Excel
Kursa nosaukums Pārtikas kvalitātes vadīšana
Kursa kods PārZ4021
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas produktu kvalitātes
Kredītpunkti (ECTS) 2.25
Kopējais stundu skaits kursā 60.75
Lekciju stundu skaits 16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 8
Kursa apstiprinājuma datums 12/10/2011
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., asoc. prof. Anita Blija

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Pārtikas kvalitātes vadīšanā doti kursa teorētiskie un praktiskie pamatjautājumi: kvalitātes jēdziens un terminoloģija, kvalitātes vadība un kvalitātes politika, riska cēloņu analīze kritiskajos kontroles punktos, kvalitātes sistēmas atbilstības novērtēšana, kvalitātes sistēmas elementi, visaptverošā kvalitātes vadības sistēma, statistiskās vadības metodes, kvalitātes ekonomika.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas par pārtikas kvalitātes vadīšanas principiem un sistēmām, spēj parādīt izpratni par kvalitātes vadības svarīgāko jēdzienu un likumsakarību nozīmību pārtikas nozares attīstībā; prasmes izmantojot apgūtos kvalitātes vadīšanas teorētiskos pamatus spēj parādīt zinātnisku pieeju pārtikas kvalitātes sistēmu problēmu risināšanā un vadībā uzņēmumā; kompetence spēt iegūtās teorētiskas zināšanas un praktiskās prasmes izmantot efektīvas kvalitātes vadības stratēģijas realizēšanai uzņēmumā.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Pārtikas kvalitātes jēdziens un kvalitāti iespaidojošie faktori.
2 Pārtikas kvalitātes vadība: jēdzieni un definīcijas.
3 Pārtikas drošības sistēma (HACCP).
4 Procesu etapu diagrammas izstrāde pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiskajam procesam.
5 Kvalitātes sistēmas standartu specifika pārtikas uzņēmumā.
6 Kvalitātes sistēmas elementu un kvalitātes procedūru izstrāde.
7 1.kontroldarbs: Pārtikas kvalitātes vadības pamatjautājumi.
8 Pārtikas uzņēmumam nepieciešamā kvalitātes sistēmas dokumentācija.
9 Kvalitātes rīcības instrukciju un kvalitātes rokasgrāmatas pamatnodaļu izstrāde.
10 Kvalitātes audita pielietojums pārtikas kvalitātes vadības sistēmas izvērtējumam.
11 TQM pamatprincipu pielietojums pārtikas uzņēmumu sakārtojot atbilstoši EFQM modelim.
12 Statistisko vadības metožu pielietojums risinot pārtikas kvalitātes problēmas.
13 Pārtikas kvalitātes atbilstības novērtēšana.
14 2.kontroldarbs: Kvalitātes sistēmas dokumentācija pārtikas pārstrādes uzņēmumā.
15 Pārtikas kvalitātes izmaksas. 16 Pārtikas kvalitātes vadīšanas tiesiskā un institucionālā bāze.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jābūt iesniegtiem visiem patstāvīgajiem darbiem, uzrakstītiem 2 kontroldarbiem.
Obligātā literatūra
1. Andres Vasconcellos J. Quality Assurance in the Food Industry. Chapman & Hall, 2003. 370 p.
2. Quality management in food chains. Edited by: L.Theuvsen.et al.. Wageningen :Wageningen Academic Publishers, 2007. 509 p.
3. Kvalitātes vadības sistēma. Rīga: “Biznesa partneri, 2002. 1. un 2.daļa. 4. Leilands J. Kvalitātes vadības sistēmas: jaunā ISO 9001:2008 standarta prasību skaidrojums. Rīga, Latvijas Vēstnesis, 2009. 176 lpp.
Papildliteratūra
1. Food safety risk analysis :a guide for national food safety authorities. Food and Agriculture Organization of the United Nations, World Health Organization. Rome: FAO :WHO, 2006 102 p. Pieejams: ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/009/a0822e/a0822e00.pdf
2. Alli Inteaz. Food quality assurance :principles and practices I.Alli, B.Raton etc. CRC Press, 2004. 151 p. 3. Neyts K., Vermeiren L., Devlieghere F., Devebere J. Good Manufacturing Practice and HACCP. Ghent University, Belgium, 2000.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Kvalitāte :žurnāls par kvalitāti un kvalitātes vadīšanu Rīga: Latvijas Kvalitātes asociācija. ISSN 1407-7671
2. Journal of Food Protection. Published by Allen Press Online Publishing. ISSN: 0362-028X 3. Lebensmitteltechnik: offizielles Organ des Bundes Deutscher Lebensmitteltechnologen e.V. ISSN: 0047-4290
Piezīmes
Obligātais studiju kurss PTF akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programmas „Pārtikas zinības” un 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas „Pārtikas produktu tehnoloģija” studentiem.