas apjoma uzskaitē, kvalitāti raksturojošos pazīmju novērtēšanā. Prasmes tiek vērtētas pēc praktisko darbu izstrādes gaitā sniegtajiem skaidrojumiem un izdarītajiem secinājumiem.
Studiju kursa apguves rezultātā, studenti būs kompetenti novērtēt konkrētās govju šķirnes dzīvnieku atbilstību izvēlētajam ražošanas virzienam, novērtēt pielietotās turēšanas tehnoloģijas atbilstību labturības prasībām, patstāvīgi analizēt dzīvnieku produktivitātes un atražošanas rādītājus, ieteikt ganāmpulku turētājiem piemērotāko risinājumu saimniecības ilgtspējīgai attīstībai.
Iegūtās kompetences tiek vērtētas pēc praktisko darbu aizstāvēšanas gaitā izdarītajiem secinājumiem, kā arī pēc atbildēm uz kontroldarbu un eksāmena jautājumiem.
1. Govkopības nozares situācija, tās tautsaimnieciskā nozīme. Izplatītākās slaucamo govju šķirnes, to raksturojums. 1 h lekcija, 1h pr.d.
2. Piena govju augšana un attīstība, eksterjers, tā vērtēšanas metodes. 2 h lekcija, 2 h pr.d.
3. Dažāda vecuma govju augšanas un attīstības kontrole, dzīvmasas izmaiņas un eksterjera vērtēšanas rezultāti, iegūto datu analīze. 2 h lekcija, 2 h pr.d.
1. kontroldarbs. Slaucamo govju šķirņu raksturojums, eksterjers, tā nozīme piena ieguvē. 1h
4. Piena dziedzeru augšana un attīstība, piena sintēze un izvades mehānisms. 2 h lekcija, 1h pr.d.
5. Piena produktivitātes datu uzskaite un datu bāzes izmantošana. 2 h lekcija, 2 h pr.d.
6. Laktācijas analīze. 2 h lekcija, 2 h pr.d.
7. Piena sastāvs un kvalitāte, tā izmaiņas ietekmējošie faktori. 2 h lekcija, 2 h pr.d.
8. Piena sastāva un kvalitātes datu analīze. 2 h lekcija, 2 h pr.d.
2. kontroldarbs. Piena dziedzera uzbūve, piena sastāvs un kvalitāte, to ietekmējošie faktori. 1h
8. Liellopu gaļas ražošana. Specializēto gaļas liellopu šķirnes, to raksturojums. 2 h lekcija, 1 h pr.d.
9. Gaļas virziena govju eksterjers, tā vērtēšanas metodes. 2 h lekcija, 2 h pr.d.
10. Zīdītājgovju un vaislas buļļu eksterjera vērtēšanas rezultāti, iegūto datu analīze. 2 h lekcija, 2 h pr.d.
11. Gaļas produktivitāti raksturojošās pazīmes, to analīze. 2 h lekcija, 1 h pr.d.
12. Liemeņa kvalitāti raksturojošās pazīmes, to analīze. 2 h lekcija, 2h pr.d.
13. Liellopu gaļas kvalitāti raksturojošās pazīmes, to analīze. 1 h lekcija, 2 h pr.d.
3. kontroldarbs. Gaļas produktivitāte, to ietekmējošie faktori. 1h.
14. Ganāmpulka struktūra un apgrozība, apgrozības plāna sastādīšana. 2 h lekcija, 2h pr.d.
15. Ganāmpulka atražošanas problēmas: teļu ieguve un saglabāšana. Atražošanas rādītāju analīze. 2 h lekcija, 1h pr.d.
16. Teļu ēdināšanas un turēšanas īpatnības dažādos augšanas posmos. Grupu veidošanas pamatprincipi. 2 h lekcija, 1h pr.d.
4. kontroldarbs. Ganāmpulka struktūra, to ietekmējošie faktori. Teļu izaudzēšanas problēmas, to risinājumi. 1h.
Sekmīgi uzrakstīti 4 kontroldarbi, izpildīti un ieskaitīti praktiskie darbi, un sekmīgi nokārtots rakstisks eksāmens.
Students patstāvīgi studē literatūru, apkopo iegūto informāciju, publiski prezentē praktisko darbu rezultātus.
Patstāvīgie darbi tiek vērtēti ar atzīmi pēc sagatavotā materiāla prezentācijas, kontroldarbi pēc sniegtajām atbildēm. Ieskaita tos zināšanas un prasmes apliecinošos darbus, kas 10 ballu skalā novērtēti ne zemāk kā 4 balles.
Katru atsevišķo praktisko darbu novērtē pēc tā izstrādes ar vērtējumu ieskaitīts vai neieskaitīts. Praktisko darbu noslēgumā studentiem ir paredzēts kontroldarbs, kas tiek vērtēts ar atzīmi 10 ballu skalā. Kontroldarbu ir tiesības rakstīt studentiem, kuri saņēmuši ieskaiti, visos ar kontroldarba tēmu saistītajos praktiskajos darbos.
Pie eksāmena kārtošanas tiek pielaisti studenti, kuriem ir sekmīgs vērtējums kontroldarbos un praktiskajos darbos.
Studiju kursa apguves noslēgumā studenti kārto rakstisku eksāmenu, biļete sastāv no 4 jautājumiem, no tiem 3 jautājumi no lekciju laikā apskatītajām tēmām un 1 jautājums, no praktisko darbu apguvē iekļautajām tēmām. Katrs jautājums veido 25% no gala vērtējuma.
1. Dairy cattle husbandry [Online]. Wageningen: Agromisa Foundation, 2004. 84 p. [Viewed 14.02.2019.]. Available: http://journeytoforever.org/farm_library/AD14.pdf
2. House J. A guide to dairy herd management. [Online]. North Sydney: Meat and Livestock Australia Limited, 2011. 73 p. [Viewed 14.02.2019.]. Available:
http://www.livecorp.com.au/LC/files/3e/3ef9fb39-0c7f-4296-b389-2f55650cd2e9.pdf
3. Kemsley P., Jennings N. Beef cattle health and husbandry for the NSW North coast. [Online]. North Coast Local Land Services. 2016. 221 p. [Viewed 14.02.2019.]. Available: http://northcoast.lls.nsw.gov.au/__data/assets/pdf_file/0011/685388/Beef-cattle-health-and-husbandry-for-the-nsw-north-coast.pdf
1. Food Agriculture Organization of the United Nations, and International Dairy Federation. Guide to good farming practice. [Online]. Food and Agriculture Organization of the United Nations, International Dairy Federation. Revised. ed. FAO animal production and health guidelines; 8. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2011. 36 p. [Viewed 14.02.2019.]. Available: http://www.fao.org/3/ba0027e/ba0027e00.pdf
2. Hiemstra, S. J., de Haas, Y., Mki-tanila, A., & Gandini, G. (Eds.). Local cattle breeds in Europe: Development of policies and strategies for self-sustaining breeds. [Online]. Wageningen Academic Publishers, 2010. 154 p. [Viewed 14.02.2019.]. Available: http://www.regionalcattlebreeds.eu/publications/documents/9789086866977cattlebreeds.pdf
3. European Comission regulations concerning milk and milk products. [Online]. [Viewed 14.02.2019.]. Available: https://ec.europa.eu/food/animals/animalproducts/milk_en
1. Journal of Dairy Science. Published by American Dairy Science Association. ISSN (print): 0022-0302. ISSN (online): 1525-3198. [Online] [viewed 18.03.2019.]. Available: https://www.journalofdairyscience.org/
Pieejams datubāzē arī Science Direct: https://www.sciencedirect.com/journal/journal-of-dairy-science
2. Proceedings of the Baltic animal breeding conference.
3. Agronomy research. [Online]. Estonian University of Life Sciences.2003-. ISSN 140 6-894X [viewed 10.02.2019.]. Available: http://agronomy.emu.ee/
4. ScienceDirect database. Online available: https://www.sciencedirect.com
Akadēmiskās izglītības bakalauru studiju programma “Ilgtspējīga lauksaimniecība” ar specializāciju ilgtspējīga dzīvnieku produkcijas ražošana