Kursa kods Ķīmi2001

Kredītpunkti 9

Analītiskā ķīmija

Zinātnes nozareĶīmija

Zinātnes apakšnozareAnalītiskā ķīmija

Kopējais stundu skaits kursā243

Lekciju stundu skaits16

Laboratorijas darbu stundu skaits104

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits123

Kursa apstiprinājuma datums12.10.2011

Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts

Kursa izstrādātājs

author asoc. prof.

Māra Dūma

Dr. sc. ing.

Aizstātais kurss

Ķīmi2002 [GKIM2002] Neorganiskā un analītiskā ķīmija II

Kursa anotācija

Programma paredz apgūt vielu kvalitatīvās un kvantitatīvās analīzes noteikšanas metodes. Kvalitatīvajā analīzē tiek veikta katjonu un anjonu sistemātiskā analīze. Kvantitatīvajā analīzē tiek apgūti daudzu titrimetrijas metožu - neitralizācijas, redoksimetrijas, sedimetrijas, kompleksonometrijas, kā arī gravimetrijas un fizikāli ķīmisko analīzes metožu teorētiskie pamati, strādāti atbilstoši laboratorijas darbi. Studenti tiek iepazīstināti ar pārtikas produktu vispārīgiem fizikāli ķīmiskajiem raksturlielumiem.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zināšanas un kritiska izpratne par ķīmisko savienojumu kvalitatīvā un kvantitatīvā sastāva dažādām pierādīšanas un noteikšanas metodēm. Prasmes analizēt, salīdzināt, izvērtēt un izvēlēties piemērotākās metodes pārtikas produktu analīzēm, kā arī praktiski gatavot šķīdumus, strādāt ar spektrofotometriem un pH-metriem, veikt dažādas titrimetrijas un gravimetrijas analīzes. Kompetence – spēja patstāvīgi iegūt un analizēt informāciju, kā arī to izmantot, risinot ar ķīmisko savienojumu analīzēm saistītus jautājumus un problēmas praktiskā darbā.

Kursa saturs(kalendārs)

1 Analītiskās ķīmijas priekšmets. Kvalitatīvā analīze. Priekšmēģinājumi.1. analīze.
2 1., 2. un 3. grupas katjonu atdalīšanas un pierādīšanas reakcijas. 2.analīze
3 4. un 5.grupas katjonu atdalīšanas un pierādīšanas reakcijas. 3.,4. analīzes.
4 Anjonu atdalīšanas un pierādīšanas reakcijas. 5. analīze.
5 Tilpumanalīze. 1. kontroldarbs. Seminārs par šķīdumu koncentrācijām.
6 KOH un HCl noteikšanas metodes. Seminārs par šķīdumu koncentrācijām.
7 Kompleksonometrija. Netiešā titrēšana. 1.patstāvīgais darbs. Šķīdumu gatavošana.
8 Oksidimetrija. KOH noteikšana. 2. kontroldarbs. Pārejošās ūdens cietības noteikšana. Boraka šķīduma gatavošana.
9 Oksidimetrija. Sedimetrija. Seminārs par pH. HCl noteikšana. Šķīdumi Fe noteikšanai. 2.patstāvīgais darbs.
10 .Gravimetrija. Fe un skābeņskābes noteikšana. 3. kontroldarbs.
11 Instrumentālās analīzes metodes. Seminārs par oksidimetriju. Ūdeņraža peroksīda noteikšana. 3. patstāvīgais darbs.
12 Optiskās analīzes metodes. Cu noteikšana. 4. kontroldarbs. 1.darbs instrumentālajā analīzē.
13 Optiskās analīzes metodes. 2., 3. darbs instrumentālajā analīzē. 5. kontroldarbs.
14 Elektroķīmiskās analīzes metodes. 4.darbs instrumentālajā analīzē. 6. kontroldarbs. Mitruma noteikšana.
15 Elektroķīmiskās analīzes metodes. NaCl noteikšana. Kopējās ūdens cietības noteikšana.
16 Hromatogrāfijas metodes. Pārtikas produktu vispārīgie raksturlielumi. Sērskābes un amonija hlorīda noteikšana. Ieskaite.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Ieskaite ar atzīmi 2.semestrī. Lai saņemtu ieskaiti, jābūt nostrādātiem un aizstāvētiem 5 darbiem kvalitatīvajā analīzē, darbam par šķīdumu gatavošanu, 12 darbiem kvantitatīvajā analīzē, 4 darbiem instrumentālajā analīzē, izpildītiem 3 patstāvīgajiem darbiem un sekmīgi uzrakstītiem 6 kontroldarbiem. Atzīme veidojas kā vidējā atzīme no kvantitatīvās analīzes rezultātu atzīmes un 6 kontroldarbu rezultātiem.

Obligātā literatūra

1. Jansons E. Analītiskās ķīmijas teorētiskie pamati: mācību grāmata. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2006. 307 lpp.
2. Putniņš J. Analītiskā ķīmija: lekciju kurss. Rīga: RTU Izdevniecība, 2007. 72 lpp.
3. Druviete B., Dūma M., Truksne D. Kvantitatīvā analīze. Metodiskie norādījumi un laboratorijas darbu apraksti. Jelgava: LLU, 2008. 46 lpp.
4. Dūma M. Kvalitatīvā analīze. Metodiskie norādījumi un laboratorijas darbu apraksti. Jelgava: LLU, 2008. 17 lpp.

Papildliteratūra

1. Matiseks R., Šnēpels F.M. Šteinere G.. Pārtikas analītiskā ķīmija. Pamati, metodes, lietošana. Tulkojums latviešu valodā. Tulk. Dr. ķīm. I. Jākobsone, Dr.ķīm. M. Jākobsons. Rīga: LU, 1998. 456 lpp.
2. Kūka P. Pārtikas produktu analīžu fizikāli ķīmiskās metodes. Mācību grāmata. Jelgava: LLU, 2008. 174 lpp.
3. Analytical chemistry. A modern approach to analytical science. Ed. By Mermet J.M., Otto M., Valcarcel M. Weinheim: Wiley-VCH Verlag, 2004. 1181 p.

Piezīmes

Bakalaura studiju programma "Pārtikas zinības"