Excel
Kursa nosaukums Uzturs imūndeficītu un ģenētisku traucējumu profilaksē un ārstēšanā
Kursa kods Medi6005
Zinātnes nozare Medicīna (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 12
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 12
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 57
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Kursa mērķis ir nodrošināt iespējas studentiem gūt zināšanas par cilvēka organisma imūno sistēmu, tās uzbūvi, komponentiem un svarīgākām funkcijām, imunoloģisko traucējumu diagnostikas iespējām, klīniskām pazīmēm un to laboratoriskās izmeklēšanas iespējām, kā arī par dažādu uztura komponentu nepietiekamību, piemēram, olbaltumvielu, vitamīnu, minerālviela u.c. ietekmi uz dažādām imūnās sistēmas funkcijām.
Kursa uzdevumi:
1)sekmēt zināšanu apguvi par imūnsistēmu, tās nozīmi un sasaisti ar uzturu, tā nepietiekamību, ietekmi uz imunitāti;
2)veicināt priekšstatu par uztura nozīmi imūno traucējumu profilaksē un ārstēšanā pacientiem ar imūndeficītu;
3)iepazīstināt ar ģenētisko faktoru un uztura mijiedarbības ietekmi hronisko slimību izcelsmē.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas:
1)izprot imunitātes nozīmi slimību patoģenēzē, uztura komponentu ietekmi kompleksajā terapijas shēmā.
Prasmes:
2)orientējas imūnās sistēmas komponentos, nosaka ietekmes iespējas ar uzturu.
Kompetences:
3)izvērtē imūnās sistēmas spējas katram indivīdam, uztura komponentu izmantošanu kopējā ārstēšanas shēmā.
Kursa saturs(kalendārs)
Lekcijas:
1.Organisma imūnās sistēmas uzbūve un funkcijas. L4 S2
2.Imūndeficīti, to iemesli, ieskaitot uztura komponentu izraisītie, pazīmes, diagnostika. L2 S6
3.Imūnatbildes novērtēšanas iespējas. S2
4.Uztura loma bērnu nobriešanas imūndeficīta profilaksē un ārstēšanā. Mātes piena imunoloģija. S2
5.Proteīnu enerģijas malnutrīcijas izraisīts imūndeficīts. Malnutrīcija un imūndeficīts veciem cilvēkiem. S4
6.Ogļhidrātu un taukvielu nozīme normālā imunitātes funkcijā. Aptaukošanās un pārmērīgās ogļhidrātu uzņemšanas ietekme uz
imūno funkciju. S2
7.Svarīgāko uztura minerālvielu (Fe, Zn, Cu, Se) deficītu izraisītie imunoloģiskie traucējumi. S4
8.Vitamīnu deficīta imunoloģiskie aspekti. S2
9.Uzturs autoimūno slimību imūnmodulācijā. S2
Semināri
1.seminārs. Organisma imūnās sistēmas uzbūve un funkcijas
2.seminārs. Imūndeficīti, to iemesli, pazīmes, diagnostika.
3.seminārs. Imūnatbildes novērtēšanas iespējas.
4.seminārs. Mātes piena imunoloģija.
5.seminārs. Malnutrīcija un imūndeficīts veciem cilvēkiem.
6.seminārs. Aptaukošanās un pārmērīgās ogļhidrātu uzņemšanas ietekme uz
imūno funkciju.
7.seminārs. Uztura minerālvielu deficītu izraisītie imunoloģiskie traucējumi.
8.seminārs. Vitamīnu deficīta imunoloģiskie aspekti.
9.seminārs. Uzturs autoimūno slimību imūnmodulācijā.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Lekciju un semināru apmeklējums ir obligāts. Studentu sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido: sekmīgi nokārtoti 2 starppārbaudījumi; mutiska prezentācija par kādas uztura komponentes ietekmi uz cilvēka imūnsistēmu, kursa noslēguma pārbaudījums - rakstisks eksāmens.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Studējošo pastāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām un starppārbaudījumam (kontroldarbs), gala pārbaudījumam, studēt ar tēmām saistītu literatūru.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Studiju kursa gala atzīmi veido:
1)starppārbaudījumi – 30%;
2)izvēlētās tēmas prezentācija - 30%;
3)rakstisks eksāmens – 40%.
Obligātā literatūra
1.Klīniskā imunoloģija (2012) Prof. A.Lejnieka redakcijā. Rīga, Medicīnas apgāds.
2.Chapel, H., Haeney, M., Mishach, S. (2006) Essentials of clinical immunology. 5th edit. Willey-Blacwell.
3.Immunology (2006). Edit. D.Male, J.Brostoff, D.Roth, I.Roitt. 7th edition. Mosby.
4.Nutrient Modulation of the Immune Response (1993). Edit. S. Cunningham-Rundles. CRC Press.
5.The Genetic Basis of Common disease (2002). Edit. R.A. King, A.G. Rotter. 2nd ed. Oxford University press, 2002.
6.Diet and human Immune Function (2004) Edit. D.A. Hydhes, L.G. Darlington, A. Bendich. Springer.
7.Fuhrman, J. (2011) Super Immunity. The Essential Nutrition Guide for Boosting Your Body's Defenses to Live Longer, Stronger, and Disease Free. Harper Collins Publisher.
8.Immunonutrition. Interactions of Diet, Genetics and Inflammation (2014) Edit. B.B. Aggarwal, D. Heber. CRC Press.
Papildliteratūra
1.Handbook of Nutrition and Immunity (2004) Edit. M.E. Gershwin, P. Nestel, K. Keen. Springer.
2.Nutrition and immunology (2011) Edit. E.Gerswin, J.B. German, L.C. Keen. Human Press.
3.Fuhrman, J. (2011) Super immunity audio books. Harper Colins Publisher.
Periodika un citi informācijas avoti
1.European Journal of Clinical Nutrition
2.American Journal of Clinical Nutrition
3.Journal of Clinical Nutrition
4.The New England Journal of Medicine, http://content.nejm.org/
Piezīmes
Kopīgā maģistra studiju programma Uzturzinātne