Kursa nosaukums | Pārtikas organiskā ķīmija |
Kursa kods | Ķīmi2018 |
Zinātnes nozare | Ķīmija |
Zinātnes apakšnozare | Organiskā ķīmija |
Kredītpunkti (ECTS) | 6 |
Kopējais stundu skaits kursā | 162 |
Lekciju stundu skaits | 32 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 32 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 98 |
Kursa apstiprinājuma datums | 30/03/2021 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr.chem., prof. (Emeritus) Viesturs Kreicbergs |
|
Priekšzināšanas | |
Ķīmi2020, Neorganiskā un analītiskā ķīmija |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kursa mērķis ir apgūt zināšanas par savienojumiem ar funkcionālajām grupām – spirtu, fenolu, aldehīdu, ketonu, amīnu, karbonskābju, hidroksiskābju, un aminoskābju uzbūvi un ķīmiskajām īpašībām. Raksturot pārtikas produktu pamatkomponentus – proteīnus, ogļhidrātus un lipīdus, kā arī nukleīnskābes un heterocikliskos savienojumus. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Pēc kursa studijām studentam būs:
padziļinātas zināšanas par organisko savienojumu un dabas vielu - lipīdu, ogļhidrātu, nukleīnskābju, proteīnu uzbūvi un īpašībām – kontroldarbi. prasmes pārbaudīt organisko savienojumu, lipīdu un ogļhidrātu īpašības - laboratorijas darbi. kompetence – spēja patstāvīgi iegūtās zināšanas un prasmes izmantot skaidrojot laboratorijas darbu rezultātus. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1. Ievads organiskajā ķīmijā. Ogļūdeņražu uzbūve un īpašības 1., 2 lekcija (2h). Ievads laboratorijas darbos. Mājas darbs – risināt 1. kontroldarba uzdevumus (2h).
2. Hidroksilgrupu saturoši savienojumi - 3., 4. lekcija (2h). Ogļūdeņraži – 1. kontroldarbs. Spirtu un fenolu īpašības – 1. laboratorijas darbs (2h). 3. Karbonilgrupu un aminogrupu saturoši savienojumi – 5., 6. lekcija (2h). Aldehīdu un amīnu īpašības – 2. laboratorijas darbs. Mājas darbs – risināt 2. kontroldarba uzdevumus (2h). 4. Karbonskābes un esteri – 7., 8. lekcija (2h). Hidroksilgrupu, karbonilgrupu un aminogrupu saturoši savienojumi–2. kontroldarbs. Karbonskābju, esteru un amīdu īpašības – 3. laboratorijas darbs (2h). 5. Hidroksiskābes – 9., 10. lekcija (2h). Hidroksiskābju īpašības – 4. laboratorijas darbs (2h). 6. Optiskā izomērija – 11., 12. lekcija (2h). Mājas darbs – risināt 3. kontroldarba uzdevumus (2h). 7. Lipīdi: taukskābes – 13., 14. lekcija(2h). Karbonskābes, esteri un hidroksiskābes – 3. kontroldarbs (2h). 8. Tauki un eļļas – 15.,16. lekcija (2h). Lipīdu īpašības – 5. laboratorijas darbs (pirmā daļa) (2h). 9. Polārie lipīdu un sterīni – 17., 18. lekcija (2h). Lipīdu īpašības – 5. laboratorijas darbs (otrā daļa). Mājas darbs – risināt 4. kontroldarba uzdevumus (2h). 10. Monosaharīdi – 19., 20. lekcija (2h). Lipīdi – 4. kontroldarbs. Monosaharīdu un disaharīdu īpašības – 6. laboratorijas (pirmā daļa) (2h). 11. Disaharīdi– 21., 22. lekcija (2h).– Monosaharīdu un disaharīdu īpašības – 6. laboratorijas (otrā daļa). Mājas darbs – risināt 5. kontroldarba uzdevumus (2h). 12. Polisaharīdi – 23., 24. lekcija (2h). Monosaharīdi un disaharīdi - 5. kontroldarbs. Poilsaharīdu īpašības – 7. laboratorijas darbs (2h). 13. Nukleīnskābes - 25., 26. lekcija (2h). Mājas darbs – risināt 6. kontroldarba uzdevumus (2h). 14. Aminoskābes – 27., 28. lekcija (2h). Polisaharīdi un nukleīnskābes – 6. Kontroldarbs (2h). 15. Proteīni- 29., 30. lekcija (2h). Mājas darbs – risināt 7. kontroldarba uzdevumus (2h). 16. Kopsavilkums par lipīdiem, ogļhidrātiem un proteīniem pārtikā - 31., 32. lekcija (2h). Aminoskābes un proteīni – 7. kontroldarbs. Laboratorijas darbu aizstāvēšana un ieskaitīsana (2h). |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Studiju kurs noslēdzas ar eksāmenu. Eksāmenu kārto tie studējošie, kuri ir ieskaitījuši 7 kontroldarbus un 7 laboratorijas darbus. | |
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
1.Studējošais patstāvīgi gatavojas septiņiem kontroldarbiem, risinot mājas darbu uzdevumus. 2.Studējošais patstāvīgi sagatavo laboratorijas darbu protokolus, to ieskaitīšanai. | |
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
Studiju kurss noslēdzas ar rakstisko eksāmenu. Studiju kurss ir nokārtotos, ja eksāmena vērtējums nav zemāks par “4” (gandrīz viduvēji).
Studējošais sekmīgu vērtējumu kontroldarbā un eksāmenā var iegūt, ja vismaz 50% jautājumu atbildēti pareizi. Laboratorijas darbus ieskaita, ja iegūtie novērojumi pamatoti ar reakcijas vienādojumu un atspoguļoti secinājumos. |
|
Obligātā literatūra | |
1. Kreicbergs V. Organiskās un pārtikas ķīmijas pamati. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2008. 228 lpp.
2. Baltess V. Pārtikas ķīmija. Rīga: Latvijas Universitāte, 1998. 478 lpp. 3. Clayden J., Greeves N., Warren S., Wothers P. Organic Chemistry. New York: OXFORD, 2007. 1512 p. 4. Sorrell T.N. Organic Chemistry. 2nd Edition. Califfornia: University Science Books, 2006. 988 p. |
|
Papildliteratūra | |
Belitz H.-D., W. Grosch, Scheiberle P. Lehrbuch der Lebenmittelchemie, 6. Aufgabe. Berlin etc: Springer – Verlag, 2008. - 1118 S.
Bülle J., Hüttermann A. Das Basiswissen der organischen Chemie. Stuttgart, New York: Georg Thieme, 2000. - 466 p. Clayden J., Greeves N., Warren S., WothersP. Organic Chemistry. New York: OXFORD, 2007. - 1512 p. König B., Butenschön H. Organische Chemie: Kurz und Bündig für die Bachelor – Prüfung. Weinheim: WILEY-VCH, 2007. - 445 S. McMurry J. Organic Chemistry, 7th Editition. – Belmont: Thomson Learning, Inc., 2008 - 1191 p. Sorrell T.N. Organic Chemistry, 2nd Edition. Califfornia: University Science Books, 2006. 988 p. Valters R. Organiskā ķīmija (pamatkurss), - Rīga , RTU izdevniecība, 2007. - 187 lpp. Vollhardt K.P.C., Shore N.E. Organic Chemistry: Structure and Funktion, 5th Editition. – New York: W.H. Freeman and Company, 2006. - 1254 p Под ред. Ивина Б.А. и Пиотровского Л.Б. Opганическая химия: в вопросах и ответах. Caнкт-Петербург: Наука, 2002. - 510 c. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1 “Food Chemistry” (IF-3.9). ISSN: 0308-8146. Izdevējs “Elsevier” Pilni teksti LLU FB abonētajā datubāzē “Science Direct” Pieejams: https://www.sciencedirect.com/journal/food-chemistry 2. Food Quality and Preference ISSN: 0950-3293 Pilni teksti LLU FB abonētajā datubāzē “Science Direct” Pieejams: Pilni teksti LLU FB abonētajā datubāzē “Science Direct” Pieejams: https://www.sciencedirect.com/journal/food-quality-and-preference | |
Piezīmes | |
Obligāts kurss akadēmiska līmeņa augstākās izglītības studiju programmā “Pārtikas kvalitāte un inovācijas” pilna laika studijās. |