Excel
Kursa nosaukums Inovācijas pārtikas uzņēmumā
Kursa kods PārZP043
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 4.5
Kopējais stundu skaits kursā 121.5
Kursa apstiprinājuma datums 21/03/2018
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., asoc. prof. Jeļena Zagorska

Priekšzināšanas
PārZ1013, Likumdošana pārtikas nozarē
PārZ1015, Kvalitātes sistēmas
PārZ3089, Jaunu pārtikas produktu izstrāde
Aizstātais(-ie) kurss(-i)
PārZR002 [GPARR002] Inovācijas pārtikas uzņēmumā
Kursa anotācija
Studiju kursa mērķis ir nostiprinā studiju procesā iegūtās zināšanas un iegūst praktiskas iemaņas jaunu pārtikas produktu ražošanā un kvalitātes nodrošināšanā. Prakses laikā studentiem ir iespēja iepazīties ar uzņēmumā esošo jaunu produktu izstrādes sistēmu un izprast tajā notiekošus posmus.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Pēc kursa studijām studentam būs:
Specializētas zināšanas un kritiska izpratne par pārtikas uzņēmumā esošo jaunu produktu izstrādes sistēmu, tās struktūru un nozīmi uzņēmuma attīstībā. Prakses pārskata sagatavošana un aizstāvēšana.
Prasmes strādāt jaunu pārtikas produktu izstrādes grupā, plānot, attīstīt un izstrādāt jaunus pārtikas produktus. Prakses pārskata sagatavošana un aizstāvēšana. Kompetence izprast un izvērtēt sistemātiskas jaunu produktu izstrādes sniegtās priekšrocības pārtikas ražošanas uzņēmumā un attīstībā. Prakses pārskata sagatavošana un aizstāvēšana.
Kursa saturs(kalendārs)
1.Vispārīgās ziņas par uzņēmumu; inovāciju izstrāde uzņēmumā, jaunu produkta izstrādes grupas darbību un nozīmi uzņēmuma attīstībai. Prakses pārskata sagatavošana. 1. nedēļa.
2.Inovāciju izstrādes plānošana, pilnveide, kvalitātes kontrole. Dokumentu izstrāde produktu ražošanai un realizācijai. Prakses pārskata sagatavošana. 2. nedēļa.
* Jaunu produktu izstrādes plānošana, izvēlētās programmatūras izmatošana,produkta koncepta izstrāde. Inovāciju attīstību ietekmējošie faktori.
* Jauno produktu pilnveide, izmantotās pārbaudes metodes – degustācijas, sensorā vērtēšana, patērētāju testi. Jauni produktu kvalitātes kontrole.
* Dokumentu izstrāde produktu ražošanai un realizācijai. HACCP pamatprincipu ievērošana un piemērošana jaunajiem produktiem. Kvalitātes sistēmas prasībām atbilstošie dokumenti.
3.Jaunā produkta sagatavošana pārdošanai - iepakošana, dizains, izmaksu aprēķini, mārketinga aktivitātes Prakses pārskata sagatavošana un aizstāvēšana. 3.nedēļa.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Ieskaite.
Lai varētu kārtot akumulējošo ieskaiti, studentam:
•jāpiedalās praksē (100%),
•jāsaņem pozitīva atsauksme no prakses vadītāja;
•jāizstrādā un jāaizstāv prakses pārskats saskaņā ar izvirzītājam prasībām Izieta instruktāža par darba drošību. Nokārtota sanitārā grāmatiņa.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Studentam atbilstoši Metodiskajiem norādījumiem "Prakšu īstenošana Pārtikas tehnoloģijas fakultātē" izvirzītājām prasībām, jāsagatavo un jāaizstāv prakses pārskats.
Saturs:
1.Vispārīgās ziņas par uzņēmumu:
•uzņēmuma nosaukums, uzņēmējdarbības veids, atrašanas vieta, specializācija;
•inovāciju izstrāde uzņēmumā, jaunu produkta izstrādes grupas darbību un nozīmi uzņēmuma attīstībai;
•jaunākās tendences produktu attīstībā; jaunāko produktu (pēdējo 3 gadu laika izstrādāto) produktu raksturojums.
2.Jauna produktu ražošanas tehnoloģija:
•inovāciju izstrādes plānošana, pilnveide, kvalitātes kontrole. Dokumentu izstrāde produktu ražošanai un realizācijai;
•ražošanā izmantotās izejvielas, to iedalījums un īss raksturojums; jauno produktu ražošanas tehnoloģisko procesu secība un parametri; izmantotās iekārtas;
•gatavā produkcija, tās raksturojums, kontrolējamie rādītāji;
•sanitāri higiēniskās prasības uzņēmumā. Apkārtējās vides aizsardzības un darba drošības pasākumi.
3.Jauno produktu virzība tirgū: iepakošana, dizains, izmaksu aprēķini, mārketinga aktivitātes 4.Praktikanta secinājumi un priekšlikumi.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Studiju kursa ieskaites vērtējums ir atkarīgs no prakses pārskata vērtējuma. Students ieskaiti par prakses pārskatu var iegūt, ja vismaz 70% no prakses pārskata ir iekļauti tajā un atbilstoši aprakstīts.
Obligātā literatūra
1. Metodiskais materiāls prašu īstenošanai Pārtikas Tehnoloģijas fakultātē, https://www.ptf.llu.lv/sites/ptf/files/2020-04/Prakses_nolikums_2020.pdf;
2. Uzņēmumā esošā pieejamā informācija par jaunu produktu izstrādi.
3. Mitra J. The business of innovation. 1st edition. Thousand Oaks, CA: SAGE Pub., 2017. ISBN 9781446210802. 4. Trott P. Innovation management and new product development. 6th edition. Harlow, England: Pearson, 2017. 635 p. ISBN 9781292133423
Papildliteratūra
1.The crisis of food brands: sustaining safe, innovative and competitive food supply. Edited by A. Lindgreen, M. K. Hingley, J. Vanhamme. Farnham, Surrey ;Burlington, VT: Gower, 2009. 352 p.
2.Latvijas Republikas tiesību akti [tiešsaiste] [skatīts 05.12.2018.]. Pieejams: www.likumi.lv
3.European Union: Regulations, Directives and other acts [tiešsaiste] [skatīts 05.12.2018.]. Pieejams: https://europa.eu/european-union/eu-law/legal-acts_en. 4. Noformēšanas vadlīnijas, https://www.ptf.llu.lv/sites/ptf/files/2021-02/Noformesanas_noteikumi_2020_PTF.pdf
Periodika un citi informācijas avoti
1. EIT Food, https://www.eitfood.eu. 2. The European Federation of Food Science and Technology, https://www.effost.org/default.aspx.
Piezīmes
Ierobežotās izvēles studiju kurss akadēmiskajā studiju programmā “Pārtikas kvalitāte un inovācijas” 6. semestrī