Kursa kods Ķīmi4001

Kredītpunkti 4.50

Fizikālā un koloidālā ķīmija II

Zinātnes nozareĶīmija

Zinātnes apakšnozareFizikālā ķīmija

Kopējais stundu skaits kursā120

Lekciju stundu skaits16

Laboratorijas darbu stundu skaits32

Kursa apstiprinājuma datums12.10.2011

Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts

Kursa izstrādātājs

author

Pēteris Kūka

Dr.chem.

Kursa anotācija

Studiju kurss "Fizikālā un koloidālā ķīmija II" ietver dažādas virsmas parādības, dispersās sistēmas un to īpašības, koloidālos šķīdumus un lielmolekulāro vielu šķīdumus.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zināšanas: par fizikālās un koloidālās ķīmijas likumsakarībām, parādībām un procesiem un to saistību ar pārtikas zinātni un pārtikas tehnoloģiju;
prasmes: spēja izmantot apgūtos teorētiskos pamatus un prasmes, veikt profesionālu, pētniecisku un inovatīvu darbību, spēja risināt problēmas un diskutēt ar pārtikas rūpniecības speciālistiem;
kompetence: spēja patstāvīgi iegūt, atlasīt, analizēt un izmantot informāciju, pieņemt un pamatot lēmumus un risināt sarežģītas profesionālas un zinātniskas problēmas.

Kursa saturs(kalendārs)

1 Koloidālās ķīmijas priekšmets. Virsmas parādības/Adsorbcija uz robežvirsmas šķidrums - cieta viela.
2 Virsmas spraigums. Adsorbcijas veidi/Adsorbcija uz robežvirsmas šķidrums - gāze.
3 Jonu apmaiņas adsorbcija. Hromatogrāfija/Emulsijas.
4 Disperso sistēmu klasifikācija/Putas.
5 Koloidālo sistēmu iegūšanas un attīrīšanas metodes/Koloidālo šķīdumu iegūšana un to īpašības.
6 Koloidālo sistēmu molekulāri kinētiskās īpašības/Lielmolekulāro vielu šķīdumu iegūšana.
7 Koloidālo sistēmu optiskās īpašības/Koloidālo šķīdumu un lielmolekulāro šķīdumu stabilitāte un attīrīšana.
8 Koloidālo sistēmu elektrokinētiskās īpašības/Elektroforēze.
9 Micellas uzbūve/Koagulācijas slieksnis.
10 Koloidālo šķīdumu koagulācija un tās veidi/Kontroldarbs par koloidālo un lielmolekulāro šķīdumu īpašībām.
11 Olbaltumvielu šķīdumi/Izoelektriskā punkta noteikšana.
12 Šķīdumu klasifikācija pēc viskozitātes/Šķīdumu viskozitātes noteikšana.
13 Uzbriešana un sarecēšana/Uzbriešana.
14 Pulveri, suspensijas, emulsijas/Sarecēšana.
15 Putas, aerosoli/Turbidimetrija un fotometrija.
16 Kontroldarbs par dispersām sistēmām

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Jābūt nostrādātiem visiem laboratorijas darbiem, noformētiem visiem laboratorijas darbu protokoliem, atbildētai teorijai par visiem laboratorijas darbiem, uzrakstītiem visiem kontroldarbiem. Par abām fizikālās un koloidālas ķīmijas daļām (I un II) jākārto eksāmens, ja vidējā atzīme par visiem kontroldarbiem un atbildētajiem laboratorijas darbiem ir zemāka par 7.
Studenti laboratorijas darbus veic pēc rotācijas principa.
Pārbaudes veids - eksāmens.

Obligātā literatūra

1. Alksnis U., Kļaviņš Z., Kūka P., Ruplis A. Fizikālā un koloidālā ķīmija. Rīga: Zvaigzne, 1990. 424 lpp.
2. Atkins P. W. Physikalische Chemie. Weinheim etc.: VCH, 1996. 1106 p.
3. Engel T., Reid P. Physical Chemistry. San Francisco etc.: Pearson Education, Inc., 2006. 1061 p.
4. Kūka P. Koloidālā ķīmija. Metodiskie norādījumi un laboratorijas darbu apraksti. Jelgava: LLU, 2008. 89 lpp.

Papildliteratūra

1. Rauhvargers A. Vispārīgā ķīmija. Rīga: Zinātne, 1996. 383 lpp.
2. McClements D. J. Food Emulsions. Principles,Practice and Techniques. Boca Raton etc.: CRC Press, 1999. 378 p. 2005.g. grām ir LLU FB datubāzē CRCnet Base http://dx.doi.org/10.1201/9781420039436.ch12
3. Walstra P. Physical Chemistry of Foods. New York etc.: Marcel Dekker, Inc., 2003. 807 p.

Periodika un citi informācijas avoti

1. Food Science and Technology International. Published by Sage Publications. ISSN (printed): 1082-0132. ISSN (electronic): 1532-1738.
2. Food Quality and Preference Published by Elsevier Science. ISSN: 0950-3293. Pilni teksti Science Direct datubāzē

Piezīmes

Studiju kurss iekļauts PTF akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programmas "Pārtikas zinības" obligātajā daļā.