Kursa nosaukums | Mikrobioloģija II |
Kursa kods | PārZ3011 |
Zinātnes nozare | Pārtikas zinātne (nav zn) |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Lekciju stundu skaits | 8 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 24 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 49 |
Kursa apstiprinājuma datums | 13/04/2021 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., Līga Skudra |
|
Priekšzināšanas | |
Ķīmi1010, Organiskā ķīmija I Ķīmi3005, Bioķīmija PārZ1003, Pārtikas izejvielu bioloģija PārZ3010, Mikrobioloģija I |
|
Kursa anotācija | |
Studenti iegūst padziļinātas zināšanas par dažādu mikroorganismu pielietojumu pārtikas produktu ražošanā, iepazīstās ar raksturīgāko pārtikas produktu mikrofloru, tās izmaiņām produktu uzglabāšanas laikā un mikrobiālās izcelsmes defektu rašanos pārtikas produktos. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Pēc kursa studijām studentam būs:
Teorētiskas zināšanas un izpratne par mikroorganismu metabolītu izmantošanu pārtikas sistēmās, pārtikas produktu mikrobioloģisko drošību un nekaitīgumu – lekcijas un kontroldarbi. Prasme veikt pārtikas produktu mikrobioloģiskās analīzes, kā arī analītiski izvērtēt iegūtos rezultātus – laboratorijas darbi. Kompetences par pārtikas produktu mikrobioloģisko testēšanu spēkā esošajai likumdošanai – lekcijas, laboratorijas darbi un patstāvīgais darbs. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1.Svaigpiena mikrobiālās piesārņošanās avoti. Svaigpiena mikrofloras raksturojums. 1. laboratorijas darbs Piena mikrobioloģiskā kontrole. (Lekcijas – 1h, laboratorijas darbi – 3h)
2.Atdzesētās gaļas mikrobiālās piesārņošanās avoti. Gaļas produktu mikrofloras raksturojums. 2. laboratorijas darbs Desu mikrobioloģiskā kontrole. (Lekcijas – 1h, laboratorijas darbi – 3h) 3.Olu un olu produktu mikrofloras raksturojums. Svaigu zivju mikrofloras raksturojums. 3. laboratorijas darbs Olu mikrobioloģiskā kontrole. (Lekcijas – 1h, laboratorijas darbi – 3h) 4.Zivju produktu mikroflora. Graudu epifītā mikroflora. 1. kontroldarbs. 4. laboratorijas darbs Sauso pārtikas produktu mikrobioloģiskā kontrole. (Lekcijas – 1h, laboratorijas darbi – 3h) 5.Miltu mikroflora. Miltu konditorejas izstrādājumu mikroflora. 5. laboratorijas darbs Konditorejas izstrādājumu mikrobioloģiskā kontrole. (Lekcijas – 1h, laboratorijas darbi – 3h) 6.Augļu mikroflora. Dārzeņu mikroflora. 6. laboratorijas darbs Augļu sulu mikrobioloģisikā kontrole. (Lekcijas – 1h, laboratorijas darbi – 4h) 7.Bezalkoholisko dzērienu un alus mikroflora. Patogēnie mikroorganismi dzīvnieku valsts izejvielās un produktos. 7. laboratorijas darbs Dzērienu mikrobioloģiskā kontrole. (Lekcijas – 1h, laboratorijas darbi – 4h) 8.Patogēnie mikroorganismi augu valsts izejvielās un produktos. 2. kontroldarbs. (Lekcijas – 1h, laboratorijas darbi – 1h) |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Ieskaite. Studentiem semestru laikā sekmīgi jāuzraksta divi kontroldarbi, jāizstrādā un jāaizstāv visi paredzētie laboratorijas darbi. | |
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
Studenti patstāvīgi gatavojas kontroldarbiem par pārtikas produktu mikrobioloģisko piesārņojumu un laboratorijas darbu aizstāvēšana, analizējot iegūtos rezultātus par pārtikas produktos esošajiem mikroorganismiem. | |
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
Ja ir nostrādāti un aizstāvēti visi laboratorijas darbi un sekmīgi (vismaz 4 balles) uzrakstīti abi kontroldarbi par teoriju, tad students iegūst ieskaiti priekšmetā. | |
Obligātā literatūra | |
1.Nikolajieva V. Pārtikas mikrobioloģija. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2007, 130 lpp.
2.Microbiology handbook. Dairy products / edited by Rhea Fernandes. - Leatherhead : Leatherhead Food International ; Cambridge : Royal Society of Chemistry, c2009. - xiii, 173 lpp. 3.Microbiology handbook. Fish and seafood / edited by Rhea Fernandes. - Leatherhead : Leatherhead Food International ; Cambridge : Royal Society of Chemistry, 2009. - xiv, 258 lpp. 4.Microbiology handbook. Meat products / edited by Rhea Fernandes. - Leatherhead : Leatherhead Food International ; Cambridge : Royal Society of Chemistry, 2009. - xiv, 297 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
Handbook of brewing : processes, technology, markets / edited by Hans Michael Eßlinger. - Weinheim : WILEY-VCH Verlag, 2009. - xxxi, 746 lpp.
Encyclopedia of microbiology / editor in chief Moselio Schaechter. - 3rd ed. - London : Academic Press, 2009. - 6 sēj. Taylor & Francis Group CRCnetBASE e-grāmatas |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
Taylor & Francis Group CRCnetBASE e-grāmatas | |
Piezīmes | |
Obligātais studiju kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas „Pārtikas produktu tehnoloģija” studentiem. |