Excel
Kursa nosaukums Uzturs un fiziskā slodze
Kursa kods Medi6013
Zinātnes nozare Medicīna (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 8
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 57
Kursa apstiprinājuma datums 12/01/2024
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Kursa mērķis: nodrošināt iespēju studējošajiem apgūt zinātniski pamatotas atziņas uztura jomā saistībā ar veselību veicinošu fizisko slodzi un sportu, veidot analītisku izpratni par informācijas iegūšanas un apstrādāšanas metodēm.
Kursa uzdevumi:
1)nodrošināt ieskatu ķermeņa fizioloģiskajās norisēs saistībā ar fizisko slodzi;
2)padziļināt zināšanas par makroelementu un mikroelementu lomu fiziski aktīva cilvēka fizioloģisko funkciju nodrošināšanā;
3)iepazīstināt ar nozarei aktuālas informācijas vērtēšanas kritērijiem un dot ieteikumus par uzticamas, uz zinātnes atziņām balstītas, informācijas izvēli;
4)iepazīstināt ar aktuālajām sporta uztura tendencēm;
5)sekmēt ar uzturu saistītu problēmu identificēšanu, izveidojot sportistu uztura paradumus;
6)analizēt un sistematizēt potenciālos risinājumus, integrējot tos uztura ieteikumu sagatavošanā.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas:
1)demonstrē sporta uztura zinātnes jomai raksturīgās padziļinātās zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni;
2)izprot sociālo priekšstatu par uzturu, tendencēm un to pamatotību.
Prasmes:
3)patstāvīgi iegūst un apstrādā nozarei specifisku informāciju, strādā ar zinātniskām datu bāzēm;
4)formulē un analītiski apraksta informāciju, problēmas un risinājumus sporta uztura jomā un argumentēti diskutē.
Kompetences:
5)patstāvīgi analizē un pielieto informāciju, lemj par problēmu risinājumiem uztura jomā.
Kursa saturs(kalendārs)
Lekcijas:
1.Ievads studiju kursā. Fizisko slodžu raksturojums. L4
2.Enerģijas ražošana organismā. Enerģijas izmantošana dažāda rakstura fiziskās slodzēs. L4
3.Ogļhidrāti, olbaltumvielas un tauki sportistu uzturā. L4
4.Vitamīni un minerālvielas sportista uzturā. L3, S1
5.Aktuāli jautājumi sporta uztura jomā. L4
6.Sportistu izjautāšana, uztura ieteikumu idejas un gatavo ieteikumu prezentēšana. P3, S4
7.Šķidrums, alkohols. L2
8.Uztura bagātinātāji sportā. To lietošanas pamatotība, ieguvumi un riski. L2
Praktiskie darbi:
1.praktiskais darbs. Sportisti izjautāšana, uztura ieteikumu idejas un gatavo ieteikumu prezentēšana.
Semināri
1.seminārs. Vitamīni un minerālvielas sportistu uzturā.
2.seminārs. Gatavo ieteikumu prezentēšana.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Semināru un praktisko darbu apmeklējums ir obligāts.
Akumulējošais vērtējums (starppārbaudījumi – mutiski, rakstiski, kombinēti):
1)zināšanu pārbaude par uzturvielām – 25%;
2)intervijas jautājumu sagatavošana – 25%;
3)prezentācijas sagatavošana un ieteikumu prezentēšana, līdzdalība semināros un praktiskajos darbos – 25%;
4)noslēguma pārbaudījums – eksāmens (25%).
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Patstāvīgie darbi paredzēti gan nodarbību laikā, gan ārpus tām.
Uzdevumi:
1)patstāvīga zinātniskās literatūras izpēte un analīze;
2)jautājumu sagatavošana sportista uztura paradumu noskaidrošanai (individuāls darbs);
3)uztura ieteikumu izveidošana (grupu darbs);
4)sagatavošanās zināšanu pārbaudei.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Akumulējošais vērtējums (starppārbaudījumi – mutiski, rakstiski, kombinēti):
1)zināšanu pārbaude par uzturvielām – 25%;
2)intervijas jautājumu sagatavošana – 25%;
3)prezentācijas sagatavošana un ieteikumu prezentēšana, līdzdalība semināros un praktiskajos darbos – 25%;
4)noslēguma pārbaudījums – eksāmens (25%).
Obligātā literatūra
1.Rubana, I.M. (2010) Uzturs fiziskā slodzē. RaKa.
2.Belski, R., Forsyth, A., Mantzioris, E. (2019) Exercise and Performance: A Practical guide for Students. Sports Enthusiasts and Professionals. Allen & Unwin.
3.Daries, H. (2012) Nutrition for Sport and Exercise a Practical Guide. John Wiley & Sons.
4.Jeukendrup, A.E., Gleeson, M. (2019) Sport Nutrition. Third edition. Human Kinetics.
Papildliteratūra
1.Lanham-New, S.A. (2011) Sport and Exercise Nutrition. Wiley-Blackwell.
2.Maughan, R.J. (2014) Sports Nutrition. John Wiley & Sons.
3.Rosenbloom, C.A., Coleman, E.J. (2012) Sport Nutrition: A Practice Manual for Professionals. Academy of Nutrition and Dietetics.
4.Spano, M.A., Kruskall, L.J., Thomas, D.T. (2018) Nutrition for Sport, Exercise, and Health. Human Kinetics.
Periodika un citi informācijas avoti
1.American College of Sports Medicine. http://www.acsm.org/
2.American Council on Exercise http://www.acefitness.org/
3.International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism http://journals.humankinetics.com/IJSNEM
4.Journal of the International Society of Sports Nutrition http://www.jissn.com/
5.The Australian Institute of Sport http://www.ausport.gov.au/ais/nutrition
Piezīmes
Obligātais kurss starpaugstskolu maģistra studiju programmas Uzturzinātne maģistrantiem pilna laika studijās.
Kursa autori: Voldemārs Arnis, RSU Rehabilitācijas fakultāte, asociētais profesors; Māra Grundmane, RSU Rehabilitācijas fakultāte, lektore.