Kursa nosaukums | Uztura fizioloģija |
Kursa kods | PārZ2061 |
Zinātnes nozare | Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas produktu kvalitātes |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 81 |
Kursa apstiprinājuma datums | 20/03/2018 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., doc. Velga Miķelsone Dr. sc. ing., prof. Ilze Beitāne |
|
Priekšzināšanas | |
Ķīmi2018, Pārtikas organiskā ķīmija Ķīmi2020, Neorganiskā un analītiskā ķīmija PārZ1003, Pārtikas izejvielu bioloģija PārZ1011, Pārtikas zinātnes pamati I PārZ1012, Pārtikas zinātnes pamati II |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kursa mērķis ir apgūt prasmi izstrādāt zinātnisko darbu, kur tiek analizēti vai eksperimentāli izvērtēti bioķīmiskie procesi pārtikas produktos ražošanas vai uzglabāšanas laikā, vai vielmaiņas procesi - anabolisms un katabolisms cilvēka organismā. Students var veikt zinātniskās literatūras analīzi par izvēlēto tēmu vai veikt analīzes bioķīmijas laboratorijā vai izmantot kuņģa simulācijas iekārtu izvēlētās tēmas izpētei. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
• Zināšanas un izpratne par bioķīmsikiem procesiem, kas noteik pārtikas produktos ražošanas un uzglabāšanas laikā, un par vielmaiņas procesiem cilvēka organismā, izprot svarīgāko jēdzienu likumsakarības.
• Prasmes - spēj formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmu un risinājumu atbilstoši izvēlētai tēmai; prot izplānot un veikt pētījuma eksperimentālo daļu, argumentēt, diskutēt par iegūtajiem rezultātiem. • Kompetence - patstāvīgi iegūst, atlasa un analizē informāciju par bioķīmiskiem un vielmaiņas procesiem, spēj pieņemt lēmumus un risināt problēmsituācijas ar uztura fizioloģiju saistītiem jautājumiem. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Ievadseminārs par prasībām un tēmām kursa darbā (I.Beitāne un V.Miķelsone)
2 Literatūras analīze, tēmas izvēle 3 Literatūras analīze, tēmas izvēle 4 Seminārs par izvēlētām tēmām, neskaidrie jautājumi par kursa darba izstrādi (I.Beitāne un V.Miķelsone) 5 Kursa darba izstrāde - eksperimenta darba gaitas plānošana 6 Kursa darba izstrāde - eksperimentālais darbs 7 Kursa darbu izstrāde - eksperimentālais darbs 8 Kursa darbu izstrāde - eksperimentālais darbs 9 Kursa darbu izstrāde - eksperimentālais darbs 10 Starpseminārs par pētījumu (I.Beitāne un V.Miķelsone) 11 Kursa darbu izstrāde - iegūto rezultātu apkopošana un analīze 12 Kursa darbu izstrāde - iegūto rezultātu apkopošana un analīze 13 Kursa darbu izstrāde - būtiskākie secinājumi, atziņas. 14 Kursa darba noformēšana un prezentācija sagatavošana 15 Kursa darbu aizstāvēšana (I.Beitāne un V.Miķelsone) 16 Kursa darbu aizstāvēšana (I.Beitāne un V.Miķelsone) |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Atbilstoši prasībām tiek sagatavots un aizstāvēts zinātniskais darbs (max. vērtējums 8 balles), ja papildus tiek sagatavots kopsavilkums un prezentācija PTF studentu zinātniskai konferencei var saņemt 9 vai 10 balles. | |
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
Studenti veic zinātniskā darba izstrādi saskaņā ar kursa darba kalendāro plānu. Semināru nodarbībās studenti pārrunā ar kursa mācībspēkiem – tēmu, mērķi un uzdevumus (1. ievadseminārs un 2.seminārs), pētījuma struktūru, daļēji veikto pētījumu (3. starpseminārs). Noslēgumā prezentē izstrādāto zinātnisko darbu par izvēlēto tēmu. | |
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
Kursa kopējo vērtējumu veido: zinātniskais darbs – 60%, darba prezentācija kursa ietvaros – 20% un uzstāšanās PTF studentu zinātniskajā konferencē – 20%. | |
Obligātā literatūra | |
1. Miķelsone V. Bioķīmija. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2008. 197 lpp.
2. Bender D.A. Introduction to nutrition and metabolism. Boca Raton, Florida: CRC Press, 2014. 404 p. 3. Alais C. Food Biochemistry. New York etc.: Ellis Horwood, 1991. 222 p. 4. Belitz H.D., Grosch W., Schieberle P. Food Chemistry. Berlin: Springer, 2009. 1070 p. |
|
Papildliteratūra | |
1. McKee T., McKee J.R. Biochemistry: the molecular basis of life. Oxford, New York: Oxford University Press, 2012. 752 p.
2. Brown J.E. Nutrition through the life cycle. Boston MA: Cengage Learning, 2016. 590 p. 3. Rozenbergs V. Uztura mācība. Mācību grāmata. Kandava: LLU, 2010. 150 lpp. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Eiropas pārtikas nekaitīguma iestādes mājas lapa [tiešsaiste] [skatīts: 27.03.2018.]. Pieejams: http://www.efsa.europa.eu
2. Eiropas pārtikas informācijas padomes mājas lapa [tiešsaiste] [skatīts: 27.03.2018.]. Pieejams: http://www.eufic.org 3. Pasaules veselības organizācijas mājas lapa [tiešsaiste] [skatīts: 27.03.2018.]. Pieejams: http://www.who.int |
|
Piezīmes | |
Obligāts kursa darbs PTF bakalaura studiju programmai "Pārtikas kvalitāte un inovācijas". |