Kursa nosaukums | Mikrobioloģija un higiēna I |
Kursa kods | PārZ2005 |
Zinātnes nozare | Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas mikrobioloģija |
Kredītpunkti (ECTS) | 2.25 |
Kopējais stundu skaits kursā | 60.75 |
Lekciju stundu skaits | 8 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 16 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 36 |
Kursa apstiprinājuma datums | 17/02/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., asoc. prof. Anita Blija Dr. sc. ing., Līga Skudra |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studenti iegūst zināšanas par vispārīgo un pārtikas produktu mikrobioloģiju. Apgūstot mikroorganismu īpatnības un attīstību ,iespējams noteikt to lietderīgumu pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiskā procesā. Iegūst zināšanas par dažādu mikroorganismu ietekmi uz pārtikas produktu kvalitāti. Laboratorijas darbos studenti iepazīstas ar dažādu mikroorganismu noteikšanas iespējām. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Pēc kursa studijām studentam būs:
Zināšanas un izpratne par mikroorganismu morfoloģiju, fizioloģiju, bioķīmiju, vielu maiņas procesiem un to ietekmējošiem ārējās vides faktoriem. Prasme strādāt ar mikroskopēšanas metodēm un metodiku, kā arī analītiski izvērtēt iegūtos rezultātus. Kompetence izvēlēties metodes un metodiku mikroorganismu noteikšanai pētāmajā materiālā. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Mikroorganismu sistemātika.
2 Mikroorganismu morfoloģiskās īpašības. L.D.: "Mikroskopēšanas preparātu gatavošana" 3 Mikroorganismu vielu maiņas procesi. 4 Mikroorganismu enzīmu grupas. L.D.: "Krāsoto preparātu gatavošana" 5 Mikroorganismu ģenētika. 6 Zināšanu pārbaude. L.D.: "'Mikroorganismu skaita noteikšana substrātā". 7 Mikroorganismu izplatība dabā. 8 Gaisa, ūdens, augsnes mikroflora un tās kopsakarība ar pārtikas produktiem. L.D.: "Gaisa mikrobioloģiskā kontrole". 9 Ārējo faktoru ietekme uz mikroorganismu attīstību. 10 Biotiskie faktori (simbioze, metabioze, antagonisms). L.D.: "Ūdens mikrobioloģiskā kontrole" 11 Olbaltumvielu un tauku pārvērtības mikroorganismu ietekmē. 12 Ogļhidrātu pārvērtības mikroorganismu ietekmē. L.D.: "Apkalpojošā personāla un iekārtu sanitāri-higiēniskā pārbaude". 13 Zināšanu pārbaude. 14 Patogēnio mikroorganismu raksturojums. Pārtikas toksikozes. 15 Patogēno mikroorganismu izraisītās pārtikas infekcijas. 16 Zināšanu kontrole. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Ieskaite. Studentiem semestru laikā jāraksta kontroldarbi, jāizstrādā un jāaizstāv visi paredzētie laboratorijas darbi. | |
Obligātā literatūra | |
1. Food science and technology : new research / Lorenzo V. Greco and Marco N. Bruno, editors. - New York : Nova Science Publishers, c2008. - xiii, 482 lpp.
2. Позняковский, Валерий Михайлович. Гигиенические основы питания, безопасность и экспертиза пищевых продуктов : учебник / В.М. Позняковский. - 3-е изд., испр. и доп. - Новосибирск : Сибирское университетское издательство, 2002. - 553. 3. Жарикова Г.Г., Козьмина А.О. Микробиология, санитария и гигиена пищевых продуктов :практикум : учебное пособие для студентов, обучающихся по спец. "Товароведение и экспертиза товаров" и "Технология продуктов общественного питания". Москва: ГЕЛАН, 2001. 254 c. 4. Сидоренко О.Д. Микробиология (учебник для студ. вузов, обучающихся по спец. "Технология производства и переработки сельскохозяйственной продукции"). Москва: ИНФРА-М, 2005. 285 c. |
|
Papildliteratūra | |
1. Encyclopedia of microbiology / editor in chief Moselio Schaechter. - 3rd ed. - London : Academic Press, 2009. - 6 sēj. : il., tab. ; 29 cm. | |
Piezīmes | |
Obligātais studiju kurss PTF studentiem profesionālai studiju programmai "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības" |