Excel
Kursa nosaukums Dzīvnieku ēdināšanas bioķīmiskie un fizioloģiskie aspekti
Kursa kods LauZ5037
Zinātnes nozare Dzīvnieku un piena lopkopības zinātne
Zinātnes apakšnozare Lopkopība
Kredītpunkti (ECTS) 4.5
Kopējais stundu skaits kursā 121.5
Lekciju stundu skaits 24
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 24
Kursa apstiprinājuma datums 26/04/2011
Atbildīgā struktūrvienība Dzīvnieku zinātņu institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. agr., asoc. prof. Lilija Degola

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Barības līdzekļu raksturojums pēc to ķīmiskā , fiziskā un fermentatīvā sastāva. Šo raksturlielumu ietekme uz bioķīmiskiem un fizioloģiskiem preocesiem gremošanas traktā un vielu maiņas norisēm. Ēdināšanas nepilnību radītie vielu maiņas traucējumi, to radītās alimentārās slimības. to profilakse, ārstēšana.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Studenti iegūs zināšanas par barības līdzekļu bioķīmiskiem un fizioloģiskiem procesiem dzīvnieku gremošanas traktā un to ietekmi uz vielu maiņu organismā. Viņi iegūs prasmi novērst ar dzīvnieku ēdināšanu saistītās problēmas. Studenti būs kompetenti izskaidrot ar dzīvnieku ēdināšanu saistītos vielu maiņas traucējumus.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Barības vielu klasifikācija pēc ķīmiskā sastāva.
2 Barība un dzīvnieks.
3 Gremošana un absorbcija.
4 Metaboliskie ceļi.
5 Enerģija un tās pārvērtības bioloģiskajās sistēmās.
6 Ogļhidrātu fermentācija spureklī un vielmaiņa.
7 Vielmaiņas traucējumu vai nepilnību radītās vielu maiņas slimības.
8 Proteīns, tā noārdīšanās spureklī un vielmaiņa.
9 Ar proteīnu saistītie vielmaiņas traucējumi.
10 Tauki, to vielmaiņa.
11 Vielmaiņas traucējumu izraisītās parādības
12 Minerālvielu maiņa
13 Alimentārās slimības.
14 Vielmaiņas traucējumi barības vielu trūkuma dēļ.
15 Toksiskās vielas 16 Pārrunas par studiju kursā apskatītajiem jautājumiem.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Patstāvīgais darbs- literatūras konspekts, semināru un praktisko darbu ieskaite, nokārtots eksāmens.
Obligātā literatūra
1. Stuart J.Baum. 1985. Introduction to Organic and Biological Chemistry. The Macmillan Company, Collier - Macmillan Limited, Londond. 463 pp.
2. John Webster. 1992. 2nd ed. Undersstanding the Dairy Cow.BSP Profesional Books. Oxford-Lobndon-Edinburg.357 pp.
3. Menno Thomas. 1998. Physical quality of pelleted feed. Wageningen. Agricultural University, The Netherlands.263 pp. 4. Osītis U. 1998. Barības līdzekļu novērtēšana atgremotāju ēdināšanā. LLKC. Jelgava. 100 lpp.
Papildliteratūra
1. Stuart J. Baum. Introduction to Organic and Biological Chemistry. The Macmillan Company, Collier-Macmillan Limited, London. 1985.
Periodika un citi informācijas avoti
1. LLU Raksti Latvijas Lauksaimniecības universitātes Raksti. Latvijas Lauksaimniecības universitāte. ISSN 1407-4427.
2. Agronomijas vēstis Agronomijas Vēstis: zinātnisko rakstu krājums. Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmija, Latvijas Lauksaimniecības Universitāte, Lauksaimniecības fakultāte. ISBN 9984555895(5). ISSN 1691-3485. 3. Jornal of Animal Science Published by American Society of Animal Science. ISSN (printed): 0021-8812. ISSN (electronic): 1525-3163.
Piezīmes
Lauksaimniecības fakultātes Maģistra studiju programmas "Lauksaimniecība" studiju kurss (A daļa). Obligāts akadēmiskās un profesionālās studiju programmas maģistrantiem apakšprogrammā Lopkopība.