Kursa kods Ķīmi4008

Kredītpunkti 7.50

Bioķīmija

Zinātnes nozareĶīmija

Zinātnes apakšnozare#Bioķīmija

Kopējais stundu skaits kursā200

Lekciju stundu skaits32

Laboratorijas darbu stundu skaits48

Kursa apstiprinājuma datums16.02.2016

Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts

Kursa izstrādātājs

author doc.

Velga Miķelsone

Dr. sc. ing.

Priekšzināšanas

Ķīmi1002, Neorganiskā ķīmija

Ķīmi1011, Organiskā ķīmija I

Ķīmi2001, Analītiskā ķīmija

Ķīmi2007, Organiskā ķīmija II

Ķīmi3001, Fizikālā un koloidālā ķīmija I

Ķīmi4001, Fizikālā un koloidālā ķīmija II

Kursa anotācija

Bioķīmija pēta dzīvo organismu ķīmisko sastāvu un vielu maiņas procesu ķīmiskās norises. Bioķīmijas kursā aplūko atsevišķu barības sastāvdaļu bioķīmiskās pārvērtības, galveno uzsvaru liekot uz kopsakarību apzināšanu starp visiem vielu maiņu procesiem un to regulēšanu organismā. Šo procesu norises un regulācijas izpratne veido nepieciešamo zināšanu bāzi pārtikas zinātnes speciālistu profesionālai darbībai.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

• Zināšanas. Spēj parādīt ar bioķīmiju saistītiem jautājumiem raksturīgās pamata un specializētās zināšanas un šo zināšanu kritisku izpratni, kā arī bioķīmijas svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni. Izpratne par zinātniski pētnieciskā darba pamatiem.
• Prasmes. Spēj izmantot bioķīmijas teorētiskos pamatus, veikt inovatīvu un pētniecisku darbību jaunu pārtikas produktu izstrādē un analīzē, formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus ar pārtikas zinātnes nozares saistītajām profesijām bioķīmijas jomā, tos izskaidrot un argumentēti diskutēt par tiem. Zinātniski pētnieciskā darba iemaņas.
• Kompetence. Spēj patstāvīgi iegūt un analizēt informāciju un to izmantot, pieņemt lēmumus un risināt problēmas bioķīmijas jomā pārtikas zinātnes nozares saistītajās profesijās. Izvērtēt savas profesionālās darbības ietekmi uz vidi un sabiedrību un, izmantojot bioķīmijas zināšanas, piedalīties pārtikas zinātnes nozares zinātniski pētnieciskās un profesionālās jomas attīstībā.

Kursa saturs(kalendārs)

1 Vienkāršās olbaltumvielas jeb proteīni.-Aminoskābju hromatogrāfiska noteikšana.
2 Nukleīnskābes. Saliktās olbaltumvielas.-Muskuļaudu olbaltumvielu sadalīšana frakcijās.
3 Enzīmi.-Saliktās olbaltumvielas - nukleoproteīni.
4 Vielu maiņas etapi. Bioloģiskā oksidēšanās.-Oksireduktāzes.
5 Ogļhidrātu vielu maiņa. 1. daļa.- Amilāze.
6 Ogļhidrātu vielu maiņa. 2. daļa.-Laktozes noteikšana pienā.
7 Lipīdu vielu maiņa. 1. daļa.-Peroksīdskaitļa noteikšana taukos
8 Lipīdu vielu maiņa. 2. daļa.-Ketonvielu kvantitatīva noteikšana urīnā.
9 Olbaltumvielu maiņa. 1. daļa.-Kuņģa sula. Olbaltumvielu sagremošana ar pepsīnu un tripsīnu.
10 Olbaltumvielu maiņa. 2. daļa.-Kazeinogena izdalīšana no piena.
11 Ūdens loma un maiņa organismā.-Urīnskābe. Urīnviela. Adrenalīns.
12 Minerālvielu maiņa.-C vitamīna kvantitatīva noteikšana.
13 Vielu maiņas hormonālā regulācija. - Zinātniskais darbs.
14 Vielu maiņas kopsakarības. -Zinātniskais darbs.
15 Zinātniskais darbs.
16 Zinātniskais darbs

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Jābūt ieskaitītiem 11 kontroldarbiem, nostrādātiem un aizstāvētiem 12 laboratorijas darbiem, izstrādātam un aizstāvētam zinātniskajam darbam un nokārtotam eksāmenam.

Obligātā literatūra

1. King M. W. Integrative Medical Biochemistry. Indiana University School of Medicine and Center for Regenerative Biology and Medicine. Indiana: Terre Haute, 2014. 1871 p.
2. Harper's Illustrated Biochemistry. R. K.Murray, D. A.Bender, K. M. Botham, P. J. Kennely, V. W. Rodwell, P. A. Weil. 29th edition. University of California, San Francisco, 2012. 1125 p.
3. Koolman J., Roehem K.H. Color Atlas of Biochemistry. Thieme, 2004. 467 p., 2005. 476 p.
4. Miķelsone V. Bioķīmija. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, Rīga: Drukātava, 2008 197 lpp.

Papildliteratūra

1. Kūka M. Ogļhidrāti. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. Jelgava: LLU, Rīga: Drukātava, 2007. 58 lpp.
2. Kūka M. Lipīdi. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. Jelgava: LLU, Rīga: Drukātava, 2007. 46 lpp.
3. Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P. Food Chemistry. Berlin etc.: Springer – Verlag, 2009. 1070 lpp.

Periodika un citi informācijas avoti

1. The Journal of Physiology and Biochemistry. Published by Springer. ISSN (printed): 1138-7548. ISSN (electronic): 1877-8755.
2. The International Journal of Biotechnology & Biochemistry. Published by Research India Publications. ISSN: 0973-2691. Pieejams arī: http://www.ripublication.com/ijbb.htm
3. he International Journal of Biochemistry & Cell Biology. Published by Elsevier Science. ISSN: 1357-2725. Pieejams LLU FB datubāzē ScienceDirect

Piezīmes

Kurss iekļauts PTF Pārtikas zinību studiju programmas obligātajā daļā.