Kursa nosaukums | Uzturs II |
Kursa kods | PārZ2042 |
Zinātnes nozare | Pārtikas zinātne (nav zn) |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Lekciju stundu skaits | 16 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 16 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 49 |
Kursa apstiprinājuma datums | 19/02/2014 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. habil. sc. ing., Imants Atis Skrupskis |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kurss dod zināšanas par racionāla, sabalansēta un veselīga uztura principiem, iepazīstina studentus ar cilvēka orgānu sistēmām, kas saistītas ar uzturu, vielmaiņu un enerģijas maiņu organismā. Praktiskajos darbos tiek attīstītas prasmes plānot ēdienkarti dažāda vecuma iedzīvotāju grupām. Studiju kursa apguve veido attieksmi pret veselīgu uzturu un dzīvesveidu. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
• zināšanas un pareiza izpratne par teorētiskajiem un praktiskajiem aspektiem uzturmācībā
• prasmes analizēt, kritiski izvērtēt un izmantot praktiskajā darbā pamatzināšanas – palīdzēt skolēnam izvēlēties veselīgus produktus un aprēķināt to uzturvērtību • kompetence sadarbībā ar skolas medicīnisko personālu sastādīt pilnvērtīga un sabalansēta uztura ēdienkarti skolēniem. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Studiju kurss, tā saistība ar citiem kursiem. Ievads.
2 Uztura fizioloģijas kurss un tā vieta mājturības skolotāja izglītībā. 3 Enerģijas maiņa un vielmaiņa. 4 Cilvēka gremošanas sistēma. 5 Olbaltumvielu nozīme uzturā. 6 Tauku nozīme uzturā. 7 Ogļhidrātu nozīme uzturā. 8 Vitamīnu nozīme uzturā. 9 Minerālvielu nozīme uzturā. 10 Racionāls uzturs 11 Veselīgs uzturs 12 Augu valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, uzturvērtība. 13 Dzīvnieku valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, uzturvērtība. 14 Mātes un bērna uzturs. 15 Skolēnu uzturs 16 Modernās diētas |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jābūt uzrakstītiem kontroldarbiem, izpildītiem praktiskajiem darbiem un patstāvīgajam darbam. | |
Obligātā literatūra | |
1. Miške I., Brutāne D. Dzīvības elementi. Rīga: Nordik, 2004. 271 lpp.
2. Neimane L. Vitamīni un minerālvielas. Rīga: Jumava, 2001. 178 lpp. 3. Skrupskis I. Ēdināšanas darba organizācija skolās un pirmskolas izglītības iestādēs. Rokasgrāmata. Rīga: Viesnīcu un restorānu mācību centrs, 2007. 96 lpp. 4. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība. Rīga: LLU, LU Akadēmiskais apgāds, 2009. 464 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Handbook of Behavior. Food and Nutrition. Springer, 2011. 5000 p.
2. Kozule V. Ēdināšanas darba organizācija skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs. Rokasgrāmata II daļa. Rīga: Viesnīcu un restorānu mācību centrs, 2007. 103 lpp. 3. Rozenbergs V. Uztura mācība. Jelgava: LLU, 2008. 136 lpp. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Veselība: populārzinātnisks žurnāls visai ģimenei. SIA ,,Dienas žurnāli" . ISSN 1407-804X. | |
Piezīmes | |
Obligātais studiju kurss TF profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas "Mājas vide izglītībā" obligātajā daļā. |