Excel
Kursa nosaukums Pārtikas biotehnoloģija I
Kursa kods PārZ3012
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas mikrobioloģija
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 8
Laboratorijas darbu stundu skaits 24
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
Kursa apstiprinājuma datums 11/10/2011
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., Līga Skudra

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kursā apgūst biotehnoloģiskos procesus pārtikas produktu ražošanā. Pārtikas produktu mikrobioloģijas daļā izvērtē mikroorganismu izraisītos svarīgākos bioķīmiskos procesus. Biotehnoloģija apskata aktuālākos pārtikas biotehnoloģijas jautājumus un mikrobiālā sintēzē iegūto organisko savienojumu ražošanas tehnoloģijas.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Pēc kursa studijām studentam būs:
Zināšanas un izpratne par biotehnoloģisko procesu norisēm fermentēto pārtikas produktu ražošanā.
Prasme kontrolēt fermentācijas procesa norisi fermentēto pārtikas produktu ražošanā. Kompetence izvēlēties atbilstošu fermentācijas procesu fermentētu produktu ražošanā.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Biotehnoloģijas loma pārtikas produktu ražošanā.
2 Mikroorganismu vielu maiņas produktu izmantošana pārtikas rūpniecībā.
3 Biotehnoloģiskie procesi alkoholā rūgšanā. L.D.: "Tīrkultūru iegūšanas metodes"
4 Biotehnoloģiskie procesi homofermentatīvā pienskābā rūgšanā.
5 Biotehnoloģiskie procesi heterofermentatīvā pienskābā rūgšanā. L.D. "Pienskābes bakteriju tīrkultūru izvērtēšana".
6 Propionskābā rūgšana. Tās loma pārtikas produktu ieguvē.
7 Zināšanu pārbaude.
8 Fermentētie pārtikas produkti. L.D.: "Tīrkultūru aktivitātes noteikšana".
9 Fermentācijas procesi gaļas un gaļas izstrādājumu ražošanā.
10 Fermentācijas procesi augu valsts izejvielu pārstrādē. L.D.: "Gaļas rūpniecībā lietojamo tīrkultūru izvērtēšana".
11 Zināšanu pārbaude.
12 Organisko skābju ieguve bioprocesos.
13 Vitamīnu ieguve bioprocesos. L.D.: "Tīrkultūru asociāciju un ieraugu izvērtēšana".
14 Olbaltumvielu ieguve bioprocesos.
15 Fermentu ieguve bioprocesos. L.D.: "Tīrkultūru pavairošana un sagatavošana bioprocesiem". 16 Zināšanu pārbaude.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Ieskaite. Studentiem semestra laikā jāraksta kontroldarbi, jāizstrādā un jāaizstāv visi paredzētie laboratorijas darbi.
Obligātā literatūra
1. Viesturs U., Kārkliņa D., Ciproviča I. Bioprocessing and bioengineering. LUA, Faculty of Food Technology, Jelgava, 2004 - 60 p.
2. Encyclopedia of industrial biotechnology : bioprocess, bioseparation, and cell technology / edited by Michael C. Flickinger. - Hoboken, New Jersey : Wiley, 2010. - 7 sēj.
3. Biotechnology of lactic acid bacteria : novel applications / editors, Fernanda Mozzi, Raúl R. Raya, Graciela M. Vignolo. Ames, Iowa : Wiley-Blackwell, 2010. xiii, 393 lpp. 4. Organisko skābju biotehnoloģija = Biotechnologie den organischen Sauren = Biotechnology of organic acids / R. Kārkliņš, L. Lemba, G. Liepiņš ; Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Zinātņu akadēmija. Rīga : "Stampa informserviss", 2002, 214 lpp.
Papildliteratūra
1. Taylor & Francis Group CRCnetBASE e-grāmatas. [tiešsaiste]. [Skatīts 24.11.2011.] Pieejams LLU tīklā: http://www.crcnetbase.com/search/advanced
Piezīmes
Obligātais studiju kurss Pārtikas tehnoloģijas fakultātes akadēmiskas studiju programmas "Pārtikas zinības" studentiem.