Kursa kods LauZ4260
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozareVides inženierija un enerģētika
Zinātnes apakšnozareLauksaimniecības inženierzinātne
Kopējais stundu skaits kursā81
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits81
Kursa apstiprinājuma datums14.03.2017
Atbildīgā struktūrvienībaInženiertehnikas un enerģētikas institūts
Dr. sc. ing.
Izvēlas nepieciešamās tehnoloģiskās iekārtas kāda pārtikas produkta ražošanai atbilstoši izvēlētai tehnologijai. Izveido tehnoloģisko shēmu ar uzrādītām iekārtām, aprēķina nepieciešamo resursu daudzumu tehnoloģiskajā procesā, izstrādā iekārtu noslogojuma grafiku, ražotnes plānu
Pēc kursa studijām studentam būs:
• zināšanas; pārtikas produktu ražošanas tehnoloģijas un tehnoloģiskās iekārtas;
• prasmes; inovatīvu tehnoloģiju izstrāde un ieviešana, pārtikas iekārtu aprēķinu veikšana,
• kompetence; vadīšana pārtikas uzņēmumos, pamatot pārtikas iekārtu darba režīmu izvēli, izskaidrot darba drošības un ekspluatācijas prasības.
1 Ievadlekcija kursa projekta izstrādē – iekārtu izvēles pamatprincipii
2 Ražotnes plāna veidošanas pamatprincipi.
3 Darbs bibliotekā, tehnoloģisko shēmu analīze.
4 Tehnoloģisko shēmu veidošana konkrēta produkta ražošanai.
5 Shēmā ietilpstošo iekārtu izvēle.
6 Iekārtu skaita aprēķins, to darba laika aprēķins.
7 Aprēķinu pārbaude.
8 Darbs bibliotekā.
9 Pārtikas produktu ražošanas tehnoloģija, iekārtas.
10 Iekārtu noslogojuma grafika veidošana.
11 Iekārtu darbināšanas resursu aprēķins, grafiku veidošana.
12 Ražotnes plāna veidošana ar uzrādītu iekārtu izvietojumu.
13 Konsultācijas darba nobeigšanai.
14 Kursa projekta noformēšana
15 Kursa projekta pārbaude
16. Kursa projekta aizstāvēšana
Jābūt izstrādātiem un aizstāvētiem laboratorijas darbiem, sekmīgi uzrakstītiem visiem kontroldarbiem. Kurss noslēdzas ar eksāmenu.
1. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. Aut. kol. L. Dukaļska, R. Galoburda, E.Sturmoviča u. c. LLU, PTF. Jelgava, 2000. 524 lpp.
2. Galoburda R., Rakčejeva T. Gaisa, ūdens un dažādu pārtikas produktu raksturlielumi: Tabulas inženiertehnisko studiju priekšmetu kursam. Jelgava: LLU PTF, 2009. 40 lpp.
3. Илюхин В.В., Тамбовцев И.М. Монтаж, наладка, диагностика, ремонт и сервис оборудования предприятий мясной промышленности. Москва: ГИОРД, 2005.
1. Čekstere J. Mūsu maize: maizes cepšanas tradīcijas Latvijā. Rīga. Mc Ābols, 2004. 127 lpp.
2. Lasmane I. Piens un tā pārstrāde. Ozolnieki. LLKIAC, 2000. 93 lpp.
Obligāts Lauksaimniecības inženierzinātnes bakalaura studiju apakšprogrammai Pārtikas iekārtas.