Kursa kods LauZ4235
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozareVides inženierija un enerģētika
Zinātnes apakšnozareLauksaimniecības inženierzinātne
Kopējais stundu skaits kursā81
Lekciju stundu skaits24
Laboratorijas darbu stundu skaits8
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits49
Kursa apstiprinājuma datums12.10.2011
Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
Dr. sc. ing.
Gaļas un piena produktu ražošanas tehnoloģija un tehnoloģiskās iekārtas. Miltu un maizes rūpniecības tehnoloģija un tehnoloģiskās iekārtas. Augļu un dārzeņu pārstrādes tehnoloģija un iekārtas. Cukura un rūgšanas rūpniecība, tās produkcijas ražošanas tehnoloģija un iekārtas.
Pēc kursa studijām studentam būs:
• zināšanas; pārtikas produktu ražošanas tehnoloģijas un tehnoloģiskās iekārtas;
• prasmes; inovatīvu tehnoloģiju ieviešana, veikt pārtikas iekārtu aprēķinus, izvēloties atbilstošas pārtikas iekārtas;
• kompetence; vadīšana pārtikas uzņēmumos, pamatot pārtikas iekārtu darba režīmu izvēli, izskaidrot darba drošības un ekspluatācijas prasības.
1 Augļu un ogu sulu ieguve.
2 Dārzeņu skābēšana, kaltēšana un saldēšana.
3 Cukura ražošanas izejvielas, to raksturojums. Cukurfabriku iekārtu klasifikācija.
4 Pārbaudes darbs.
5 Rauga ražošana, tehnoloģiskā shēma.
6 Alus ražošanas līnijas.
7 Spirta ražošanas līnijas.
8 Degvīna un liķieru ražošana.
9 Pārbaudes darbs.
10 Ievadlekcija kursa projekta izstrādē – iekārtu izvēles pamatprincipi.
11 Tehnoloģisko shēmu veidošana konkrēta produkta ražošanai.
12 Shēmā ietilpstošo iekārtu izvēle, Iekārtu skaita aprēķins, to darba laika aprēķins.
13 Iekārtu darbināšanas resursu aprēķins, grafiku veidošana.
14 Iekārtu noslogojuma grafika veidošana.
15 Ražotnes plāna veidošana ar uzrādītu iekārtu izvietojumu.
16 Apkopojums un izvērtējums.
Jābūt izstrādātiem un aizstāvētiem laboratorijas darbiem, sekmīgi uzrakstītiem visiem kontroldarbiem. Kurss noslēdzas ar eksāmenu.
1. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. Aut. kol. L. Dukaļska, R. Galoburda, E.Sturmoviča u. c. LLU, PTF, 2000. 512. lpp.
2. Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2002. 247 lpp.
3. Бутковский В.А. Современная техника и технология производства муки. Санкт-Петербург: Техническая книга. 2006.
4. Илюхин В.В., Тамбовцев И.М. Монтаж, наладка, диагностика, ремонт и сервис оборудования предприятий мясной промышленности. Москва: ГИОРД, 2005.
1. Čekstere J. Mūsu maize: maizes cepšanas tradīcijas Latvijā. Rīga. Mc Ābols, 2004. 127 lpp.
2. Lasmane I. Piens un tā pārstrāde. Ozolnieki. LLKIAC, 2000. 93 lpp.
1. Journal of Dairy Science ISSN 1525 – 3198, 1995 – 2003
Obligāts Tehniskās fakultātes akadēmiskai studiju programmai "Pārtikas rūpniecības iekārtas"