Course code LauZ3014

Credit points 2

Alternative Horticulture

Total Hours in Course80

Number of hours for lectures16

Number of hours for seminars and practical classes16

Independent study hours48

Date of course confirmation28.10.2011

Responsible UnitInstitute of Soil and Plant Science

Course developer

author #Agrobiotehnoloģijas institūts

Ieva Žukauska

Mg. paed.

Course abstract

Spice and medicinal plants. Conservation of Genetic Resources. Relevant conservation methods. Herbs in the Europe and Latvia. Botanical classification of herbs. Agro-biological and economic characteristics Growing technology of herbs and medicinal plants. Site and soil. Planning the garden. Companion planting. Direct seeding and transplanting. Generative propagation. Vegetative propagation. Pests and diseases. Winterizing. Harvesting and storage. Herb marketing. Special - use vegetables,. Marketing. Field mushrooms.

Learning outcomes and their assessment

After completing the course student will have:
• knowledge of herbs, aromatic and medicinal plants, cultivated mushrooms and non-traditional vegetable agro-biological and economic characteristics, production techniques, the necessary resources and the economic performance;
• skills calculate the resources and economic indicators for the development of non-traditional farming;
• competence evaluate the economic and ecological conditions and choose the direction of the specialization.

Compulsory reading

1. Rubine H., Eniņa V. Ārstniecības augi. Rīga: Zvaigzne ABC, 2004. 343 lpp.
2. Žukauska I. Netradicionālā dārzkopība: [elektroniskais resurss]. Studiju materiāls. Jelgava: LLU, 2008. 123 lpp.
3. Žukauska I. Garšaugu ģenētiskie resursi Latvijā. Agronomijas vēstis Nr.10. LLU, 2008. 241.-247. lpp.
4. Raipulis J., Matjukova N. Šitakē sēnes grāmata. Rīga: Rota, 1999. 94 lpp.

Further reading

1. Jurkovska E. Bioloģisko preparātu ietekme uz rozmarīna spraudeņu apsakņošanās kvalitāti: zinātniskais darbs bakalaura grāda ieguvei. Latvijas Lauksaimniecības universitātē Agrobioloģijas institūts, zin.vad.I. Žukauska. 2011.
2. Bozule J. Piparmētru morfoloģiskā daudzveidība: zinātniskais darbs bakalaura grāda ieguvei. Latvijas Lauksaimniecības universitāte Agrobioloģijas institūts, zin.vad. I.Žukauska. Jelgava. 2010. 49 lpp.
3. Peter V. Handbook of herbs ahd spices. Vol 3. Cambridge: Woodhead Publishing; Boca Raton: CRC Press, 2003. 537 p.

Periodicals and other sources

1. Dārza Pasaule.Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-5172.
2. AgroTops. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-5164.
3. Dārzs un Drava: dārzkopības un biškopības žurnāls. Rīga: Dārzs un Drava. ISSN 0132-6457.