Excel
Kursa nosaukums Medicīniskais uzturs akūtu slimību ārstēšanā
Kursa kods Medi6007
Zinātnes nozare Medicīna (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 12
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 12
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 57
Kursa apstiprinājuma datums 12/01/2024
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Kursa mērķis ir izglītot studentus zinātniski pamatota medicīniskā uztura lietošanas pamatprincipos, izmantotās metodēs, ārstnieciskajos līdzekļos akūtu saslimšanu gadījumos.
Kursa uzdevumi:
1)sekmēt studentu izpratni par pacientu barojuma novērtēšanas kritērijiem, ēdināšanas taktiku akūtās medicīniskās situācijās;
2)veicināt izpratni par jaunākajiem zinātnes atzinumiem akūtu stāvokļu etioloģijā, malnutrīcijas mehānismiem, klīniku, ārstēšanas pamatprincipiem,
3)izglītot studentus uztura terapijas praktiskā pielietojumā akūtu saslimšanu ārstēšanā.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas:
1)pacientu izmeklēšanas metodēs, to diagnostikā, uztura terapijas pielietošanas iespējās un kontrindikācijās akūtās medicīniskās situācijās;
2)akūtu patoloģiju diagnostikas iespējās, biežāk lietotajās ārstēšanas metodēs un uztura terapijas paņēmienos.
Prasmes:
3)pazīst biežāk sastopamās akūtās slimības un spēj izvērtēt indikācijas uztura terapijas uzsākšanai;
4)novērtē cilvēka barojumu, izvērtē uztura terapijas rezultātu.
Kompetences:
5)studenti izprot ēdienkartes sastādīšanas principus veselam un slimam cilvēkam atbilstoši viņa vajadzībām un slimības norisei
Kursa saturs(kalendārs)
Lekcijas:
1.Ievads kursa programmā. Uztura terapijas principi akūtu saslimšanu gadījumā. L2, S2
2.Uztura terapija akūtu gremošanas trakta slimību ārstēšanā. L2, S2
3.Uztura terapija akūtu aknu un žultsceļu slimību ārstēšanā. L2, S2
4.Uztura terapija akūtu aizkuņģa dziedzera un endokrīno slimību ārstēšanā. L2, S2
5.Uztura terapija akūtu plaušu un kardiovaskulāro slimību ārstēšanā. L2, S2
6.Uztura terapija neatliekamu onkoloģisku stāvokļu ārstēšanā. L2, S2
7.Uztura terapija akūtu nieru un urīnceļu slimību ārstēšanā. L2, S2
8.Uztura terapija akūtu septisku stāvokļu, traumu, apdegumu gadījumā un postoperatīvās situācijās. L2, S2
Semināri
1.seminārs. Uztura terapijas principi akūtu saslimšanu gadījumā
2.seminārs. Uztura terapija akūtu gremošanas trakta slimību ārstēšanā.
3.seminārs. Uztura terapija akūtu aknu un žultsceļu slimību ārstēšanā.
4.seminārs. Uztura terapija akūtu aizkuņģa dziedzera un endokrīno slimību ārstēšanā.
5.seminārs. Uztura terapija akūtu plaušu un kardiovaskulāro slimību ārstēšanā.
6.seminārs. Uztura terapija neatliekamu onkoloģisku stāvokļu ārstēšanā.
7.seminārs. Uztura terapija akūtu nieru un urīnceļu slimību ārstēšanā. 8.seminārs. Uztura terapija akūtu septisku stāvokļu, traumu, apdegumu gadījumā un postoperatīvās situācijās.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Lekciju, semināru apmeklējums ir obligāts. Kursu noslēdzot, ir paredzēts eksāmens. Eksāmens ir rakstisks. Aktīva dalība semināros un sekmīgi nokārtots rakstītais eksāmens.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Studējošo pastāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām un gala pārbaudījumam, studēt ar tēmām saistītu literatūru.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Studiju kursa gala atzīmi veido:
1)aktivitāte semināros – 40%;
2)lekciju apmeklējums – 20%;
3)eksāmens – 40%.
Obligātā literatūra
1.Harrison's Principles of Internal Medicine (2016). 19th ed, McGraw-Hill Education.
2.Feldman, M, Friedman, S. L., Sleisenger, M H. (2016) Gastrointestinal and Liver Disease. Saunders.
3.Springs, D.C., Chaiben, J.P. (2008) Acute Medicine: A Practical Guide to the Management of Medical Emergencies. John Wiley & Sons.
4.Kumar & Clark’s Clinical Medicine (2016). 9th ed.
Papildliteratūra
1.Emmanuel, A, Inns, S. (2017) Lecture Notes: Gastroenterology and Hepatology. Wiley& Sons.
2.Lomer, M. (2014) Advanced Nutrition and Dietetics in Gastroenterology. John Wiley & Sons.
3.Matarese, L.E., Mullin, GE.G. (2015) The Health Professional's Guide to Gastrointestinal Nutrition. American Dietetic Association.
4.Mobbs, C.W., Yen, K., Hof, P.R. (2007) Mechanisms of Dietary Restriction in Aging and Disease. Karger.
Periodika un citi informācijas avoti
1.www.gastrosource.com
2.www.studentconsult.com
3.www.uptodate.com
4.https://nutritionfacts.org
5.www.espen.org/education/espen-guidelines
Piezīmes
Kopīgā maģistra studiju programma Uzturzinātne Kursa autors - LU Medicīnas fakultātes asociētais profesors Aldis Puķītis.