Excel
Kursa nosaukums Uzturs gados veciem cilvēkiem
Kursa kods Medi5013
Zinātnes nozare Medicīna (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 12
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 12
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 57
Kursa apstiprinājuma datums 12/01/2024
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Priekšzināšanas
Biol5009, Cilvēka bioķīmija un molekulārā bioloģija
Biol5010, Fizioloģisko funkciju regulācija cilvēka organismā
Medi5002, Uzturpolitika un uzturzinātne
Kursa anotācija
Kursa mērķis: nodrošināt iespējas maģistrantiem apgūt zināšanas par izmaiņām cilvēka organismā, novecojot; par uztura ietekmi uz vecāku cilvēku (geriatriskais vecums - 65 gadi) veselības stāvokli; par slimību, fizisko aktivitāšu un uztura saistību.
Kursa uzdevumi:
1)sniegt zināšanas par biežākām ar uzturu saistītām problēmām veciem cilvēkiem: par enerģijas - olbaltumvielu nepietiekamību; ar vitamīnu un minerālu deficītu saistītu organisma stāvokli, par slimībām, kuru patoģenēzē, kā arī terapijā nozīme ir uzturam – ateroskleroze, osteoporoze, adipozitāte, aizcietējumi;
2)sniegt zināšanas par uztura nozīmi hronisku slimību gadījumos, kā arī par sociāli - ekonomiskiem aspektiem, aprūpes īpatnībām u.c.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas:
1)izprot ar novecošanos saistītās izmaiņas cilvēka organismā;
2)novērtē ar uzturu saistītos dažādos aspektus vecu cilvēku aprūpē (pievēršot uzmanību ekonomiskiem, sociāliem, medicīniskiem jautājumiem).
Prasmes:
3)prot novērtēt un noteikt ar nepietiekošu uzturu saistītas problēmas gados veciem cilvēkiem, izmantojot tam paredzētos vērtēšanas instrumentus.
Kompetences:
4)iegūtās zināšanas prot izmantot savu aprūpē esošo pacientu vai klientu uztura ieteikumu veidošanā un konsultēšanā uztura jautājumos;
5)iegūtās zināšanas dod iespēju iesaistīties multidisciplināros zinātniskos pētījumos, lai pētītu gados vecu cilvēku uztura jautājumus.
Kursa saturs(kalendārs)
Lekcijas:
1.Ar novecošanos saistītās izmaiņas cilvēka organismā. L2
2.Uztura īpatnības veciem cilvēkiem, to noteicošie faktori. L2, S2
3.Ar vecumu saistītu hronisku slimību un uztura mijiedarbība. L2, S2
4.Ar nepietiekošu uzturu saistītās problēmas veciem cilvēkiem, to iemesli. Enerģijas – olbaltumvielu nepietiekamība. Novērtēšanas instrumenti. L2, S2
5.Ar vitamīnu un minerālvielu nepietiekamību saistītie stāvokļi. L2
6.Osteoporoze. Kalcija un D vitamīna loma slimības patoģenēzē un terapijā. L2
7.Hronisks aizcietējums. L2
8.Dislipidēmija. Ateroskleroze. L2, S2
9.Farmakoterapija un uzturs. L2
Semināri:
1.seminārs. Uztura īpatnības veciem cilvēkiem, to noteicošie faktori.
2.seminārs. Ar vecumu saistītu hronisku slimību un uztura mijiedarbība.
3.seminārs. Enerģijas – olbaltumvielu nepietiekamība. Novērtēšanas instrumenti.
4.seminārs. Dislipidēmija. Ateroskleroze.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Semināru apmeklējums ir obligāti, sekmīgi izstrādāts referāts un noslēguma pārbaudījums.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām; sagatavots referāts par kursa saturā ietvertajām tēmām; sastādīta dienas ēdienkarte gados veciem cilvēkiem atbilstoši veselības stāvokli.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1)referāts - 50%;
2)rakstiskais eksāmens – tests 50%.
Obligātā literatūra
1.Zariņš, Z., Neimane, L., Bodnieks, E. (2018) Uztura mācība. 7. papild. izdevums, LU Akadēmiskais apgāds.
2.Molecular basis of nutrition and aging. (2016) Edit. M.Malavolta, E. Mocchegiani. Elsevier Academic Press.
3.Principles of geriatric medicine & gerontology (2003) 5th edit. Edit. W.R. Hazzard, J.P. Blass, J.B. Halter, J.G. Ouslander, M. E. Tinetti. McGraw-Hill Companies.
4.Merck Manual of Geriatrics. 3rd edit. Edit. R.Berkow, M.H.Beers. Merk.
Papildliteratūra
1.Zariņš, Z., Neimane, L. Bodnieks, E. (2015) Uztura mācība. LU Akadēmiskais apgāds.
2.Skutelis, A., Bārene, I. (2013) Zāļu un uztura mijiedarbība un blaknes. Medicīnas apgāds.
3.Handbook of Nutrition and Food (2013) Edited by C.D. Berdanier, J.T. Dwyer, D.Heber. Third edition. CRC Press.
4.Handbook of Obesity Treatment (2019). Second Edition. Edit. T.A. Wadden, G.A. Bray. Guilford Press.
5.Ziegler, E.E., Filer, L.J. (1996) Present knowledge in nutrition. ILSI Press.
6.Lutz, C., Przytulski, K.R. (1994) Nutrition and diet therapy.
7.Shils, M.E., Olson, J.A. (1994) Modern nutrition in health and disease. Lea & Febiger.
Periodika un citi informācijas avoti
1.The British Journal of Nutrition
2.Food and Nutrition bulletin
3.European Journal of Nutrition
Piezīmes
Priekšmets iekļauts starpaugstskolu maģistra studiju programmas Uzturzinātne obligātajā daļā 2.semestrī.