Kursa kods Ķīmi1011
Kredītpunkti 4.50
Zinātnes nozareĶīmija
Zinātnes apakšnozareOrganiskā ķīmija
Kopējais stundu skaits kursā120
Lekciju stundu skaits24
Laboratorijas darbu stundu skaits24
Kursa apstiprinājuma datums12.10.2011
Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
Dr.chem.
Organiskās ķīmijas kursā raksturo tās organisko savienojumu funkcionālās grupas, kuras ir sastopamas dabas un pārtikas produktos – hidroksilgrupu, karbonilgrupu, karboksilgrupu un aminogrupu. Pārtikas produktu pamatkomponenti - proteīni, ogļhidrāti un lipīdi ir komplicētas dabas vielas. Organiskās ķīmijas studiju kursā izzina un apgūt šo savienojumu uzbūves principus un īpašības. Aplūkoti arī citi būtiskākie dabas produkti, kuri nosaka pārtikas garšu, smaržu, bioloģisko un enerģētisko vērtību. Studiju kursā apskata nozīmīgākās pārtikas piedevas.
Padziļinātas zināšanas par pārtikas produktus veidojošo organisko savienojumu un dabas vielu uzbūvi un īpašībām, kā arī organisko savienojumu noteikšanas, attīrīšanas un sintēzes metodēm.
prasmes patstāvīgi izmantot iegūtās zināšanas bioķīmijas kursā un citos studiju kursos. Bez tam, iegūtas prasmes noteikt, attīrīt un sintezēt atsevišķus organiskos savienojumus.
kompetence – spēju patstāvīgi iegūt, atlasīt, analizēt un vispārināt informāciju par organiskajiem savienojumiem un dabas vielām konkrētos pārtikas produktos.
1 Ievads organiskajā ķīmijā / l.d. Ievads laboratorijas darbos
2 Ogļūdeņražu uzbūve / l.d. Alkēnu īpašības
3 Ogļūdeņražu īpašības / l.d. Cis, trans izomērija.
4 Monofunkcionālie savienojumi / l.d. Arēnu īpašības
5 Vienvērtīgie un daudzvērtīgie spirti / l.d. Halogēnalkānu īpašības
6 Vienvērtīgie un daudzvērtīgie fenoli / l.d. Spirtu īpašības
7 Karbonilgrupu saturošu savienojumu uzbūve / l.d. Fenolu īpašības
8 Karbonilgrupu saturošu savienojumu īpašības / l.d. Aldehīdu īpašības
9 Aminogrupu saturošie savienojumi / l.d. Ketonu īpašības
10 Karbonskābes / l.d. Amīnu īpašības
11 Karbonskābju atvasinājumi / l.d. Monokarbonskābju īpašības
12 Esteri / l.d. Dikarbonskābju īpašības
13 Polifunkcionāli savienojumi / l.d. Karbonskābju atvasinājumu īpašības
14 Hidroksiskābes un oksoskābes / l.d. Esteru īpašības
15 Optiski aktīvu savienojumu uzbūve / l.d. Hidroksiskābju īpašības
16 Aminoskābes / l.d. Optiskā izomērija
Ieskaite 3.semestrī pilna laika studentiem, ja ieskaitīti 7 kontroldarbi un laboratorijas darbi.
1. Kreicbergs V. Organiskās un pārtikas ķīmijas pamati. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2008. 228 lpp.
2. Kūka M. Organisko savienojumu nomenklatūra. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2008. 72 lpp.
3. Valters R. Organiskā ķīmija (pamatkurss), - Rīga , RTU izdevniecība, 2007. 187 lpp.
4. Baltess V. Pārtikas ķīmija. Rīga: Latvijas Universitāte, 1998. 478 lpp.
1. McMurry J. Organic Chemistry, 7th Editition. – Belmont: Thomson Learning, Inc., 2008. 1191 p.
2. Sorrell T.N. Organic Chemistry, 2nd Edition. Califfornia: University Science Books, 2006. 988 p.
3. Vollhardt K.P.C., Shore N.E. Organic Chemistry: Structure and Function, 5th Editition. New York: W.H. Freeman and Company, 2006. 1254 p
Obligāts kurss PTF Pārtikas zinību akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programmā.