Excel
Kursa nosaukums Ēdienu gatavošanas tehnoloģija I
Kursa kods PārZ3068
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas produktu kvalitātes
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 8
Laboratorijas darbu stundu skaits 24
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
Kursa apstiprinājuma datums 15/10/2014
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Mg. sc. ing., Gita Skudra

Priekšzināšanas
PārZ2019, Mājsaimniecības tehnika
PārZ2040, Uzturs I
PārZ2042, Uzturs II
PārZ3067, Uzturs III
Kursa anotācija
Studiju kursā „Ēdienu gatavošanas tehnoloģija” studenti iegūst teorētiskas zināšanas par galveno ēdienu grupu pilnu tehnoloģisko procesu. Sākot ar izejvielu pirmapstrādi, masas zudumiem, pusfabrikātiem, ēdienu sagatavošanu un uzturvielu izmaiņām produktos. Laboratorijas darbos gūst ieskatu un iemaņas galveno ēdienu grupu ēdienu gatavošanā, novērtēšanā, pasniegšanā.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
• Zināšanas: ir pamatzināšanas par ēdienu grupu pamattehnoloģiju, fizikāli ķīmiskām izmaiņām produktos pirmapstrādes un siltapstrādes laikā.
• Prasmes: atbilstoši tehnoloģijām, prot pagatavot dažādu grupu ēdienus, pielietojot atbilstošus mehāniskos un siltapstrādes veidus. • Kompetence: spēj izvērtēt un izskaidrot uzturvielu nozīmi uzturā, higiēnas prasību ievērošanā un ēdienu gatavošanas tehnoloģijā. Spēj izmantot zināšanas un prasmes mācību situācijās, profesionālajā un personīgajā attīstībā. Spēj organizēt un vadīt ēdienu gatavošanas tehnoloģijas tēmas vispārīgās izglītības iestādēs mājturības un tehnoloģijas mācību priekšmetā.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Ēdienu gatavošanas tehnoloģiskais process.
2 Ēdienu gatavošanai paredzēto produktu kvalitātes novērtējums, pirmapstrāde, pusfabrikātu sagatavošana.
3 Dārzeņu ēdieni.
4 Dārzeņu ēdienu (biezeņu, cepto ēd.) gatavošana, piena un krējuma mērču, olu- sviesta mērču gatavošana.
5 Putraimu un pākšaugu ēdieni.
6 Graudu produktu ēdienu gatavošana, svaigu dārzeņu salātu gatavošana.
7 Miltu un pastu ēdieni.
8 Miltu, pastu ēdienu gatavošana, saldo ēdienu gatavošana: želejas, uzpūteņi, krēmi.
9 Olu un biezpiena ēdieni.
10 Olu un biezpiena ēdienu gatavošana, saldo mērču gatavošana.
11 Zupas. Buljoni. Dzidrās zupas, piena zupas.
12 Zupu: dzidro, auksto, piena zupu gatavošana.
13 Zupas. Nedzidrās. Biezeņzupas.
14 Zupu gatavošana: nedzidrās, biezeņa un krēmzupas.
15 Mērces: aukstās, karstās. 16 Auksto ēdienu gatavošana: sviestmaizes, salāti, aukstie gaļas ēdieni.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Studentam jāpiedalās lekcijās, sekmīgi jānostrādā laboratorijas darbi, sekmīgi jāuzraksta visi pārbaudes darbi.
Obligātā literatūra
1. Kozule V. Uzturs. 2. daļa, mācību palīglīdzeklis, Ozolnieki: LLKC, 2000. 153 lpp.
2. Kozule V. Ēdināšanas darba organizācija skolās un pirmskolas izglītības iestādēs: rokasgrāmata. 2. daļa. Rīga: VRMC, 2007. 113 lpp.
3. Skudra G., Kozule V. Rokasgrāmata pavāriem. Jelgava: LLU, 2007. 178 lpp. 4. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība. Rīga: Rasa ABC, 2002. 415 lpp.
Papildliteratūra
1. Arduser L., Brown D.R. The Professional Caters Handbook. Published by Atlantic Publishing Group, 2006. p 624 p.
2. Miške I., Brutāne D. Dzīvības elementi: veselīga uztura rokasgrāmata. Rīga: Nordik, 2004. 270 lpp. 3. Эгертон-Томас. Ресторанный бизнес: Как открыть и успешно управлять рестораном. [tiešsaiste]. Москва: РКонсульт, 2004. 256 с. Pieejams 1999.g.: http://tourlib.net/books_tourism/egerton1.htm skatīts 30.10.2014.
Piezīmes
Obligātais kurss TF profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas „Mājas vide izglītībā” pilna un nepilna laika studijās.