Kursa nosaukums | Uzturmācība |
Kursa kods | Medi2006 |
Zinātnes nozare | Veselības un sporta zinātne |
Zinātnes apakšnozare | Uzturzinātne |
Kredītpunkti (ECTS) | 7.5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 202.5 |
Lekciju stundu skaits | 32 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 48 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 120 |
Kursa apstiprinājuma datums | 12/10/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., prof. Ilze Beitāne Dr. habil. sc. ing., Imants Atis Skrupskis |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studenti iegūst tās zināšanas uzturmācības jomā, kas nepieciešamas topošajiem uzņēmumu vadītājiem, lai izprastu Latvijas un pasaules uztura problēmas. Veicot praktiskos darbus tiek attīstīta prasme sastādīt kompleksās ēdienkartes un specifisko produktu receptūras. Kā lekcijās, tā arī praktiskajos darbos tiek veidota studentu attieksme pret pareizu uzturu un tā lomu sabiedrībā. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Zināšanas – studenti gūst padziļinātas zināšanas par uzturu, uzturlīdzekļu sastāvu un iedalījumu.
Prasmes – studenti prot praktiski izpētīt, analizēt un izmantot informāciju par uzturlīdzekļiem; tiek attīstīta prasme iekļaut ēdienkartēs produktus ar bioloģiski aktīvām vielām. Kompetence – rezultātā students ir kompetents uzturmācības teorētiskajos un praktiskajos aspektos, kas saistīti ar iedzīvotāju veselības un darbaspēju nodrošināšanu. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Studiju kurss, tā saistība ar citiem kursiem. Ievads.
2 Uztura fizioloģijas priekšmeta vēsture un attīstība. Tā pašreizējā vieta pasaulē un Latvijā 3 Orgānu sistēmas; 4 Olbaltumvielas un to nozīme uzturā. 5 Tauki un to nozīme uzturā. 6 Ogļhidrāti un to nozīme. 7 Atsevišķu iedzīvotāju grupu uzturs 8 Ārstnieciskā uztura pamati 9 Pārtikas produktu prečzinības nozīme, uzdevumi un saistība ar citām pārtikas rūpniecības nozarēm; 10 Augu valsts produkti 11 Dzīvnieku valsts produkti 12 Konditorejas izstrādājumi. 13 Garšvielas un palīgmateriāli ēdienu garšas uzlabošanai. 14 Garšas preces – alkaloīdus saturošās, etilspirtu saturošās preces, bezalkoholiskie dzērieni 15 Uztura tauki; 16 Pārtikas produktu ķīmiskais sastāvs. Kvalitātes noteikšana un uzglabāšanas zinātniskie pamati. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jābūt uzrakstītiem kontroldarbiem, izpildītiem praktiskajiem darbiem | |
Obligātā literatūra | |
1. Brūvere L. Pārtikas produktu prečzinība (I daļa). Rīga: Biznesa augstskola Turība, 2006. 268 lpp.
2. Brūvere L. Pārtikas produktu prečzinība (II daļa). Rīga: Biznesa augstskola Turība, 2001. 255 lpp. 3. Rozenbergs V. Uztura mācība. – Jelgava: LLU, 2008. 136 lpp. 4. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība 5., pārstrād. un papild. izd. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, c2009 464 lpp. ; 28 cm. ISBN 9789984450742 |
|
Papildliteratūra | |
1. Čakste I. Vispārīgā ķīmija: mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2008. 66 lpp.
2. Rozenbergs V. Ēšanas traucējumi.-Jelgava, 2003. 58 lpp. 3. Skrupskis I. Racionāls uzturs. Lekcija. Jelgava: LLU, 2002. 23 lpp. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Veselība: populārzinātnisks žurnāls ģimenei. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-804X. 2. Good food. 1 (1989)- London : BBC Worldwide Publishing, 1989- sēj. : il. ISSN 0957-588X. | |
Piezīmes | |
Studiju kurss iekļauts studiju programmas Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības obligātajā daļā |