Kursa nosaukums | Tehnoloģijas un iekārtas |
Kursa kods | LauZ4235 |
Zinātnes nozare | Vides inženierija un enerģētika |
Zinātnes apakšnozare | Lauksaimniecības inženierzinātne |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Lekciju stundu skaits | 24 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 8 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 49 |
Kursa apstiprinājuma datums | 12/10/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., doc. Elīna Sturmoviča |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Gaļas un piena produktu ražošanas tehnoloģija un tehnoloģiskās iekārtas. Miltu un maizes rūpniecības tehnoloģija un tehnoloģiskās iekārtas. Augļu un dārzeņu pārstrādes tehnoloģija un iekārtas. Cukura un rūgšanas rūpniecība, tās produkcijas ražošanas tehnoloģija un iekārtas. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Pēc kursa studijām studentam būs:
•zināšanas; pārtikas produktu ražošanas tehnoloģijas un tehnoloģiskās iekārtas; •prasmes; inovatīvu tehnoloģiju ieviešana, veikt pārtikas iekārtu aprēķinus, izvēloties atbilstošas pārtikas iekārtas; •kompetence; vadīšana pārtikas uzņēmumos, pamatot pārtikas iekārtu darba režīmu izvēli, izskaidrot darba drošības un ekspluatācijas prasības. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Augļu un ogu sulu ieguve.
2 Dārzeņu skābēšana, kaltēšana un saldēšana. 3 Cukura ražošanas izejvielas, to raksturojums. Cukurfabriku iekārtu klasifikācija. 4 Pārbaudes darbs. 5 Rauga ražošana, tehnoloģiskā shēma. 6 Alus ražošanas līnijas. 7 Spirta ražošanas līnijas. 8 Degvīna un liķieru ražošana. 9 Pārbaudes darbs. 10 Ievadlekcija kursa projekta izstrādē – iekārtu izvēles pamatprincipi. 11 Tehnoloģisko shēmu veidošana konkrēta produkta ražošanai. 12 Shēmā ietilpstošo iekārtu izvēle, Iekārtu skaita aprēķins, to darba laika aprēķins. 13 Iekārtu darbināšanas resursu aprēķins, grafiku veidošana. 14 Iekārtu noslogojuma grafika veidošana. 15 Ražotnes plāna veidošana ar uzrādītu iekārtu izvietojumu. 16 Apkopojums un izvērtējums. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jābūt izstrādātiem un aizstāvētiem laboratorijas darbiem, sekmīgi uzrakstītiem visiem kontroldarbiem. Kurss noslēdzas ar eksāmenu. | |
Obligātā literatūra | |
1. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. Aut. kol. L. Dukaļska, R. Galoburda, E.Sturmoviča u. c. LLU, PTF, 2000. 512. lpp.
2. Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2002. 247 lpp. 3. Бутковский В.А. Современная техника и технология производства муки. Санкт-Петербург: Техническая книга. 2006. 4. Илюхин В.В., Тамбовцев И.М. Монтаж, наладка, диагностика, ремонт и сервис оборудования предприятий мясной промышленности. Москва: ГИОРД, 2005. |
|
Papildliteratūra | |
1. Čekstere J. Mūsu maize: maizes cepšanas tradīcijas Latvijā. Rīga. Mc Ābols, 2004. 127 lpp. 2. Lasmane I. Piens un tā pārstrāde. Ozolnieki. LLKIAC, 2000. 93 lpp. | |
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Journal of Dairy Science ISSN 1525 – 3198, 1995 – 2003 | |
Piezīmes | |
Obligāts Tehniskās fakultātes akadēmiskai studiju programmai "Pārtikas rūpniecības iekārtas" |