Excel
Kursa nosaukums Pārtikas produktu ražošanas tehnoloģija
Kursa kods PārZ3007
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas procesi un iekārtas
Kredītpunkti (ECTS) 2.25
Kopējais stundu skaits kursā 60.75
Kursa apstiprinājuma datums 20/02/2013
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., prof. Inga Ciproviča

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Kursa darba izstrādes mērķis ir studiju procesā iegūto teorētisko zināšanu un praktisko iemaņu apvienojums kursa darba izstrādei, kas apliecinātu studiju procesā iegūtās kompetences inženiera pārtikas un dzērienu tehnoloģijā kvalifikācijas ieguvei.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Pēc kursa darba izstrādes studentiem būs:
• zināšanas pārtikas uzņēmumu projektēšanā, ietverot izvēlēto produktu ražošanas tehnoloģiju un iekārtu komplektāciju, atbilstoši plānotajai pārstrādes jaudai, pārtikas nekaitīguma sistēmas principu ievērtēšanu, saistot tās ar ekonomisko izmaksu kalkulēšanu uzņēmuma saimnieciskās darbības nodrošināšanai;
• prasmes studiju procesā gūto atziņu pielietojumam tehnoloģijas un iekārtu izvēles jautājumu risināšanai uzņēmuma projektēšanā; • kompetence pārtikas uzņēmuma plānošanā, jaunu produktu izstrādē un kvalitātes uzraudzībā.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Vispārīgie norādījumi kursa darba izstrādei.
2 Tēmas izvēle un pamatojums.
3 Produkta sortimenta izvēle.
4 Produktu pamatojums, kvalitātes rādītāju raksturojums, produktu sagatavošana realizācijai.
5 Pārtikas produktu aprēķini, receptūras.
6 Produktu ražošanas procesu shēmas izstrāde.
7 Izejvielu raksturojums, kvalitātes prasības.
8 Izejvielu raksturojums, kvalitātes prasības.
9 Tehnoloģijas izvēle, parametru un režīmu apkopojums.
10 Ražošanas tehnoķīmiskās un mikrobioloģiskās kontroles organizācija uzņēmumā.
11 Grafiskā daļa: tehnoloģiskās shēmas un uzņēmuma plāna ar ražošanas cehu un palīgtelpu izvietojumu izstrāde.
12 Grafiskā daļa: tehnoloģiskās shēmas un uzņēmuma plāna ar ražošanas cehu un palīgtelpu izvietojumu izstrāde.
13 Kursa darba noformēšana.
14 Kursa darba noformēšana.
15 Kursa darba noformēšana. 16 Iesniegšana aizstāvēšanai un aizstāvēšana.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Izstrādāts darbs publiski tiek aizstāvēts komisijai atklātā sēdē. Kursa darbu novērtē ar atzīmi.
Obligātā literatūra
1. Metodiskie norādījumi kursa darbu, diplomprojekta, bakalaura darba un zinātnisko darbu izstrādei/autoru kolektīvs I.Ciprovičas vadībā. Jelgava: LLU PTF, 2004. 56 lpp.
2. Kunkulberga D., Segliņš V. Maizes ražošanas tehnoloģija. Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Rīga: RTU izdevniecība, 2010. 289 lpp.
3. Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2002. 248 lpp. 4. Kokars V. Skrupskis I. Kā saglabāt ziemai augļus un dārzeņus. Rīga: Zinātne, 1992. 77 lpp.
Papildliteratūra
1. Cheese: chemistry, physics and microbiology. Ed. by P. F. Fox et al. Amsterdam: Elsevier: Academic Press, 2004. Vol.1. and 2.
2. Girard J.P. Technology of meat products. Ellis Horwood, 1992. 273 p. 3. Improving the health-promoting properties of fruit and vegetable products. Ed. by F.A. Tomas-barberan and M.I. Gil. Woodhead Publishing Limited, 2008. 560 p.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Maizes Avīze. Rīga: Lauku Avīze, 2002. 62 lpp. Lauku avīzes tematiskā avīze, 1 (65).
2. Journal of Dairy Science . Published by American Dairy Science Association. ISSN (printed): 0022-0302. ISSN (electronic): 1525-3198. 3. Food Technology. Published by Institute of Food Technologists. ISSN: 0015-6639. Pieejams arī : http://www.ift.org/food-technology.aspx
Piezīmes
Obligātais kurss PTF 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas "Pārtikas produktu tehnoloģija" pilna un nepilna laika studijās.