Excel
Kursa nosaukums Medicīniskais uzturs hronisko slimību ārstēšanā
Kursa kods Medi6004
Zinātnes nozare Medicīna (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 6
Kopējais stundu skaits kursā 162
Lekciju stundu skaits 28
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 20
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 114
Kursa apstiprinājuma datums 12/01/2024
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kursa mērķis ir iepazīstināt studentus ar medicīniskā uztura ārstēšanas metodēm klīnikā hronisku slimību gadījumos.
Kursa uzdevumi:
1)izglītot jaunākajās zinātnes atzinās par hronisko slimību etioloģiju un slimību rašanās mehānismu,
2)iepazīt hronisko slimību ārstēšanas pamatprincipus,
3)apgūt prasmi modificēt medicīnisko uzturu hronisko slimību slimniekiem.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas:
1)izprot biežāk novērojamās hroniskās slimības un šo slimību patofizioloģisko algoritmu;
2)orientējas galvenajos klīniskajos simptomos un vispārējos ārstēšanas principos.
Prasmes:
3)pilnveidot medicīnisko uzturu hronisko slimību pacientiem.
Kompetences:
4)piemērot uztura terapiju hronisko slimību gadījumā.
Kursa saturs(kalendārs)
Lekcijas:
1.Aterosklerozes patoģenēze. Aterosklerotiskās slimības un to manifestācija. L2
2.Kardiovaskulārā prevencija. Lipīdu vielmaiņa, dislipidēmijas un to terapija. L2
3.Uztura ietekme uz kardiovaskulāro slimību attīstīšanos. L4 S2
4.Pārtikas alerģija, nozīmīgākie pārtikas alergēni, alerģijas klīniskās izpausmes, diagnostika un ārstēšanas principi. L4
5.Hroniskas augšējās gremošanas sistēmas slimības, to uztura terapija. L2 S2
6.Hroniskas apakšējās gremošanas sistēmas slimības, to uztura terapija. L2 S2
7.Hroniskas aknu, žultspūšļa, aizkuņģa dziedzera slimības, to uztura terapija. L2 S2
8.Nieru slimības. Glomerulopātijas un tubulointersticiāli nefrīti. Nieru mazspēja. Medicīniskais uzturs. L2 S4
9.Onkoloģiskās slimības – etioloģija, diagnostika, ārstēšanas iespējas. Kaheksija. Anoreksija. Medicīniskais uzturs. L2 S2
10.Anēmijas. Medicīniskais uzturs. L2 S2
11.Reimatiskās slimības. Medicīniskais uzturs. L2 S2
12.Endokrīnās slimības. Svara regulācija. Medicīniskais uzturs. L2 S2
13.Cukura diabēts. Tipi. Ārstēšanas pamatprincipi. Medicīniskais uzturs. Pacientu apmācības skola. L2 S2
14.Hipoglikēmijas (dažādas ģenēzes). Medicīniskais uzturs. L2 S2
15.Liekais svars un aptaukošanās. L2 S2
16.Metabolais sindroms klīniskajā praksē. L2 S2
Semināri
1.seminārs. Uztura ietekme uz kardiovaskulāro slimību attīstību.
2.seminārs. Pārtikas alerģija, diagnostika un ārstēšanas principi.
3.seminārs. Hroniskas augšējās gremošanas sistēmas slimības, to uztura terapija.
4.seminārs. Hroniskas apakšējās gremošanas sistēmas slimības, to uztura terapija.
5.seminārs. Nieru slimības. Medicīniskais uzturs.
6.seminārs. Medicīniskais uzturs onkoloģiskās slimību gadījumā.
7.seminārs. Medicīniskais uzturs anēmijas gadījumā.
8.seminārs. Medicīniskais uzturs reimatisko slimību gadījumā.
9.seminārs. Endokrīnās slimības. Svara regulācija.
10.seminārs. Cukura diabēts. Ārstēšanas pamatprincipi.
11.seminārs. Hipoglikēmijas. Medicīniskais uzturs.
12.seminārs. Metabolais sindroms klīniskajā praksē.
13.seminārs. Metabolais sindroms klīniskajā praksē.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Lekciju apmeklējums ir obligāts. Studentu sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido: aktīva dalība semināros (50%), sekmīgi nokārtots noslēguma pārbaudījums - eksāmens (50%).
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Studējošo pastāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām un gala pārbaudījumam, studēt ar tēmām saistītu literatūru.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Studiju kursa gala atzīmi veido:
1)aktivitāte semināros – 50%;
2)rakstiskais eksāmens – 50%.
Obligātā literatūra
1.Mahan, L. K., Escott-Stump, S. (2004) Krause's food, nutrition, & diet therapy. 11th ed. Saunders.
2.Morgan, M., L. (1998) Fundamentals of clinical nutrition. Mosby, 1998.
3.Shils, M., E. (1994) Modern nutrition in health and disease. 8th ed. Williams & Wilkins.
Papildliteratūra
1.Grodner, M., De Young, S, Longs, S. (2003) Foundations and Clinical Application of Nutrition: A Nursing Approach. Elsevier Health Sciences.
2.Peikin, S.R. (1999). Gastrointestinal Health. Harper Collins books. 3.Rolfes, S., Whitney, E., Pinna, K. (2009) Understanding Normal and Clinical Nutrition. 8th edit. Cengage Learning.
Periodika un citi informācijas avoti
1.www.gastrosource.com
2.European Journal of Clinical Nutrition
3.American Journal of Clinical Nutrition
4.Journal of Clinical Nutrition
5.CMEonDiabetes.com
Piezīmes
Kopīgā maģistra studiju programma Uzturzinātne Kursa autore - Dr. Kristīne Geldnere