Kursa nosaukums | Uztura bagātinātāji un pārtikas piedevas |
Kursa kods | PārZ5004 |
Zinātnes nozare | Pārtikas zinātne (nav zn) |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Lekciju stundu skaits | 6 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 18 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 57 |
Kursa apstiprinājuma datums | 12/01/2024 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr.chem., prof. (Emeritus) Viesturs Kreicbergs |
|
Priekšzināšanas | |
PārZ5006, Pārtikas ķīmija |
|
Kursa anotācija | |
Kursa mērķis – nodrošināt iespējas studentiem apgūt vispārīgas zināšanas par pārtikas piedevām un uztura bagātinātājiem, to lietošanas un izplatīšanas kārtību, par pārtikas piedevu un uztura bagātinātāju ietekmi uz pārtikas produktu ķīmisko un fizikālo un īpašību kopumu. Studiju kursa uzdevumi ir:
1) sekmēt padziļinātu izpratni par pārtikas piedevām un uztura bagātinātājiem, to ietekmi uz pārtikas produktiem un patērētāju veselību; 2) veicināt izpratni par normatīvajiem aktiem, kas jāievēro pārtikas piedevu un uztura bagātinātāju apritē iesaistītajiem tirgus dalībniekiem. |
|
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Zināšanas:
1)izprot uztura bagātinātāju un pārtikas piedevu ķīmisko sastāvu, to ietekmi uz pārtikas produktu īpašībām un cilvēka veselību; 2)izprot uztura bagātinātāju un pārtikas piedevu apriti reglamentējošos normatīvos aktus; Prasmes: 3)analizē un izvērtē pārtikas piedevu un uztura bagātinātāju ķīmisko sastāvu, pielietošanas iespējas, to iespējamo iedarbību; 4)orientējas normatīvajos aktos, kuras saistošas uztura bagātinātāju un pārtikas piedevu apritē iesaistītajiem dalībniekiem; Kompetences: 5)izprot, izvērtē, argumentēti izskaidro nepieciešamību pievienot vai nepievienot noteiktai pārtikas produktu grupai atļautās pārtikas piedevas; 6)argumentēti izskaidro gan speciālistiem, gan nespeciālistiem nepieciešamību papildināt un nepapildināt uzturu ar uztura bagātinātājiem sabalansēta diennakts uztura nodrošināšanai. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
Lekcijas:
1.Pārtikas piedevas un uztura bagātinātāji. L2 2.Pārtikas piedevu lietošanas reglamentējošie normatīvie dokumenti. L2 P2 3.Pārtikas piedevu klasifikācija. L2 P2 4.Pārtikas piedevu nekaitīgums, izcelsme un tīrības kritēriji. L2 P2 S4 5.Uztura bagātinātāju apriti reglamentējošie tiesību akti. L2 P2 6.Uztura bagātinātāju sastāvs. Uztura bagātinātāju datu bāze. P4 S6 Praktiskie darbi 1.praktiskais darbs. Pārtikas piedevu lietošanas reglamentējošie akti. 2.praktiskais darbs. Pārtikas piedevu marķēšana. 3.pārtikas darbs. Uztura bagātinātāju apriti reglamentējošo tiesību aktu analīze. 4.praktiskais darbs. Uztura bagātinātāju sastāvs. Datu bāze. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Semināru un praktisko darbu apmeklējums ir obligāts. Sekmīgi aizstāvēt patstāvīgo darbu par pārtikas piedevām un uztura bagātinātājiem, nokārtot noslēguma pārbaudījumu. | |
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus:
1) patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām; 3) gatavoties kolokvijiem un gala pārbaudījumam; 4) studēt ar kursa tēmām saistītu literatūru; 5) sagatavot prezentāciju par pārtikas piedevām un uztura bagātinātājiem. |
|
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1)sagatavots un aizstāvēts patstāvīgais darbs par pārtikas piedevām – 40%; 2)sagatavots un aizstāvēts patstāvīgais darbs par uztura bagātinātājiem – 40%; 3)aktivitāte semināru nodarbībās – 10%; 4)noslēguma pārbaudījums (tests) – 20%. |
|
Obligātā literatūra | |
1.Baltess, V. (1998) Pārtikas ķīmija. Latvijas Universitāte.
2.Belitz, H.D., Grosch, W., Schieberle, P. (2009) Food chemistry. 4th edit. Springer. 3.Baltess, V., Matisseks, R. (2011) Lebensmittelchemie. Springer. 4.Eiropas Parlamenta un Padomes Regula 1333/2008 par pārtikas piedevām 5.Pārtikas aprites uzraudzības likums 6.Jākobsone, I., Kreicbergs, V. (2007) Uztura bagātinātāji un pārtikas piedevas. LU Akadēmiskais apgāds. 7.Socaciu, C. (2008) Food colours: chemical and functional properties. CRC Press. Taylor&Francis Group. |
|
Papildliteratūra | |
1.Food additives (1990) Edit. A.Branan, P.Davidson, S.Salminen. Marcel Dekker.
2.Food preservatives (1991) Edit. N.Russel, G.Goud. Blackie Academic Professional. 3.Natural food colorants: science and technology (2000) Edit. L.F.Francis. Marcel Dekker. 4.Ozola, L. (2003) Pārtikas piedevas. SIA Neo. 5.Ripa, A. (2016) Ārstniecības augi: raksturojums, audzēšana, izmantošana. Avots. 6.Rubine, H., Eniņa, V. (2004) Ārsniecības augi: ieteikumi ārstniecības augu vākšanā un lietošanā. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1.www.likumi.lv
2.http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=lv 3.https://ec.europa.eu/food/safety_en 4.https://www.zm.gov.lv/partika/ 5.https://www.zm.gov.lv/partikas-un-veterinarais-dienests/statiskas-lapas/normativie-akti?nid=2092 |
|
Piezīmes | |
Izvēles kurss starpaugstskolu maģistra studiju programmas Uzturzinātne maģistrantiem pilna laika studijās. Kursa autore: Ida Jākobsone, LU Ķīmijas fakultātes asociētā profesore. |