Kursa nosaukums | Diplomprojekts |
Kursa kods | PārZ4008 |
Zinātnes nozare | Pārtikas zinātne (nav zn) |
Kredītpunkti (ECTS) | 15 |
Kopējais stundu skaits kursā | 405 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 405 |
Kursa apstiprinājuma datums | 13/04/2021 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., prof. Tatjana Ķince Dr. oec., prof. Andra Zvirbule Dr. sc. ing., Daiga Kunkulberga |
|
Priekšzināšanas | |
Ekon4011, Uzņēmējdarbība pārtikas rūpniecībā PārZ2004, Pārtikas procesi un iekārtas I PārZ3002, Piens, tā pārstrāde I PārZ3003, Gaļa, tās pārstrāde I PārZ3008, Pārtikas procesi un iekārtas II PārZ3015, Graudi, to pārstrāde I PārZ3018, Augļi, dārzeņi, to pārstrāde I PārZ3072, Zivis, to pārstrāde |
|
Kursa anotācija | |
Diplomprojekta izstrādes mērķis ir studiju procesā iegūto teorētisko zināšanu un praktisko iemaņu apvienojums diplomprojekta izstrādei, kas apliecinātu studiju procesā iegūtās kompetences inženiera pārtikas un dzērienu tehnoloģijā kvalifikācijas ieguvei. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Pārzin pārtikas uzņēmumu projektēšanu, ietverot izvēlēto produktu ražošanas tehnoloģiju un iekārtu komplektāciju, atbilstoši plānotajai pārstrādes jaudai, pārtikas nekaitīguma sistēmas principu ievērtēšanu un ekonomisko izmaksu kalkulēšanu uzņēmuma saimnieciskās darbības izvērtēšanā – diplomprojekta apraksta daļa.
Prot izmantot studiju procesā gūto atziņu pielietošanu tehnoloģijas/iekārtu/uzņēmējdarbības un ekonomikas jautājumu risināšanai uzņēmuma projektēšanā – aprēķini, rasējumi un praktiskais darbs. Spēj patstāvīgi plānot pārtikas uzņēmumu, jaunu produktu izstrāde un kvalitātes uzraudzība – diplomprojekta aizstāvēšana. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Vispārīgie norādījumi diplomprojekta izstrādei.
2 Tēmas izvēle un pamatojums. 3 Produktu sortimenta izvēle. 4 Produktu pamatojums, kvalitātes rādītāju raksturojums, produktu sagatavošana realizācijai. 5 Pārtikas produktu aprēķini, receptūras. 6 Izejvielu raksturojums, kvalitātes apliecības. 7 Tehnoloģijas izvēle un parametru, režīmu apkopojums. 8 Ražošanas tehnoķīmiskās un mikrobioloģiskās kontroles organizācija uzņēmumā. 9 Tehnoloģisko iekārtu izvēle, energoresursu: ūdens, tvaika, elektrības aprēķins. 10 Iekārtu noslodzes grafika izveide. 11 Kvalitātes sistēmas izvēle un tās izstrāde projektētajam uzņēmumam. 12 Grafiskās daļas: tehnoloģiskās shēmas un uzņēmuma plāna ar ražošanas cehu un palīgtelpu izstrāde. 13 Marketinga plāns un stratēģija. 14 Nozīmīgāko ekonomisko rādītāju aprēķins, peļņas un zaudējumu diagrammas izveide. 15 Diplomprojekta noformēšana. 16 Iesniegšana aizstāvēšanai. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Izstrādāts un recenzēts diplomprojekts tiek publiski aizstāvēts Valsts pārbaudījumu komisijas atklātā sēdē. | |
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
Studenti patstāvīgi izstrādā praktisko daļu, kas saistīta ar diplomprojekta tēmu. | |
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
Diplomprojekta vērtējums tie aprēķināts kā vidējais aritmētiskais no Valsts pārbaudījumu komisijas locekļu individuāla vērtējuma. Students diplomprojektu ir aizstāvējis, ja atzīme nav zemāka par 4. | |
Obligātā literatūra | |
Metodiskie norādījumi studiju programmas "Pārtikas produktu tehnoloģija" diplomprojekta izstrādei (2018). http://www.ptf.llu.lv/lv/studiju-dokumenti-un-veidlapas | |
Papildliteratūra | |
Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. L. Dukaļskas redakcijā, Jelgava: LLU, 2000. 524 lpp.
Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2002. 248 lpp. Kunkulberga D., Segliņš V. Maizes ražošanas tehnoloģija. Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Rīga: RTU izdevniecība, 2010. 289 lpp. |
|
Piezīmes | |
Obligātais kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Pārtikas produktu tehnoloģija” pilna laika studentiem |