Kursa kods LauZ4256
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozareVides inženierija un enerģētika
Zinātnes apakšnozareLauksaimniecības inženierzinātne
Kopējais stundu skaits kursā81
Lekciju stundu skaits16
Laboratorijas darbu stundu skaits16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits49
Kursa apstiprinājuma datums14.02.2017
Atbildīgā struktūrvienībaInženiertehnikas un enerģētikas institūts
Dr. sc. ing.
Fizi2021, Fizika I
Meha4009, Teorētiskā mehānika II
Studiju kursa mērķis ir iepazīstināt studentus ar pārtikas ražošanas iekārtu un mašīnu konstruēšanu, ietverot birstošo produktu šķirotājus un piemaisījumu atdalītājus, šķidro un rupji disperso produktu šķirotājus, produktu smalcinātājus, graudu atsēnalotājus un slīpētājus, produktu daudzuma mērītājus un plūsmas dozatorus, produktu maisītājus, taras sagatavošanas un gatavās produkcijas iesaiņošanas iekārtas.
• Zināšanas par pārtikas produktu sagatavošanas tehnoloģisko iekārtu konstruktīkviem risinājumiem un to darbības teorētiskiem pamatiem.
• Prasmes - izstrādāt inženiertehnisko aprēķinu un ekonomisko novērtējumu jaunas vai pilnveidotas konstrukcijas pārtikas ražošanas tehnoloģiskai iekārtai.
• Kompetence - iegūt zināšanas un prasmes, kuras nepieciešamas pārtikas ražošanas iekārtu konstrukcijas pilnveidē un modernizēšanā.
1 Pārtikas rūpniecības tehnisko līdzekļu struktūra. Iekārtu un mašīnu konstruēšanas pamatprincipi.
2 Produktu šķirošanas teorētiskais pamatojums. Produktu virzīšanās pa svārstošu sietu
3 Šķirotāji ar riņķveida kustošiem sietiem. Šķirotāji ar cilindriskiem sietiem.
4 Šķirošana ar gaisa seperatoru. Škirošana ar trijeriem.
5 Škirošana ar magnētiskiem seperatoriem. produkcijas mazgātāji.
6 Akmeņu atdalītāji. Sietu piedziņas mehānismi.
7 Šķidrumu nostādinātāji. Šķidro produktu filtrēšana.
8 Centrifūgas un separatori.
9 Produktu smalcinātāji. Īpatnējais spiediens un īpatnējais griešanas darbs.
10 Propellera tipa un trumuļtipa griezējaparāti.
11 Produktu smalcināšana ar griezni. Griešanas spēka aprēķins.
12 Produktu smalcināšana veserīšu tipa un ložu tipa dzirnavās.
13 Graudu atsēnalotāji un slīpētāji
14 Produktu daudzuma mērītāji un plūsmas dozatori.
15 Produktu sablīvētāji, eksfrūderi, preses, granulatori.
16 Taras sagatavošana un gatavās produkcijas iepakošanas iekārtas.
Pārbaudījuma veids - eksāmens. Jābūt izstrādātiem visiem laboratorijas darbiem, kontroldarbiem jābūt ar pozitīvu vērtējumu.
1. Priekulis J. Tehnoloģisko iekārtu elementi. Lekciju kurss. Jelgava, 2008. 52 lpp.
2. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. L.Dukaļskas red. Jelgava: LLU, 2000. 524. lpp.
3. Dukaļska L. Pārtikas produktu iepakošanas tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2003. 670 lpp. 2008.g.
4. Бредихин С.А. Космодемянский Ю.В. Технология и техника переработки молока. Москва: Колос 2001. 400 с.
1. Кавэцкий Г.Д., Королэв В.В. Процессы и аппараты пищевых производств. Москва: Агропромиздат, 1991. 432 с.
2. Харламов С.В. Практикум по расчету и контруoлированию машин и аппаратов пищевих производств. Москва: Aагропромиздат, 1991. 256 с.
3. Технологическое оборудование пищевиых производств. Под ред. В.М. Азаровa. Москва: Агропромиздат, 1988. 463 с.
Obligāts kurss TF Lauksaimniecības inženierzinātnes akadēmiskās bakalaura studiju apakšprogrammai "Pārtikas iekārtas"