Excel
Kursa nosaukums Lopkopības produktu kvalitāte
Kursa kods PārZ6020
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas procesi un iekārtas
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 16
Laboratorijas darbu stundu skaits 16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
Kursa apstiprinājuma datums 12/10/2011
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., asoc. prof. Jeļena Zagorska
Dr. sc. ing., doc. Ilze Grāmatiņa

Priekšzināšanas
PārZ3065, Lauksaimniecības produktu pārstrāde
Kursa anotācija
Maģistranti iegūst zināšanas par piena un gaļas ķīmisko sastāvu, to ietekmējošajiem faktoriem. Iepazīstas ar pastāvošo likumdošanu piena un gaļas kvalitātes kontrolē, pasākumiem lopkopības izejvielu sastāva un kvalitātes nodrošināšanā. Maģistranti gūst zināšanas par piena un gaļas apstrādes procesiem, lauksaimniecības izejvielu sastāva izmaiņām un nozīmi uzturproduktu ražošanā.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Pēc kursa studijām studentam būs:
• teorētiskās zināšanas par lopkopības produktu kvalitāti, pārstrādes nosacījumiem un to ietekmējošiem faktoriem;
• prasmes noteikt izejvielas kvalitātes ietekmējošos faktorus, izvērtēt gatava produkta kvalitāti; • kompetence: vērtēt izejvielas kvalitāti un piemērotību turpmākai pārstrādei, produktu pārstrādei izvēlēties atbilstošus pārstrādes procesus.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Piena ķīmiskais sastāvas, to ietekmējošie faktori.
2 Piena kvalitātes rādītāji, likumdošana.
3 Piena sastāva un kvalitātes mainība piena pirmapstrādes un uzglabāšanas laikā saimniecībās.
4 Pasākumi piena kvalitātes saglabāšanai saimniecībās, dažādu valstu pieredze.
5 Piena apstrādes procesi, to ietekme uz piena sastāvu un īpašībām.
6 Piena sastāva nozīme piena produktu ražošanā.
7 Skābpiena produktu, siera un sviesta ražošanas īpatnības.
8 Piena konservu ražošana, piena blakusprodukti lopkopībā, pārtikā un farmācijā.
9 Gaļas ķīmiskais sastāvas, to ietekmējošie faktori.
10 Gaļas kvalitāte, likumdošana.
11 Kaušana, tās veidi, ietekme uz gaļas kvalitāti.
12 Gaļas pirmapstrāde, perspektīvie risinājumi.
13 Gaļas apstrādes procesi,to ietekme uz produkta kvalitāti.
14 Gaļas produktu ražošanas tehnoloģiskās īpatnības.
15 Izejvielas, tehnoloģiskie palīglīdzekļi un pārtikas piedevas gaļas produktu ražošanā. 16 Gaļas blakusprodukti, izmantošanas iespējas.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Eksāmens. Nostrādāti un atbildēti laboratorijas darbi, apgūts studiju kursa lekciju materiāls.
Obligātā literatūra
1. Ciproviča I., Ozola L. Piena pārstrādes tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2002. 247 lpp.
2. Kārkliņa D., Ciproviča I. Pārtikas produktu tehnoloģija. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2008. 93 lpp.
3. Kārkliņa D., Ciproviča I., Beitane I. Pārtikas produkti ar funkcionālajām sastāvdaļām. Jelgava, 2008, 31.-33. lpp. 4. Алехина Л.Т., Болъшакова. А.С. Технология мяса и мясопродуктов. Москва: Агропромиздат, 1998. 576 с.
Papildliteratūra
1. Likumi. Tiešsaites pakalpojums. Pieejams: http://www.likumi.lv
2. Govs šķirnes [tiešsaiste] [skatīts 23.03.2015.]. Pieejams: http://www.ldc.gov.lv/v/lv/ciltsdarbs/parraudziba/piena/govis/Hol.doc 3. Kampuse S., Grāmatiņa I., Kunkulberga D., Ciproviča I., Marčenkova T. Ceļvedis mājražošanā. Ozolnieki: Latvijas Lauku konsultācijas un izglitības centrs, 2015. 78 lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Praktiskais Latvietis. Rīga: Lauku Avīze. 1992-. ISSN 1407-3358.
2. International Dairy Journal. Published by Elsevier Science. ISSN: 0958-6946. [Skatīts 07.11.2011.]. Pieejams datubāzē Science Direct: http://www.sciencedirect.com/science/journal/09586946 3. AgroTops. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-5164.
Piezīmes
Obligātais kurss – Lauksaimniecības fakultātes profesionālās augstākas izglītības maģistra studiju programmas un akadēmiskās izglītības maģistra studiju programmas „Lauksaimniecība” studentiem.