Excel
Kursa nosaukums Ievads pārtikas rūpniecībā
Kursa kods PārZP029
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 4.5
Kopējais stundu skaits kursā 121.5
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 120
Kursa apstiprinājuma datums 13/04/2021
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Ph.D., doc. Sanita Sazonova

Priekšzināšanas
PārZ1014, Higiēnas prasības uzņēmumā
Aizstātais(-ie) kurss(-i)
PārZR001 [GPARR001] Ievads pārtikas rūpniecībā
Kursa anotācija
Studiju ursa mērķis ir apgūt praktiskās iemaņas par konkrēto pārtikas uzņēmuma darbību un ražoto pārtikas produktu sortimentu, tehnoloģiskajām iespējām un sanitārās higiēnas prasībām.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Iegūst zināšanas un kritisku izpratni par konkrētās pārtikas nozares uzņēmuma ražošanas procesa organizāciju, tehnoloģisko procesu kvalitātes pārvaldību un sanitārās higiēnas prasībām – prakse uzņēmumā.
Prasmes spēt patstāvīgi veikt uzņēmumā uzticētos darba pienākumus, apkopot prakses laikā iegūto informāciju – prakse uzņēmumā, prakses atskaites sagatavošana un aizstāvēšana.
Kompetences prast skaidrot uzņēmumā notiekošos pārtikas produktu ražošanas procesus, kā arī novērtēt sanitārās higiēnas stāvokli uzņēmumā - prakses atskaites aizstāvēšana.
Kursa saturs(kalendārs)
1. Vispārīgās ziņas par uzņēmumu.
1.1. Uzņēmuma nosaukums, uzņēmējdarbības veids, atrašanās vieta, specializācija; Uzņēmuma struktūra, tai skaitā kvalitātes vadības nodaļa, laboratorija, R&D nodaļa, ražošanas nodaļa un citas – dot uzņēmuma pārvaldības shēmu.
1.2. Galvenā/-ās ražošanā izmatotā/-tās izejviela/-as, to iedalījums un īss raksturojums un to kvalitātes dokumentācija.
1.3. Ražotās produkcijas veidi, to īss raksturojums, galvenie kvalitātes rādītāji, pārdošanas vietas un apjoms.
2. Darba vietas raksturojums (students apkopo informāciju par ražošanas nodaļā realizētajiem procesiem, neraksturojot visu uzņēmuma ražošanas tehnoloģisko procesu kopumā).
2.1. Ražošanas procesa nosaukums un tā nozīme produkta ražošanas tehnoloģiskā procesa realizācijā;
2.2. Ražošanas procesa īss raksturojums – tehnoloģiskie parametri, izmantotās iekārtas;
3. Higiēnas prasības uzņēmumā un prasības darbiniekam. Iekārtu un telpu sanitārā apstrāde (tīrīšanas biežums, izmantotie līdzekļi, atbildīgā persona) uzņēmumā.
4. Praktikanta secinājumi un priekšlikumi par darba efektivitātes uzlabošanu darba vietā.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Prakses laikā studenti gatavo prakses pārskatu, atgriežoties no prakses, publiski to aizstāv. Pēc aizstāvēšanas saņem prakses novērtējumu - ieskaite.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Students saskaņā ar prakses programmu sagatavo prakses atskaiti.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Studiju kursa ieskaites vērtējums ir atkarīgs no prakses atskaites vērtējuma. Students ieskaiti par praksi var iegūt, ja vismaz 70% no prakses atskaitē nepieciešamās informācijas ir iekļauti un atbilstoši aprakstīti.
Obligātā literatūra
Kampuse S., Kļava D., Ķince T., Muižniece–Brasava S., Straumīte E., Zagorska J. Metodiskie norādījumi prakšu īstenošanai pārtikas tehnoloģijas fakultātē LLU. Jelgava, 2020. 24 lpp.
Papildliteratūra
Kvalitātes pārvaldības sistēmas. Pamatprincipi un terminu vārdnīca: LVS EN ISO 9000:2015. Rīga, Latvijas Standarts, 2015, 51 lpp. Noformēšanas vadlīnijas, https://www.ptf.llu.lv/sites/ptf/files/2021-02/Noformesanas_noteikumi_2020_PTF.pdf.
Periodika un citi informācijas avoti
www. dzirnavnieks.lv/
www.balticovo.lv
www.baltais.lv
www.preilusiers.lv/
www.lb.lv
www.orkla.lv www.foodunion.lv/
Piezīmes
Obligāta profesionālā prakse otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmā „Pārtikas produktu tehnoloģija” pilna laika un ierobežotās izvēles studiju kurss akadēmiskās studiju programmas “Pārtikas kvalitāte un inovācijas” studentiem.