Kursa nosaukums | Ēdienu gatavošanas tehnoloģija II |
Kursa kods | PārZ3069 |
Zinātnes nozare | Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas produktu kvalitātes |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Lekciju stundu skaits | 8 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 12 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 12 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 49 |
Kursa apstiprinājuma datums | 15/10/2014 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Mg. sc. ing., Gita Skudra |
|
Priekšzināšanas | |
PārZ2019, Mājsaimniecības tehnika PārZ2040, Uzturs I PārZ2042, Uzturs II PārZ3067, Uzturs III PārZ3068, Ēdienu gatavošanas tehnoloģija I |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kursa ietvaros tiek papildinātas un nostiprinātas teorētiskās zināšanas. Studenti iegūst izpratni par pareizu uzturu, vēlamām un nevēlamām izmaiņām pārtikas produktos ēdienu gatavošanas laikā. Studenti praktiski iepazīstas ar racionāliem produktu pirmapstrādes un siltapstrādes paņēmieniem, apgūst prasmi aprēķināt ēdienu un ēdienkaršu uzturvērtību un novērtēt iegūtos rezultātus. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
• Zināšanas: zināšanas par ēdienu grupu pamattehnoloģiju, fizikāli ķīmiskām izmaiņām produktos pirmapstrādes un siltapstrādes laikā un tehnoloģiskiem procesiem, kuri nodrošina uzturvielu maksimālu saglabāšanu.
• Prasmes: Prot izmantot speciālo literatūru: receptūru krājumus, produktu ķīmiskā sastāva tabulas, pavārgrāmatas, izstrādāt sabalansētu ēdienkarti. Izprot fizikāli ķīmiskos procesus produktos to uzglabāšanā un dažādu tehnoloģisko procesu ietekmē, pielietojot atbilstošus mehāniskos un siltapstrādes veidus, sekmējot uzturvielu saglabāšanos. • Kompetence: spēj izvērtēt un izskaidrot uzturvielu nozīmi uzturā, higiēnas prasību ievērošanā un ēdienu gatavošanas tehnoloģijā. Spēj izmantot zināšanas un prasmes mācību situācijās, profesionālajā un personīgajā attīstībā. Spēj organizēt un vadīt ēdienu gatavošanas tehnoloģijas tēmas vispārīgās izglītības iestādēs mājturības un tehnoloģijas mācību priekšmetā |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Zivju ēdieni.
2 Uzturvielu zudumi un tehnoloģisko procesu izvēle ēdienu gatavošanā 3 Gaļas ēdieni. Gaļas pirmapstrāde, pusfabrikāti 4 Ēdienu receptūru sastādīšana 5 Gaļas ēdienu gatavošanas tehnoloģijas. 6 Tehnoloģisko karšu sastādīšana 7 Saldie ēdieni. 8 Ēdienkartes sastādīšana. Kompleksās ēdienkartes izstrāde 1 dienai. 9 Aukstie ēdieni 10 Zivju ēdienu gatavošana. 11 Aukstie ēdieni. 12 Gaļas ēdienu gatavošana 13 Konditorejas izstrādājumi. 14 Rauga mīklas konditorejas izstrādājumu gatavošana. 15 Karstie un aukstie dzērieni. 16 Bezrauga mīklas izstrādājumu gatavošana. Karsto, auksto dzērienu gatavošana. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Studentam jāpiedalās lekcijās, sekmīgi jānostrādā laboratorijas un praktiskie darbi, sekmīgi jāuzraksta visi pārbaudes darbi. | |
Obligātā literatūra | |
Mācību pamatliteratūra:
1. Kozule V. Uzturs. 3. daļa, mācību palīglīdzeklis. Ozolnieki: LLKC, 2001. 152 lpp. 2. Kozule V. Ēdināšanas darba organizācija skolās un pirmskolas izglītības iestādēs: rokasgrāmata. 2. daļa. Rīga: VRMC, 2007. 113 lpp. 3. Bicāne A. Jaunā konditora rokasgrāmata. 1.daļa. Rīga: Biznesa augstskola Turība, 2002. 245 lpp. 4. Bicāne A. Jaunā konditora rokasgrāmata. 2.daļa. Rīga: Biznesa augstskola Turība, 2002. 207 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Skudra G., Kozule V. Rokasgrāmata pavāriem. Jelgava: LLU, 2007. 178 lpp.
2. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2009. 464 lpp. 3. Эгертон-Томас. Ресторанный бизнес: Как открыть и успешно управлять рестораном. [tiešsaiste]. Москва: РКонсульт, 2004. 256 с. Pieejams 1999.g.: http://tourlib.net/books_tourism/egerton1.htm skatīts 30.10.2014. |
|
Piezīmes | |
Obligātais kurss TF profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas „Mājas vide izglītībā” pilna un nepilna laika studijās. |