Course code LauZ4239

Credit points 4.50

Vegetable Production I

Total Hours in Course120

Number of hours for lectures24

Number of hours for seminars and practical classes24

Date of course confirmation28.10.2011

Responsible UnitInstitute of Soil and Plant Science

Course developer

author

Ieva Žukauska

Mg. paed.

Course abstract

Vegetable sector, the situation and development prospects. Vegetable agricultural-biological and economic characteristic. Entrepreneurship as one of the vegetable production development directions. Sustainable technologies, high quality of the output, pre-processing, storage and realization of vegetable production. Medicinal plants, herbs, mushrooms, non-traditional vegetables: biological characteristics and environmental requirements. production technology. Economic motivation.

Learning outcomes and their assessment

After completing the course student will have:
• knowledge of biological and ecological requirements of vegetables, herbs, aromatic and medicinal plants, cultivated mushrooms, non-traditional vegetable their respect in various cultivation technologies in the open field and greenhouses and the main prerequisites for starting;
• skills economically evaluate the range of vegetable species, their production methods and techniques in specific ecological and economic conditions;
• competence evaluate market situation and choose the most appropriate vegetable, herbs, aromatic and medicinal plants, cultivated mushrooms, non-traditional vegetable production direction and specialization of farming.

Compulsory reading

1. Dārzeņkopība: Lauka dārzeņu audzēšana: rokasgrāmata. A. Vērdiņa red. A. Dembovskis, I. Drudze, M. Gailīte, E. Mārciņa u.c. Rīga: ZM, [Pūre : Pūres Dārzkopības izmēģinājumu stacija], 2007. 284 lpp.
2. Uzņēmējdarbība laukos. K. Špoģa red. Rīga: LR Zemkopības m-jas Mācību metod. centrs, 1996. 296 lpp.
3. Žukauska I. Netradicionālā dārzkopība: [elektroniskais resurss]. Studiju materiāls. Jelgava: LLU, 2008. 123 lpp.

Further reading

1. Ērmane K. Z/s „Galiņi” saimnieciskās darbības izvērtējums un attīstības iespējas KS „Mūsmāju Dārzeņi”: dipl. prof. augstākās izgl. kvalifikācijas ieguvei. LLU Agrobiotehnoloģijas institūts; zin.vad. I.Žukauska Jelgava: LLU, 2011. 48 lpp.
2. Kārkliņa J. Ražotāju organizāciju attīstība dārzeņkopības nozarē Latvijā: zinātniskais darbs maģistra grāda ieguvei. Latvijas Lauksaimniecības universitāte Agrobiotehnoloģijas institūts; zin.vad. I.Žukaiska. Jelgava: LLU, 2011. 75 lpp.
3. Ērmane K. Z/s „Galiņi” saimnieciskās darbības izvērtējums un attīstības iespējas KS „Mūsmāju Dārzeņi”: diplomd. prof. augstākās izglītības kvalifikācijas ieguvei. LLU Agrobiotehnoloģijas institūts; zin.vad. I.Žukaiska. Jelgava: LLU, 2011. 48 lpp.

Periodicals and other sources

1. AgroPols: informatīvs lauku politikas biļetens - aktīvam lauku saimniekam. Rīga: Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts. ISSN 1407-8996.
2. AgroTops. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-5164.
3. Dārzs un Drava: dārzkopības un biškopības žurnāls. Rīga: Dārzs un Drava. ISSN 0132-6457.