Kursa kods Ķīmi2007
Kredītpunkti 6
Zinātnes nozareĶīmija
Zinātnes apakšnozareOrganiskā ķīmija
Kopējais stundu skaits kursā162
Lekciju stundu skaits32
Laboratorijas darbu stundu skaits32
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits98
Kursa apstiprinājuma datums12.10.2011
Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
Dr.chem.
Organiskās ķīmijas kursā raksturo tās organisko savienojumu funkcionālās grupas, kuras ir sastopamas dabas un pārtikas produktos – hidroksilgrupu, karbonilgrupu, karboksilgrupu un aminogrupu. Pārtikas produktu pamatkomponenti - proteīni, ogļhidrāti un lipīdi ir komplicētas dabas vielas. Organiskās ķīmijas studiju kursā izzina un apgūt šo savienojumu uzbūves principus un īpašības. Aplūkoti arī citi būtiskākie dabas produkti, kuri nosaka pārtikas garšu, smaržu, bioloģisko un enerģētisko vērtību. Studiju kursā apskata nozīmīgākās pārtikas piedevas.
Padziļinātas zināšanas par pārtikas produktus veidojošo organisko savienojumu un dabas vielu uzbūvi un īpašībām, kā arī organisko savienojumu noteikšanas, attīrīšanas un sintēzes metodēm.
prasmes patstāvīgi izmantot iegūtās zināšanas bioķīmijas kursā un citos studiju kursos. Bez tam, iegūtas prasmes noteikt, attīrīt un sintezēt atsevišķus organiskos savienojumus.
kompetence – spēju patstāvīgi iegūt, atlasīt, analizēt un vispārināt informāciju par organiskajiem savienojumiem un dabas vielām konkrētos pārtikas produktos.
1 Ievads lipīdu, proteīnu un ogļhidrātu ķīmijā / l.d. Ievads laboratorijas darbos
2 Lipīdi / l.d. Kistalizācija
3 Aizstājamās un neaizstājamās taukskābes / l.d. Taukskābju izomērizācija
4 Acilglicerīdi / l.d. Skābes skaitlis
5 Polārie lipīdi / l.d. Lipīdu īpašības
6 Sterīni / l.d. Ekstrakcija no šķīdumiem
7 Monosaharīdu aldozes un ketozes / l.d. Monosaharīdu cikliskās struktūras
8 Ogļhidrāt glikozīdi / l.d. Monosaharīdu īpašības
9 Reducējošie un nereducējošie disaharīdi / l.d. Disaharīdu tautomērija
10 Rezerves un struktūras polisaharīdi / l.d. Disaharīdu īpašības
11 Pieclocekļu un sešlocekļu heterocikli / l.d. Polisaharīdu īpašības
12 RNS un DNS uzbūve / l.d. Ekstrakcija no cietām vielām
13 Proteīnus veidojošās aminoskābes / l.d. Destilācija
14 Oligopeptīdi / l.d. Esteru sintēze
15 Proteīnu struktūras / l.d. Esteru sintēze (turpinājums)
16 Proteīnu izplatība un nozīme / l.d. Proteīnu īpašības)
Eksāmens 4. semestrī, ja ieskaitīti 7 kontroldarbi un laboratorijas darbi. Ja kontroldarbu vidējā atzīme ir 8 balles un augstāk, tad studentam ir iespējams saņemt akumulējošā eksāmena vērtējumu.
1. Kreicbergs V. Organiskās un pārtikas ķīmijas pamati. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2008. 228 lpp.
2. Kūka M. Ogļhidrāti. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. Jelgava: LLU, 2007. 58 lpp.
3. Kūka M. Lipīdi. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. Jelgava: LLU, 2007. 46 lpp
4. Baltess V. Pārtikas ķīmija. Rīga: Latvijas Universitāte, 1998. 478 lpp.
1. Belitz H.-D., W. Grosch, Schieberle P. Lehrbuch der Lebenmittelchemie, 6. Aufgabe. Berlin etc: Springer – Verlag, 2008. 1118 S.
2. Sorrell T.N. Organic Chemistry, 2nd Edition. Califfornia: University Science Books, 2006. 988 p.
3. Vollhardt K.P.C., Shore N.E. Organic Chemistry: Structure and Funktion, 5th Editition. New York: W.H. Freeman and Company, 2006. 1254 p
1. Food Science and Technology International.[tiešsaiste]. eISSN: 1532-1738. ISSN: 1082-0132. [skatīts 07.12..2011.] Pieejams Sage datubāzē: http:// http://fst.sagepub.com/
2. Food Quality and Preference. [tiešsaiste]. Published by Elsevier Science. ISSN: 0950-3293. [skatīts 24.05.2011.] Pieejams Science Direct datubāzē: http://www.sciencedirect.com/science/journal/09503293
Obligāts kurss PTF Pārtikas zinību akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programmā.