Kursa nosaukums | Lopkopības izcelsmes izejvielas |
Kursa kods | LauZ4257 |
Zinātnes nozare | Vides inženierija un enerģētika |
Zinātnes apakšnozare | Lauksaimniecības inženierzinātne |
Kredītpunkti (ECTS) | 4.5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 121.5 |
Lekciju stundu skaits | 24 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 24 |
Kursa apstiprinājuma datums | 14/02/2017 |
Atbildīgā struktūrvienība | Inženiertehnikas un enerģētikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., prof. (Emeritus) Juris Priekulis |
|
Priekšzināšanas | |
Ķīmi1001, Ķīmija |
|
Kursa anotācija | |
Studiju mērķis ir iepazīstināt studentus ar Latvijā nozīmīgāko lopkopības izcelsmes pārtikas izejvielu ražošanas tehnoloģiju, analizējot faktorus, kuri formē šo produktu kvalitāti. iepazīstināt ar lopkopības produktu: piena, gaļas olu pirmapstrādi, kā arī to kvalitātes vērtēšanu ražošanas stadijā. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
• Zināšanas par piena gaļas un olu ražošanas tehnoloģiskiem procesiem, kā arī šo produktu kvalitātes nodrošināšanu, lietojot mūsdienīgas darba metodes.
• Prasmes pārzināt pārtikas izejvielu ražošanas procesus, kā arī novērtēt to norisi un apstākļus, pie kuriem var sasniegt augstus darba rezultātus. • Kompetence - tiek iegūtas zināšanas un prasmes, kuras nepieciešamas pārtikas uzņēmumu inženieriem, rūpējoties par ražošanastehnoloģiskā procesa pilnveidi un saražotās produkcijas kvalitātes nodtošināšanu. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Lopkopības nozīme un stāvoklis Latvijā. Normatīvie akti, kuri saistīti ar lopkopību.
2 Lauksaimniecības dzīvnieki: to izcelšanās, selekcija, šķirnes, pavairošana, bioloģiskie cikli. 3 Lopbarība, tās iedalījums, raksturojums, ķīmiskais sastāvs un novērtēšana. Mājdzīvnieku ēdināšanas normas. 4 Raksturīgākie liellopu, cūku un mājputnu turēšanas veidi. Lab.darbs: Teļu automatizētie ēdinašanas stendi. 5 Laboratorijas darbs: Cūku un mājputnu ēdināšanas iekārtas. 6 Laboratorijas darbs: Mājdzīvnieku ūdensapgādes iekārtas. 7 Kontroldarbs. Laboratorijas darbs: Govju slaukšanas aparēti. 8 Piena ražošanas tehnoloģija. 9 Piena pirmapstrādes tehnoloģija 10 Liellopu gaļas un cūkgaļas ražošanas tehnoloģija 11 Mājputnu produkcijas ražošanas tehnoloģija 12 Piena, gaļas un olu kvalitāte, tās novērtējums. 13 Laboratorijas darbs: Govju slaukšanas iekārtas ar piena vadu. 14 Laboratorijas darbs: Izslauktā piena uzskaite un piena parauga noņemšana. 15 Laboratorijas darbs: Stenda tipa slaukšanas ierkārtas. 16 Laboratorijas darbs: Piena dzesētāji un aukstuma mašīnas. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Ieskaiti ar atzīmi var saņemt pēc lekciju kursa noklaušīšanās, laboratorijas darbu izstrādāšanas un abu kontroldarbu sekmīgas uzrakstīšanas. | |
Obligātā literatūra | |
1. Moderna piena ražošanas ferma: tehnoloģija, tehnika, apsaimniekošana. J.Priekuļa red. Jelgava: LLU, 2013. 240 lpp.
2. Piena lopkopība. Rokasgrāmata. A.Jemeļjanova red. Sigulda: Jumi, 2001. 191 lpp. 3. Priekulis J. Lopkopības mehanizācija.Jelgava: LLU, 2008. 355 lpp. 4. Gaļas šķirnes liellopu nozares attīstība Latvijā. E. Matisāns, J. Uzuleņš u.c. Rīga: LLU Ulbrokas zinātnes centrs, 2001. 211 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Ilsters A. Aprīkojums un izmaksas cūkkopībā. Rīga: LLU Ulbrokas zinātnes centrs, 2001. 171 lpp.
2. Liellopu un cūku mītnes: tehnoloģija un aprīkošana. J.Priekuļa red. Rīga: Poligrāfists, 2003. 198 lpp. 3. Labas higiēnas prakses vadlīnijas gaļas produktu ražošanā [tiešsaiste] [skatīts 03.03.2017.]. Pieejams: https://www.zm.gov.lv/public/files/CMS_Static_Page_Doc/00/00/00/20/01/vadl_20.pdf |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Žurnāls "Agro Tops" ISSN 1407-5164 2. "Saimnieks.LV" ISSN 1691-1598 | |
Piezīmes | |
Obligāts kurss Tehniskās fakultātes akadēmiskās bakalaura studiju programmas Lauksaimniecības inženierzinātne apakšprogrammai "Pārtikas iekārtas" |